OraNoua.ro
Publicat în 1 mai 2013, 08:23 / 183 elite & idei

Corina Creţu: Socialiştii Europeni opun o viziune progresistă austerităţii falimentare şi populismului eurosceptic

Corina Creţu: Socialiştii Europeni opun o viziune progresistă austerităţii falimentare şi populismului eurosceptic

Europarlamentarul Corina Creţu, vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, participă, la Sofia, la reuniunea extraordinară a conducerii acestui grup politic, consacrată combaterii pericolului populist-extremist, şi la dezbaterea publică organizată sub genericul ‘Să relansăm Europa!’, vizând necesitatea creării de locuri de muncă pentru tineri.

‘La Sofia, ieri şi azi, am analizat aceste probleme esenţiale pentru viitorul cetăţenilor şi al proiectului european, atât în cadrul conferinţei privind criza locurilor de muncă pentru tineri, cât şi al reuniunii Biroului Grupului Europarlamentar Socialist, dedicată strategiei de combatere a ascensiunii populismului anti-european. Prin mobilizarea sub deviza ŤSă relansăm Europa!ť, am dorit să transmitem un mesaj de solidaritate colegilor socialişti bulgari, aflaţi în campanie electorală pentru alegerile parlamentare anticipate, dar şi să analizăm cele mai potrivite răspunsuri la provocările care riscă să submineze Uniunea Europeană’, a declarat europarlamentarul Corina Creţu.

Vicepreşedintele PSD a subliniat că austeritatea a produs, în ultimii ani, şomaj şi sărăcie, afectând grav nivelul de trai al cetăţenilor europeni şi determinând un nivel record de euroscepticism din partea acestora. ‘Trei sferturi din spanioli şi mai mult de jumătate din români şi germani nu mai cred în viitorul UE, partidele anti-europene speculează demagogic dezamăgirea şi lipsa de perspectivă, iar partidele tradiţionale sunt obligate, cum s-a întâmplat în Grecia şi Italia, la compromisuri trans-ideologice pentru a evita ascensiunea la guvernare a forţelor populiste. În acest context atât de dificil şi, totodată, decisiv pentru viitorul Uniunii Europene, Socialiştilor le revine obligaţia de a opune o viziune alternativă austerităţii falimentare promovate de conservatori şi naţionalismului care ameninţă să trezească umbrele şi rănile trecutului, pe un continent traumatizat în ultimul secol de două războaie devastatoare. Viziunea noastră, progresistă şi europeană, este axată pe crearea de locuri de muncă şi aprofundarea integrării europene, ca răspunsuri concrete la problemele şi riscurile cu care ne confruntăm’, a precizat Corina Creţu.

‘Europa are nevoie de toţi cetăţenii ei, de imigranţii interni şi externi, pentru a ieşi din criză. Acesta adevăr poate deveni şi un slogan al Stângii în viitoarele alegeri europarlamentare, care vor fi un test esenţial pentru viitorul UE. Cetăţenii trebuie să revină în spaţiul public, să lupte pentru dreptul lor la o viaţă decentă. Să lupte împotriva sărăciei, nu să se ridice împotriva săracilor din UE şi să-i trateze ca pe nişte duşmani’, a atras atenţia vicepreşedintele Socialiştilor din Parlamentul European.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe