OraNoua.ro
Publicat în 20 februarie 2013, 20:28 / 188 elite & idei

Corina Creţu: Preşedintele Barroso asigură că nu va permite încălcarea drepturilor românilor de către Marea Britanie

Corina Creţu: Preşedintele Barroso asigură că nu va permite încălcarea drepturilor românilor de către Marea Britanie

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a primit răspunsul preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la scrisoarea deschisă adresată în legătură cu riscul nerespectării drepturilor cetăţenilor români şi bulgari la liberă circulaţie şi angajare în Marea Britanie. ‘Restricţiile privind accesul pe piaţa muncii din ţările membre vor fi irevocabil eliminate la 31 decembrie 2013 şi nici un stat din UE nu va putea extinde unilateral aceste restricţii’, precizează preşedintele Barroso în scrisoarea adresată liderului Grupului Socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, vicepreşedintelui acestui grup, Corina Creţu, şi liderilor delegaţiilor europarlamentare socialiste română şi bulgară, Cătălin Ivan şi Ivailo Kalfin.

‘Asigurările Comisiei Europene privind obligativitatea tuturor ţărilor Uniunii de a respecta libertatea fundamentală de a munci pe teritoriul UE sunt cu atât mai importante cu cât ne confruntăm cu ameninţări tot mai serioase, în special din partea Marii Britanii, împotriva cetăţenilor români şi bulgari. Este o situaţie agravată de complicitatea tacită a unor alte vechi membre ale UE cu poziţia guvernului Cameron’, a declarat Corina Creţu, precizând că aşteaptă răspunsul detaliat din partea comisarului european pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Laszlo Andor, în legătură cu măsurile pe care Comisia le are în vedere pentru a preîntâmpina şi sancţiona orice nerespectare a dreptului lucrătorilor români de a se angaja liber în UE.

În scrisoarea iniţiată de vicepreşedintele PSD Corina Creţu, liderii Grupului Socialist din Parlamentul European au cerut, la 6 februarie, intervenţia fermă a Comisiei Europene pentru a preveni riscul ca Marea Britanie să menţină restricţiile privind libera circulaţie pe piaţa muncii pentru români şi bulgari. Europarlamentarii socialişti au atras atenţia asupra retoricii ostile care încearcă stigmatizarea cetăţenilor din cele două noi state membre în europeni de categoria a doua, prin invocarea unui pretins pericol pentru echilibrul social prin simpla exercitare a drepturilor fundamentale la liberă circulaţie şi la muncă.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe