Matei Bogdan
Publicat în 16 iunie 2021, 11:50 / 92 elite & idei

Corneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” society

Corneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” society

Pornind de la tema propusă dezbaterii în luna mai ”Concepte și instrumente suport pentru o transformare sustenabilă a economiei”, alături de  gândurile voastre le pun pe ale mele cu speranța unui final de competiție cooperantă.

Suntem de un deceniu împreună și întrebarea mea de azi este: Poate fi considerat Club România un instrument suport pentru transformarea sustenabilă a economiei?

Avem o economie nesustenabilă și acest secret de stat merită atenție. Am aflat recent din studiul BNR coordonat de Florian Neagu, că ponderea firmelor care dau valoarea adăugată brută în economia românească, expuse la riscul schimbărilor climatice, este de peste 40%, iar aceste firme dețin peste 50% din toate activele din economie. Afectate de schimbările climatice, acestea vor fi obligate să contribuie la procesul de neutralitate climatică a continentului.

În această perspectivă ”sistemul bancar va urmări să stimuleze în mod sustenabil finanțarea verde, să sprijine o schimbare structurală a economiei românești pe baza agendei climatice și să asigure o mai mare transparență, o mai bună raportare și o mai bună conștientizare în societate, legată de oportunitățile agendei climatice dar și de riscurile unei acțiuni întârziate sau dezordonate”. Ori, cum de întârzieri și dezordine nu ducem lipsă, în aceste condiții costurile tranziției verzi în România se vor ridica la cca 60 mld euro și de data aceasta nu vom mai putea să păcălim occidentul.

Revenind la întrebarea inițială, răspunsul este categoric DA. Criza mondială de încredere ne afectează și pe noi iar instrumente precum Club România sunt mai mult decât binevenite. Instituțiile tradiționale se clatină ca urmare a dispariției locurilor de întâlnire, generatoare de înțelegere și încredere. Dezbaterile publice ascund agende personale iar reconstrucția încrederii cere altă atitudine.

M-am întrebat ce are în plus de oferit Club România? Sunt peste 50 de think tank-uri și alte sute poate mii de asociații în România. Cred că principalul aset al clubului este spiritul Bogdan Gavrilă. Un spirit și o atitudine unică, care va rămâne sper printre noi cât mai mult. Acest spirit este deopotrivă răspunsul și deopotrivă întrebarea. El este scaunul mereu liber pentru cel ostenit și ajuns mai târziu. El este suportul încrederii într-o societate fără riscuri. El este voluntarul, care dă fară să aștepte răsplată.

La scară globală situația este similară. După un secol de multilateralism de inspirație occidentală, bastionul său criticat timp de 75 de ani, Organizația Națiunilor Unite, are nevoie de o nouă narațiune, de o nouă Egregora. Pentru a pătrunde în societatea globală noua paradigmă are nevoie de un vehicul.

Pomenit de Kant în prima parte a ”Metafizicii moravurilor” (1797), omnilateralismul este definit ca un „derivat din voințele particulare ale tuturor indivizilor”. În timp ce multilateralismul s-a referit doar la mai multe țări care lucrează concertat pe o anumită problemă, omnilateralismul implică o participare mai largă a tuturor și un scop mai larg pentru toți.

Vehiculul potrivit, spune Wolfgang Pape cercetător și autor al Omnilateralism and Diplomacy”, este omnibus-ul (lat. omnibus, „tuturor, pentru toțĭ”), în primul rând, pentru a lărgi calea pentru introducerea mai multor idei și bune practici de origine non-occidentală și, în al doilea rând, pentru a include actorii nestatali sau părțile legitim interesate în guvernanța globală.

Și aici mă întorc la Bogdan Gavrilă. Vor avea statele puternice, care dau tonul global, puterea vocației voluntarului? Bidenomics, care a făcut primul pas, nu este doar un pachet de principii economice pe care se bazează politicile economice ale administrației Biden. Bidenomics pentru a reuși trebuie să devină o stare de spirit. 1400 de dolari per persoană sau 3600 de dolari alocație pentru copii, în Mega Planul de 7000 miliarde de dolari, poate fi suportul pentru viitorul unei societăți globale cu o singură condiție, atitudinea din Club România alături de Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” society.

A venit timpul să privim către cer, spre Bogdan, căci problemele sunt în noi!

Fii prezent pentru ei,

Ascultă-i umil,

Vorbește-le puțin,

Dăruiește-le timp de calitate!

Corneliu Vișoianu, iunie 2021

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe