OraNoua.ro
Publicat în 7 octombrie 2015, 18:53 / 212 elite & idei

Corina Crețu: Suntem gata să sprijinim Grecia în efortul de a dezvolta un nou model mai competitiv de creștere economică

Corina Crețu: Suntem gata să sprijinim Grecia în efortul de a dezvolta un nou model mai competitiv de creștere economică

Comisia Europeană este pregătită să sprijine autoritățile elene „în efortul lor de a dezvolta un nou model mai competitiv de creștere economică și de punere în practică a reformelor necesare în acest sens”, i-a transmis comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, premierului grec Alexis Tsipras, într-o întrevedere care a avut loc marți la Atena.

Măsurile excepționale pentru Grecia, precum și modul comun de acțiune în problema migrației au fost principalele puncte de discuție la întâlnirea dintre Corina Crețu și Alexis Tsipras.

‘Am avut o întâlnire fructuoasă cu prim-ministrul grec. Avem aceleași obiective: relansarea economică durabilă și revenirea rapidă pe calea creșterii economice și a creării de locuri de muncă în Grecia. Suntem gata să sprijinim autoritățile elene în efortul lor de a dezvolta un nou model mai competitiv de creștere economică și de punere în practică a reformelor necesare în acest sens’, l-a asigurat comisarul european Corina Crețu pe Alexis Tsipras, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Oficialul european a anunțat că peste 20 de miliarde de euro din bugetul UE sunt disponibile pentru a fi investite în economia reală a Greciei. Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre măsurile excepționale prezentate de Comisia Europeană în luna iulie, pentru ca Grecia să poată utiliza la maximum aceste fonduri.

‘Aceste măsuri reprezintă un mesaj puternic de solidaritate europeană. Bineînțeles, vor avea rezultate doar dacă partenerii noștri greci vor duce la bun sfârșit reformele necesare pentru a garanta reîntoarcerea la o creștere economică durabilă’, a declarat comisarul Corina Crețu.

Întrucât Grecia se confruntă la granițele sale cu o presiune fără precedent a valului de migranți, discuțiile celor doi oficiali au vizat și modalitatea de a gestiona împreună această problemă. Comisia Europeană a adoptat un plan clar în privința migrației, ce prevede un răspuns urgent în ceea ce privește situația din zona Mării Mediterane, dar și măsuri pe termen mai lung pentru gestionarea problemei migrației în toate dimensiunile sale. Aceasta include transferul a cel puțin 66.400 de refugiați din Grecia, crearea de echipe de sprijin în punctele de interes și îmbunătățirea politicii de returnare, se mai menționează în comunicat.

‘Comisia oferă Greciei un sprijin de aproape 450 de milioane de euro pentru a răspunde provocărilor legate de migrație și securitate. Suntem pregătiți să oferim și mai mult prin intermediul finanțărilor de urgență. Dar responsabilitatea și solidaritatea merg mână în mână. Așteptăm ca autoritățile din Grecia să pună în practică de urgență un mecanism eficient de transfer, precum și de returnare, în paralel cu îmbunătățirea capacității de absorbție a fondurilor UE și cu identificarea de soluții pentru nevoile tot mai mari, în termeni de capacitate de primire, nevoi rezultate din fluxurile migratorii în creștere,’ a adăugat comisarul Corina Crețu.

Vizita oficialului european în Grecia continuă în 7 și 8 octombrie la Heraklion și include discuții cu ministrul adjunct al Inovației și Cercetării, precum și participarea la Forumul Regional ‘Investiții privind creșterea economică la nivel regional’.

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe