Cosmin Ghita: Nuclearelectrica a raportat un profit net de 540,9 milioane lei, în 2019, în urcare cu 31,7%
Conducerea societatii considera realista cresterea capacitatii de productie
Nuclearelectrica (SNN) a raportat un profit net de 540,9 milioane lei, în 2019, în urcare cu 31,7%, potrivit raportului preliminar transmis astăzi Bursei de Valori București.
Veniturile din vanzarea de energie electrica au fost de 2.365.563.574 lei, anul trecut, mai mari cu 11,7% față de 2018. Cantitatea de energie vândută a fost de 10.622.086 MWh, similară cu 2018.
Cantitatea de energie vanduta prezentata nu include cantitatea de energie aferenta veniturilor din dezechilibre pozitive valorificate pe Piata de Echilibrare, in cuantum de 30.137 MWh pentru exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2019 (33.556 MWh in exercitiul financiar incheiat la 31 decembrie 2018), potrivit companiei.
La 31 decembrie 2019 Societatea inregistreaza in pozitia “Investitii financiare” investitia detinuta in filiala Energonuclear SA.
La 31 decembrie 2019 si 31 decembrie 2018, Societatea detine 100% din capitalul social al EnergoNuclear SA. Valoarea participatiei la 31 decembrie 2019 si 31 decembrie 2018 este de 141.666.101 RON.
Prin Decizia Prim – Ministrului nr. 318 din 18 decembrie 2018 a fost infiintat Grupul de lucru pentru negocierea proiectului de Acord Inter – Guvernamental Romania – Republica Populara Chineza privind cooperarea pentru implementarea Proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda („IGA”). In perioada 21 – 23 ianuarie 2019 a avut loc intalnirea grupului de lucru mixt Romania – China privind IGA, fiind identificate urmatoarele actiuni: (1) infiintarea JVCo cat mai curand posibil, pentru a sprijini procesul de implementare a CfD in Romania, proces aflat in derulare; (2) partea romana sa finalizeze masurile tehnice pregatitoare in vederea inaintarii spre ratificare catre Parlamentul Romaniei si Comisiei Europene modificarile si actualizarile legislative asociate adoptarii mecanismului CfD; (3) SNN si CGN sa reia negocierile privind Acordul Investitorilor („AI”) in forma preliminara. In sedinta din 4 februarie 2019, Consiliul de Administratie al SNN a aprobat mandatul revizuit al Comisiei de negociere SNN in sensul negocierii AI si Actului Constitutiv („AC”) in forma preliminara, care sa permita infiintarea JVCo prin aport in numerar initial minimal, calibrat la necesitatile de dezvoltare ale Proiectului.
In data de 15 martie 2019 s-au finalizat discutiile cu privire la AI in forma preliminara si AC al JVCo. In data de 8 mai 2019, S.N. Nuclearelectrica S.A. si China General Nuclear Power Corporation si CGN Central and Eastern Europe Investment au semnat Acordul Investitorilor in forma preliminara cu privire la continuarea Proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda.
Prin Hotararea nr. 9/29.07.2019 a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor a fost aprobata mandatarea Consiliului de Administratie SNN sa aprobe modificarea termenelor/datelor limita prevazute in Acordul Investitorilor in forma preliminara aferent Proiectului Unitatile 3 si 4 CNE Cernavoda.
Referitor la activitatea Energonuclear S.A., Nuclearelectrica transmite:
– Prin Hotararea AGEA SNN nr. 4/11.07.2017, actionarii SNN au aprobat acordarea de catre SNN a unui imprumut convertibil in actiuni in valoare de maxim 4.000.000 RON filialei Energonuclear S.A. („EN”) in vederea finantarii activitatilor de intretinere si conservare a amplasamentului Unitatilor 3 si 4 CNE Cernavoda; pana la 31.12.2019, Energonuclear a solicitat acordarea unor transe in valoare totala de 3.500.000 RON din suma maxima, pentru care SNN a inregistrat o dobanda capitalizata de 129.787 RON.
Conducerea societatii considera realista cresterea capacitatii de productie, pe baza urmatoarelor premize: • UE isi asuma ca pana in anul 2050 sa implementeze o economie neutra din punct de vedere al emisiilor de CO2; • Energia nucleara este un contributor cheie in reducerea emisiilor de CO2. Fara componenta nucleara programul de reducere al emisiilor de CO2 nu poate fi implementat;• Romania trebuie sa implementeze un program de sprijin al capacitatilor noi de generare de energie electrica fara emisii de CO2 pentru perioada 2021-2030; • Industria nucleara este in stadiu avansat de identificare a unor solutii tehnice care sa asigure flexibilizarea productiei de energie electrica, avand astfel un potential de compensare al volatilitatii surselor regenerabile; • Romania considera independenta energetica un avantaj competitiv care trebuie dezvoltat; • Romania este o tara cu potential de dezvoltare economica, cu un trend asecendent al consumului de electricitate; • Pietele financiare sunt caracterizate astazi printr-un deficit al plasamentelor financiare care induce un nivel scazut al dobanzilor situatie favorizand lansarea unor proiecte majore de investitii.
Ultima ora:
ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă
PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești
EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone
ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?
SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟
EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024
EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society
CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentară
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe