OraNoua.ro
Publicat în 8 august 2012, 20:00 / 599 elite & idei

Cozmin Guşă: Iulia Motoc este într-o relaţie mai mult decât amicală cu Elena Udrea

Cozmin Guşă: Iulia Motoc este într-o relaţie mai mult decât amicală cu Elena Udrea

Pe care dintre cele două tabere vulnerabilizează scandalul recentului dosar penal instrumentat de Parchet în cazul Curţii Constituţionale? Analistul politic Cozmin Guşă consideră că procurorii nu îi sunt aserviţi în totalitate preşedintelui suspendat.  ”Apare varianta ca acest dosar instituţional să fie emis de cealaltă tabără, deocamdată lipsită de dosare la adresa Curţii, şi anume tabăra actualei guvernări”, a declarat co-fondatorul GeoPol pentru Q Magazine.

”Actuala putere nu are control la Parchet, dar puterea din domeniul procuraturii este foarte senzitivă la ambiţiile instituţionale ale unor oameni care sunt vremelnic la putere şi atunci nu pot să ignore un astfel de demers, fie de la nivel central ori de la nivelul unor echipe care sunt în procuratură şi care tot timpul s-au mutat funcţie de schimbarea puterii. Nu aş spune că actuala procuratură este în totalitate aservită lui Traian Băsescu, eu aş spune că actuala procuratură este o putere în sine, sigur, defalcată pe zonele de jurisprudenţă, dar care o logică proprie care nu este legată de o apartenţă de Traian Băsescu, ci este mai degrabă dedicată unei implementări în continuare a unei puteri care a crescut foarte mult în ultima perioadă, a unei independenţe pe care aş saluta-o, pentru că niciodată nu a fost procuratura atât de independentă în sine, cum a fost în ultimii ani şi atunci mişcările de acum se înscriu într-o logică proprie de consolidare a puterii instituţiei procuraturii în România”, este de părere Guşă.

În ultimii ani Curtea Constituţională a funcţionat pe baza şantajului aplicat membrilor Curţii în virtutea dosarelor pe care aceştia le au, fie că sunt dosare normale sau de informatori ai Securităţii, ca al Aspaziei Cojocaru, spune Cozmin Guşă. ”În mod evident, cei care au posibilitatea să manevreze aceste dosare – mă refer la tabăra lui Traian Băsescu – nu vor ataca instituţional Curtea Constituţională, pentru că acele dosare le rezolvă fără prea multă vorbărie. La Curtea Constiţională este vorba şi despre obligaţiile exprese care se referă cel puţin la două persoane – Augustin Zegrean şi Iulia Motoc – Zegrean, un om eminamente în zona de influenţă a PDL-ului, pe aripa Ioan Oltean, dar şi cu Traian Băsescu, iar Iulia Motoc, de notorietate, într-o relaţie mai mult decât amicală cu Elena Udrea.”

Cozmin Guşă crede că Traian Băsescu, îşi joacă cu disperare cartea. ”Această relaxare pe care o prezintă Traian Băsescu nu este decât în expunerea în public. În realitate există disperarea de om politic care nu mai are pârghii, care decontează, dacă ne uităm la simpatia publică, opt ani de inactivitate în calitate de preşedinte. Şi dacă revine la Cotroceni, Traian Băsescu este un om care, din punct de vedere al forţei publice este emasculat.”

Şi în cazul preşedintelui interimar e vorba de disperare, spune Guşă: ”Practic, disperarea ar fi numitorul comun între cei doi. La Antonescu, disperarea ar fi legată de faptul că se află în faţa unei posibile variante de ieşire din viaţa publică, lucru care, în mod evident, îi marchează şi discursul şi comportamentul, pentru că afirmaţii de genul <Băsescu ar trebui să mă omoare ca să renunţ>, ne conduc la ideea unei disperări bazate pe această perspectivă pe care şi-a creat-o singur într-un discurs prost inspirat în Parlament.”

 

Ultima ora:

ObservatorCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

PoliticOvidiu Raetchi: Mr. Maciej Popowski visited the Euro-Atlantic Resilience Centre today

EconomieValentin Lazea: Cum contribuim cu toții la deficite și la creșterea datoriei externe

ExternMarco Badea: Riad, capitala Arabiei Saudite, a fost aleasă marți pentru a găzdui prestigioasa Expoziție Universală 2030

SocialCiprian Stănescu: Următorul meu invitat la #ProVerde a fost Mircea Fechet

EvenimenteDan Mihalache: Am participat la deschiderea cursului ”Comunicarea Strategică în Contextul Securității și Apărării„

EditorialIulian Chifu: Recucerirea Crimeii – o operațiune realizabilă pentru Ucraina

CulturaDan Mircea Cipariu: Gala Premiilor APLER, ediția a XXV-aClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe