Matei Bogdan
Publicat în 9 decembrie 2020, 18:03 / 76 elite & idei

Corina Crețu: Summitul Consiliului European, de o importanță crucială pentru România. Ținta de 55% de reducere a emisiilor va avea un impact semnificativ pentru țara noastră

Corina Crețu: Summitul Consiliului European, de o importanță crucială pentru România. Ținta de 55% de reducere a emisiilor va avea un impact semnificativ pentru țara noastră

Consiliul European care va avea loc la finalul acestei săptămâni, în perioada 10-11 decembrie, va fi de o importanță crucială pentru România, a afirmat marți eurodeputatul Corina Crețu, precizând că încercările liderilor europeni de a stabili un nou obiectiv de reducere a emisiilor cu efect de seră va avea un impact semnificativ asupra țării noastre.

“Joia aceasta va începe ultima întrunire a Consiliului European de anul acesta. Pe ordinea de zi se vor afla și temele climatice: se va încerca stabilirea unui nou obiectiv de reducere a emisiilor cu efect de seră, în vederea atingerii de către Uniunea Europeană a neutralității climatice până în 2050. Obiectivul despre care se va discuta este acela de reducere a emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030. Este, așadar, o țintă foarte ambițioasă, dar care trebuie să țină cont absolut obligatoriu de aspecte care țin de costurile pe care le implică atingerea acestui deziderat, precum și de circumstanțele naționale. Pentru România, impactul acestei decizii va fi semnificativ – cu atât mai mult dacă ne gândim la Valea Jiului”, a spus Crețu.

Ea a amintit că a întotdeauna ca Valea Jiului să fie asistată în această tranziție și să primească o atenție specială, referindu-se inclusiv la perioada în care a fost comisar european pentru politică regională.

“În calitate de comisar european pentru politică regională, am alocat bani pentru această regiune și am inclus-o în proiecte-pilot prin care i s-a acordat asistență tehnică. Iar anul trecut i-am solicitat noului Comisar European pentru Politică Regională, Elisa Ferreira, să aibă în vedere dramele prin care trec oamenii din Valea Jiului. Am primit asigurări că va exista sprijinul de care e nevoie pentru Valea Jiului și că cei care resimt cel mai puternic efectele acestei așa-numite ”tranziții verzi” vor fi și cei care primesc un ajutor mai mare”, a mai subliniat europarlamentarul român.

“În calitate de Membru al Comisiei pentru Dezvoltare a Parlamentului European, voi urmări activ acest subiect și voi face toate demersurile pentru ca Valea Jiului să rămână pe agenda europeană. Cred că trebuie să înlăturăm mitul conform căruia obiectivul neutralității climatice este cel mai mare dușman al acestor comunități, dar se poate face acest lucru doar dacă există o viziune integratoare. Sper ca săptămâna aceasta, Consiliul European să aibă în vedere aceste aspecte. Ar fi foarte important pentru România și pentru români”, a conchis Corina Crețu.

În calitate de comisar european pentru politică regională, Corina Crețu a lansat, în anul 2017, inițiativa “Regiuni carbonifere în tranziție”. În aceeași calitate, în septembrie 2018, Corina Crețu a lansat, la Petroșani, inițiativa “Regiuni carbonifere în tranziție” și a militat, în Comisia Europeană, ca Valea Jiului să fie introdusă în cadrul proiectelor-pilot ale Uniunii Europene, pentru a primi asistență tehnică și ajutor suplimentar, în vederea îmbunătățirii vieții oamenilor din această regiune slab dezvoltată.

De asemenea, în urmă cu două săptămâni, eurodeputatul român a spus că zona Văii Jiului are nevoie de susținere din partea autorităților.

Președintele Klaus Iohannis a avut marți o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la solicitarea acestuia, pentru pregătirea reuniunii Consiliului European la care cei 27 de șefi de stat sau de guvern din UE vor participa, joi și vineri, la Bruxelles.

Având în vedere faptul că la reuniunea Consiliului European din 10-11 decembrie se intenționează obținerea unui acord cu privire la stabilirea unei noi ținte, mai ambițioase, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru 2030, de „cel puțin 55%” comparativ cu anul 1990, președintele Klaus Iohannis a menționat faptul că România susține această propunere. De altfel, președintele Klaus Iohannis a transmis la Consiliul European din 15-16 octombrie că propunerea Comisiei Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 este una foarte ambițioasă, care ar putea fi acceptată de către România, atâta timp cât mix-ul energetic rămâne “o competență națională”.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

PoliticLudovic Orban, despre 65 de ani de prezenta românească in UNESCO

EconomieDaniel Dăianu: Sistemul fiscal român este profund inechitabil. Cei care ne dau lecții cum să fie un regim optim ar fi bine să ne ajute să combatem profit-shifting-ul masiv

ExternAndrei Stoian: Situația din Ucraina. Posibil război la granița României?

SocialRăzvan Orășanu: Curs de Gândire Laterală

EvenimenteCosmin Buteica, part of an international panel on the topic of “Water Scarcity: Same Challenge, Different Answers”

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre Scrisorile eminesciene

EditorialAlexandru Grumaz: Războiul pentru Taiwan a început. Cine va câştiga – SUA sau China?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe