OraNoua.ro
Publicat în 22 mai 2013, 19:06 / 179 elite & idei

Corina Cretu: ‘UE trebuie sa actioneze coordonat impotriva fraudei fiscale, din cauza careia fiecare cetatean european are costuri anuale suplimentare de 2000 euro’

Corina Cretu: ‘UE trebuie sa actioneze coordonat impotriva fraudei fiscale, din cauza careia fiecare cetatean european are costuri anuale suplimentare de 2000 euro’

Europarlamentarul Corina Cretu, vicepresedinte al Grupului Socialist din Parlamentul European, a declarat ca sefii de state si guverne din UE au, la Consiliul European de mâine, obligatia fata de cetătenii europeni de a depăsi contradictiile si de a initia o campanie comuna pentru combaterea evaziunii fiscale, care reprezintă o sursa imensa de pierderi bugetare si de nemultumire sociala in Uniunea Europeana.

‘Romania a dat deja semnalul unei actiuni ferme anti-frauda prin masurile initiate de guvern in privinta creării Directiei Antifraudă, a imbunatatirii legislatiei fiscale si a sanctionării dobândirii ilicite a averilor’, a subliniat Corina Cretu.

‘In conditiile in care criza economica a adâncit inechitatea sociala in Uniunea Europeana, combaterea fraudei fiscale devine o obligatie morala si politica, nu doar o cale de a spori resursele publice. Când cetătenii suporta efectele austeritătii, in cadrul efortului de echilibrare bugetara, combaterea paradisurilor fiscale si îmbunătătirea sistemele de colectare a taxelor sunt masuri esentiale, inclusiv pentru recâstigarea credibilitătii institutiilor europene, ca instrumente eficiente in serviciul cetătenilor UE’, a declarat Corina Cretu, intr-o interventie scrisa aferenta dezbaterii de azi din plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

Europarlamentarul PSD a precizat ca, potrivit estimărilor, toate deficitele Uniunii Europene ar putea fi acoperite in noua ani, daca evaziunea fiscala ar putea fi oprita. ‘Pierderile publice provocate de frauda au atins pragul revoltător de 1000 de miliarde euro anual, ceea ce înseamnă un cost suplimentar de 2000 euro pentru fiecare cetatean european. S-a ajuns ca aceste fonduri neimpozitate sa depaseasca bugetul alocat sanatatii la nivelul UE si sa reprezinte de patru ori mai mult decât bugetul tuturor celor 27 de state membre pentru educatie’, a mentionat vicepresedintele Socialistilor din Parlamentul European.

Corina Cretu a subliniat ca, pentru atingerea obiectivului Comisiei Europene de reducere la jumătate a pierderilor fiscale pana in 2020, planul de actiune trebuie sa vizeze armonizarea discrepantelor dintre sistemele fiscale ale statelor membre, reglementarea unitara a infractiunilor de natura fiscala, combaterea fraudei vamale, definirea restrictiva a paradisurilor fiscale, imbunatatirea colectării TVA, întărirea disciplinei fiscale si cresterea transparentei, inclusiv in ceea ce priveste raportarea financiara a companiilor multinationale.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe