OraNoua.ro
Publicat în 2 decembrie 2015, 20:53 / 255 elite & idei

Cristi Danileț, CSM: Băncile trebuie să elimine clauzele abuzive din toate contractele

Cristi Danileț, CSM: Băncile trebuie să elimine clauzele abuzive din toate contractele

Băncile ar trebui să elimine din toate contractele acele clauze și practici declarate abuzive în mod definitiv de instanțe, spune judecătorul Cristi Danileț membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). El consideră că este incorect și împotriva legii ca debitorii care nu au deschis procese să nu beneficieze de eliminarea clauzelor abuzive și spune că deciziile definitive date de judecători sunt lege, chiar dacă acest lucru încă nu este înțeles în România.

„Știu de problema cu clauzele abuzive din contractele bancare, nu doar la o bancă ci la mai multe. Există instituții ale statului care trebuie să constate acele clauze abuzive, și există două variante, ori ANPC pune în vedere băncii respective să renunțe la clauze, practic să renegocieze contractele, ori oamenii obțin – mai devreme, cred – o anulare a acelor clauze în instanță”, a declarat Danileț, la Unde TV.

„Instanțele, într-adevăr, în ultima vreme am văzut că acordă dreptate unora dintre petenți. Avem practică neunitară, încercăm s-o rezolvăm prin anumite traininguri intensive pe care le facem cu magistrații, pentru că suscită oarece cunoștințe – tehnice, economice, de specialitate – acest tip de cauze cu care nu ne-am confruntat până acum. (…) Avem cauze din ce în ce mai variate, legislația este enormă. Nu poți să ceri unui judecător să știe pe de rost toată legislația sau să se priceapă în toate domeniile, mai ales în acestea, extrem de sensibile”, a mai spus judecătorul CSM.

„Atât timp cât am o practică a Înaltei Curți, ea ar trebui respectată de către bancă și pentru acele cazuri în care nu s-a declanșat proces. Acesta este principiul legalității, nu numai ceea ce legea spune, ci și ceea ce judecătorul spune în mod definitiv, pentru că este tot lege, dar spusă de judecător. Or lucrurile acestea în România încă nu se cunosc.

Nu mi se pare normal ca dumneavoastră care nu declanșați proces să nu beneficiați de același tratament față de colegul dvs sau un alt client al băncii care declanșează proces. Nu este corect!”, a mai spus judecătorul Danileț.

Instanțele din toată țara, dar și Înalta Curte de Casație și Justiție au declarat ca abuzive, în procese deschise de clienți sau de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), o seria întreagă de clauze din contractele de credit. Cu toate acestea, majoritatea băncilor în cauză nu au eliminat aceste clauze din toate contractele în care apar.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe