Matei Bogdan
Publicat în 16 noiembrie 2022, 12:33 / 90 elite & idei

Cristi Danileț: 15 nov – Revolta Anticomunistă Brașov

Cristi Danileț: 15 nov – Revolta Anticomunistă Brașov

Ziua de 15 noiembrie a fost declarată prin Legea nr. 215/2021 drept „Ziua Revoltei Anticomuniste de la Brașov din 1987”.

În anii `80 în magazine nu era mâncare, produsele de bază se cumpărau în cantități limitate (pe bază de cartelă), nu era căldură, apa caldă era doar două ore pe zi, lumina se întrerupea cel puțin câte o oră, în fiecare seară. Benzina se găsea greu, iar cei ce aveau mașina puteau circula duminica alternativ: cei cu numere de înmatriculare pare, apoi cei cu numere impare. Oamenii erau obligați să participe la demonstrații de susținere a regimului și a dictatorului. Elevii, studenții și militarii erau puși să adune recoltele de pe câmp („practică agricolă”). Membrii din conducerea Partidului Comunist nu erau atinși de aceste situații.

Pe data de 14 noiembrie 1987, muncitorii de la Fabrica de autocamioane „Steagul Roșu” din Brașov au primit doar jumătate din salariul cuvenit. Ei au oprit lucrul peste noapte și, împreună cu cei din schimbul de a doua zi, s-au îndreptat către sediul conducerii județene a Partidului Comunist Român. Lor li s-au alăturat pe traseu muncitorii de la uzinele „Tractorul” și „Hidromecanica”, precum și foarte mulți cetățeni. Au fost scandate lozinci împotriva partidului și conducătorilor săi. Manifestația a escaladat în violențe și distrugeri.

Au intervenit trupele de securitate, miliție și armată care au înăbușit revolta. 300 de brașoveni au fost anchetați și condamnați, unii au fost arestați, iar alții mutați forțat în alte județe și puși sub supraveghere permanentă (dosarul „Acțiunea 1511”). În timpul anchetelor au fost loviți în cap, la ficat, rinichi, testicule, stomac; cu pumnii și picioarele, cu scaune, cu bâte, cu baston de cauciuc, li s-au strivit degetele la uşă, li s-a smuls părul, au fost înfăşuraţi în cearşafuri ude şi bătuţi, au fost ţinuţi în pielea goală în frig.  

Brașovenii din 1987 au demonstrat că oamenii se pot opune spontan comuniștilor. Astfel, a fost pregătit terenul pentru Revoluția din decembrie 1989, în urma căreia regimul comunist din România a fost schimbat cu cel democratic.

Modalitățile de exercitare a recunoștinței față de persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987 sunt arătate în Legea nr. 341/2004.

www.vedemjust.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

PoliticLuca Niculescu: Prezență foarte activă a României la Conferința ministerială a OCDE

EconomieDaniel Dăianu, despre situația gravă din învățământ. Sunt sau nu sunt bani pentru profesori

ExternMarco Badea: Despre distrugerea barajului Nova Kahovka din sudul Ucrainei

SocialRadu Burnete: Guvernul are o dilemă în privința educației și a profesorilor

EvenimenteMihai Sebe, Oana Mocanu, Eliza Vaș, Alina Bârgăoanu, Ciprian Stănescu: Online Public Debate – “Climate Change and the Future of Europe”, June 14

CulturaManuela Catrina: 5 iunie – ziua învățătorului, ziua în care s-a născut Gheorghe Lazăr

EditorialAlexandra Gătej: De ce iubește atât de tare Charles al III-lea Ardealul. Regele Verde în Transilvania sau plăcerile simple ale unui om mareClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe