Matei Bogdan
Publicat în 10 februarie 2021, 10:34 / 58 elite & idei

Corina Crețu, în plenul Parlamentului European: Statele membre vor trebui să demonstreze că banii europeni vor ajunge acolo unde este cel mai mult nevoie de ei

Corina Crețu, în plenul Parlamentului European: Statele membre vor trebui să demonstreze că banii europeni vor ajunge acolo unde este cel mai mult nevoie de ei

Pandemia de coronavirus a luat prin surprindere o lume întreagă, iar cel mai bun răspuns oferit de Uniunea Europeană a fost Mecanismului de redresare și reziliență (MRR) care va fi aprobat marți de Parlamentul European, a declarat marți eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D).

Raportor din partea Comisiei pentru dezvoltare regională pentru MRR, Crețu a susținut o intervenție în plenul de la Bruxelles în care a subliniat că mecanismul din care și România va beneficia de 30,44 miliarde de euro oferă “sprijin financiar pe scară largă pentru investițiile și reformele publice care sporesc reziliența economiilor naționale și le pregătesc mai bine pentru viitor”.

“Este vorba de un sprijin financiar de 672,5 miliarde de euro reprezentând elementul central al instrumentului de redresare Next Generation EU. Le mulțumesc tuturor raportorilor, iar în calitate de raportor din partea Comisiei pentru dezvoltare regională vreau să le mulțumesc tuturor celor care au acceptat ca din suma disponibilă pentru sprijinul nerambursabil să fie accesată de statele membre până la finalul lui 2024. Cred că pentru unele state este importantă și flexibilitatea în ceea ce privește condițiile macro-financiare”, a subliniat Corina Crețu, expunând principalele beneficii ale MRR.

Ea a reamintit că mecanismul vine să completeze sumele pe care statele membre le au la dispoziție pentru perioada financiară 2021-2027 și a făcut un nou apel ca planurile naționale realizate de guvernele statelor membre să fie orientate către nevoile reale ale cetățenilor și economiilor.

“Sprijinul va fi oferit doar în baza unor planuri realizate de fiecare guvern național în parte, planuri prin care statele membre vor trebui să demonstreze faptul că banii vor ajunge acolo unde este cel mai mult nevoie de ei”, a conchis eurodeputatul Corina Crețu.

Săptămâna trecută, europarlamentarul român a criticat Guvernul pentru că a trimis Comisiei Europene un Plan Național de Redresare și Reziliență ”necredibil”.

Mecanismul de Redresare și Reziliență reprezintă nucleul planului de redresare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro, negociat de liderii europeni la Consiliul European din 17-21 iulie 2020 la pachet cu un buget total consolidat care cuprinde și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, generând o valoare totală de 1.824,3 miliarde de euro.

Din Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), România va beneficia de 30,44 miliarde de euro, iar pentru accesarea lor este necesar să prezinte Comisiei Europene un Plan Național de Redresare și Reziliență până la data de 30 aprilie 2021. Suma menționată este distribuită astfel: 13,77 miliarde de euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,67 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Pentru a ajunge la votul din plen, acordul a fost aprobat în prealabil la nivelul Comisiei pentru bugete și Comisiei pentru afaceri economice și monetare ale Parlamentului European.

Acordul negociat de Parlamentul European cu președinția germană a Consiliului UE este structurat pe șase domenii de politici europene: Revoluția Digitală, Tranziția Verde, Antreprenoriatul și Competitivitatea, Administrație Rezilientă, Noua Generație (tineri și copii) și Coeziune Socială.

La nivel național, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat recent consultările între ministere, în plan tehnic, pe grupuri de lucru pe domenii, pentru identificarea priorităților și proiectelor care vor fi incluse în versiunea actualizată a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe