OraNoua.ro
Publicat în 30 octombrie 2013, 19:57 / 501 elite & idei

Crist Danileț: 3,3 milioane de dosare în 2012;am putea spune că unul din trei adulți este implicat în proces

Crist Danileț: 3,3 milioane de dosare în 2012;am putea spune că unul din trei adulți este implicat în proces

Judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat vineri că anul trecut au fost înregistrate 3,3 milioane de dosare, iar acest lucru ar putea fi interpretat că unul din trei adulți este implicat într-un proces.

„Anul trecut au fost înregistrate 3,3 milioane de dosare. Este un număr uriaș. Făcând un calcul, am putea spune că unul din trei adulți este implicat într-un proces. Acest lucru poate fi pus pe seama gradului scăzut de toleranță a cetățenilor. Poate nu sunt suficient de cunoscute și implementate sistemele alternative de soluționare. Astăzi avem medierea, care te poate ajuta să-ți rezolvi conflictul înainte de a ajunge la instanță, avem arbitrajul, care funcționează în special în materie comercială. Noi avem o cultură prin care așteptăm să vedem ce zice judecătorul, dar una este să ai un judecător care soluționează 20 de cauze pe zi și alta este să ai un judecător care are de soluționat o sută, două sute sau chiar trei sute de dosare într-o zi”, le-a spus Danileț studenților la drept, prezenți la Ziua Porților Deschise organizată, vineri, la sediul CSM.

El a precizat că activitatea penală este scăzută, comparativ cu cea civilă. „Activitatea penală, în România, este mică, comparativ cu cea civilă. Un procent de 15% este reprezentat de cauzele penale, în timp ce 85% din dosarele din instanță sunt pe latură civilă, aceste dosare reprezentând probleme cu care se confruntă cetățenii în viața lor de zi cu zi”, a explicat Danileț.

Judecătorul a dat ca exemple litigiile de fond funciar, succesiuni, datorii de recuperat, amenzi contestate, neînțelegeri în cadrul familiei, conflicte cu autoritate publică locala sau centrală.

Cristi Danileț le-a mai vorbit celor prezenți despre independența, imparțialitatea și integritatea magistraților, exigența examenului de admitere în magistratură, funcționarea sistemului de justiție și principiul separației puterilor în stat.

La eveniment sunt așteptați să participe vineri și auditori de justiție și cursanți ai Școlii Naționale de Grefieri, evenimentul fiind organizat de Ziua Europeană a Justiției Civile.

Din 2005, la data de 25 octombrie se sărbătorește Ziua Europeană a Justiției Civile, fiind organizată la nivelul tuturor instanțelor și Parchetelor manifestarea anuală de tipul „ușilor deschise”.

CSM subliniază că evenimentul are ca scop consolidarea relației de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiție, magistrații, și beneficiarii acestuia, justițiabilii.

„Pentru acest motiv, organizarea evenimentului are ca prioritate asigurarea transparenței activității instituțiilor din cadrul sistemului judiciar, de natură să permită cetățenilor să-și formeze o reprezentare clară a imaginii reale a condițiilor de muncă a magistraților și a etapelor pe care le parcurge un dosar până la soluționare, precum și alte asemenea aspecte”, precizează CSM. AGERPRES/(AS — autor: Mădălina Cochinescu, editor: Claudia Stănescu)

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: A debutat podcastul „Prezentul Viitorului”

PoliticAlexandru Grumaz: Electroșocul Trump!

EconomieSergiu Manea: BCR a educat financiar peste un milion de români

ExternLaura D. Stifter: Ce se mai întâmplă, în chiar acest moment, prin Rusia?

SocialCsibi Magor: Este foarte ineficient să cauți rezolvări în momentele în care omul are nevoie să fiu ascultat

EvenimenteTiberiu Andrioaiei: România poate și are resurse să devină un furnizor de competențe și echilibru în regiune

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe