OraNoua.ro
Publicat în 25 noiembrie 2015, 18:17 / 294 elite & idei

Cozmin Guşă, despre Andrei Pleşu: „Dacă scrie şi vorbeşte frumos, nu înseamnă că şi gândeşte frumos”

Cozmin Guşă, despre Andrei Pleşu: „Dacă scrie şi vorbeşte frumos, nu înseamnă că şi gândeşte frumos”

Întrebat ce părere are despre afirmaţia lui Andrei Pleşu, care a sugerat recent că, în această perioadă a schimbărilor politice, şi presa ar trebui să „renunţe” la câţiva gazetari, printre care Mugur Ciuvică, Victor Ciutacu şi Rareş Bogdan, Guşă a declarat că filosoful nu este în măsură să facă astfel de judecăţi de valoare.

„Am o părere incertă. Această incertudine este dată de dorinţa noastră, pe care am observat-o şi la Răzvan Theodorescu, de a-l gratula mereu pe Andrei Pleşu, din dorinţa de a-l considera greu. Pentru ca să-l considerăm în continuare greu din punctul de vedere al opiniei, din punctul de vedere al incidenţei părerilor sale, eu cred că trebuie să îl judecăm pe Andrei Pleşu într-un fel sau altul, pentru că, neîndoielnic, avem nevoie de repere. Din condiţia sa de eseist, într-adevăr poate fi un reper”, a spus consultantul politic la Realitatea TV.

„Dar o să rememorez un episod de după evenimentele din 1989, în care un grup de intelectuali, din care facea parte şi Andrei Pleşu şi Alexandru Paleologu, plus mulţi alţii, ne-au ţinut o lecţie de morală, de civism – dar nu ştiam noi ce înseamnă asta atunci – la Televiziunea Română, care se autointitulase liberă, şi cel puţin pe cei ca mine, care eram uşor majori, că aveam 19 ani atunci, ne-au lăsat cu gura căscată şi ne-au redefinit nişte repere din întunericimea în care stăteam noi din punct de vedere intelectual sau al accesului la idei. Atunci Pleşu a plonjat în lumea publică post-Ceauşescu şi acolo a rămas. Între timp i s-au alăturat partenerii lui de după ’89, respectiv Gabriel Liiceanu şi Horia Roman-Patapievici, un triunghi care mereu a încercat să vectorizeze anumite opinii. Acum, încercând să mă apropii de această şarjă imprundenta, după părerea mea, pe care Andrei Pleşu a încercat-o – imprudenţă prin raportare la vârsta sa, pentru că , dacă l-am lua în continuare juvenil, aşa cum a încercat să sugereze domnul Theodorescu, atunci să zicem că nu e nicio şarjă imprudentă şi sunt ale tinereţii valuri. Dat, lăsând gluma la o parte, Andrei Pleşu, din punctul meu de vedere, scrie incitant, vorbeşte provocator şi interesant, dar analizându-i evoluţia, şi este o părere extrem de subiectivă, trebuie să mărturisesc că am îndoieli legate de gândirea sa. Dacă cu vorbirea şi cu scrierea sunt total de acord, cu gândirea am probleme”, a adăugat el.

Consultantul politic a amintit şi un „episod” din trecut, când Andrei Pleşu a plecat de la Cotroceni după ce preşedintele de acea vreme, Traian Băsescu, i-ar fi adresat injurii. Respectivul moment, a subliniat Guşă, „are legătură cu treaba sa (a lui Pleşu, n.red) cu Băsescu, al cărui consilier, la presiunile Adrianei Săftotiu, a devenit în anul 2004”.

„Repet, dacă (Pleşu, n. red) scrie şi vorbeşte frumos, nu înseamnă că şi gandeşte frumos. Eu nu sunt de acord apropo de Rareş – pe care cât de mult îl iubesc -; a întoarce fără motiv şi celălalt obraz în cazul în care este atacat atât de grobian şi nemeritat, nu cred că e cel mai potrivit. Dar aici am observat o mare durere a lui Rareş Bogdan pentru că a fost atacat, cum, de altfel, cred că şi ceilalţi jurnalişti tineri, care fiecare are câte ceva de apărat, şi nu cred că din punct de vedere al moralităţii ar putea să fie judecaţi de Andrei Pleşu. Dacă Andrei Pleşu ar putea să îi judece dintr-un unghi al cunoştinţelor filosofiei germane, ar fi un lucru, dar dacă stăm să discutăm despre subiectivităţile pe care le avem, despre lucrurile pe care le înfăptuim din mizeriile vieţii care ne obligă la asta, Andrei Pleşu nu poate să fie nici înaintea lui Mugur Ciuvica, nici înaintea lui Victor Ciutacu, nici înainte lui Cătălin Scriblea, şi cu atât mai mult înaintea lui Rareş Bogdan”, a spus el.

„Nu faptul că l-ar fi înjurat Băsescu de mamă l-ar condamna pe Pleşu, pentru că-l condamnă în mod evident pe Băsescu. Faptul că Pleşu a acceptat în 2009 să sugereze că l-ar spijini din nou să devină preşedinte pe cel care l-a înjurat de mamă, pe mine m-a făcut din acel moment, fără să-l plac mai puţin pe Andrei Pleşu, să mă îndoiesc de calitatea gândirii sale. (…) Dacă domnul Pleşu doreşte să emită în acest fel în care, prin sarje amicale fie cu Liiceanu, fie cu Patapievici, ar dori să-i excludă pe cei mai tineri care muncesc, cred că este pe un drum greşit şi acest drum pe care este nu e un drum al înţelepciunii. (…) Să se gândească Andrei Pleşu la politicienii bătrâni care nu au dorit, după ’89, să înveţe să îi preţuiască pe cei mai tineri, să le predea ştafeta, să îi înveţe lucruri pe care le-au dobândit pe seama experienţei pentru ca să poată să performeze. Pentru că asta este esenţa eşecului politicului românesc: egoismul politicienilor bătrâni. Andrei Pleşu ar fi trebuit să se gândească dacă n-ar fi trebuit să rezolve această problemă a sa, această nemulţumire, prin nişte telefoane către acei jurnalişti mai tineri, care nu am auzit să-l fi înjurat vreodată, decât să prefere această paradă sexagenară sau septagenară, într-un moment care nu recpomandă asemenea atitudini din partea unora care se recomandă a fi filosofi”, a conchis consultantul politic Cozmin Guşă.
realitatea.net

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe