OraNoua.ro
Publicat în 14 mai 2014, 16:47 / 552 elite & idei

Cristi Danileț: Codul penal pe intelesul tinerilor -`Unde-i lege nu-i tocmeala`

Cristi Danileț: Codul penal pe intelesul tinerilor -`Unde-i lege nu-i tocmeala`

de Cristi Danileț

A apărut manualul de educație juridică „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, adresat tinerilor peste 14 ani, la a cărui alcătuire am contribuit.

De la vârsta de 14 ani, o persoană care comite o infracțiune poate fi sancționată penal în România. Dar ce sunt sunt infracțiunile, unde pot fi ele găsite, ce sancțiuni se pot aplica, cum evităm să devenim victime, cum și unde formulăm o plângere, cum evităm acțiunile nepermise de lege? La toate aceste întrebări răspunde manualul „Unde-i lege, nu-i tocmeală” întocmit la nivelul Direcției Generale a Poliției Municipiului București de către un colectiv condus de d-na Grațiela Văduva de la Serviciul de Analiza și Prevenirea Criminalității. Întrucât de la 1 februarie 2014 a intrat în vigoare noul Cod Penal, mi s-a solicitat și am acordat sprjinul în actualizarea publicației. Lucrarea e ilustrată sugestiv de către un puști cu un deosebit talent.

Astfel, a luat naștere un adevărat manual pe care l-am promovat în săptămânile anterioare în cadrul orelor ținute la câte un liceu din București din fiecare sector, în proiectul „Prevenirea și combaterea violenței în școli” dezvoltat de asociația „Viața fără violență” condusă de d-na av. Mihaela Olaru. Aceste ore au adus, pe rând, copiii, părinții și profesorii în fața unei echipe alcătuite dintr-un judecător, procuror, avocat, polițist și un psiholog și au fost menite să îndrume tinerii și adulții cu privire la necesitatea respectării legii penale și consecințelor încălcării legii, subliniind necesitatea prevenirii infracționalității și a rolului educației.

Personal, găsesc manual ca fiind util nu numai copiilor și tinerilor, ci și adulților neinițiați în tainele dreptului, ori doritorilor de a afla reglementările din noile coduri.

Manualul este disponibil în format pdf, de unde poate fi preluat pentru a fi tipărit de către autoritățile ce doresc difuzarea unei informații de calitate și cultivarea legalității în comunitate. Pe cheltuiala subsemnatului voi asigura tipărirea a 1.000 de exemplare pe care le voi distribui în câteva școli și licee din localități cu posibilități modeste astfel că rog cadrele didactice interesate să mă contacteze. Mulțumim celor care vor sprijini și ei această inițiativă!

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe