Adriana
Publicat în 30 august 2016, 16:58 / 207 elite & idei

Cristi Unteanu: Poliţia Internetului: necesitate absolută sau derivă totalitară?

Cristi Unteanu: Poliţia Internetului: necesitate absolută sau derivă totalitară?
+ Observator

O întrebare al cărei răspuns – decis prin voinţă politică – a devenit esenţial pentru supravieţuirea civilizaţiei noastre.

Avem, pe de-o parte, promotorii libertăţii absolute şi lipsei totale de reglementări pentru un domeniu creat iniţial drept „bun comun” şi care nu ar trebui îngrădit niciodată prin limitări arbitrare de acces. Asimilând, pe fond, Internetul cu un bun cultural al omenirii de azi, producător de valoare şi educaţie tocmai prin libertatea pe care o asigură în călătoria spre resursele lumii virtuale. Orice limitare înseamnă, în acest context, o cale larg deschisă spre totalitarism, dictatură, stat de tip orwellian. Pe de altă parte, avem poziţia celor care spun că, fără reguli de control, Internetul se va dezvolta în ceea ce a început deja să fie acum, adică un spaţiu folosit intensiv de terorişti, extremişti şi nebuni de toate tendinţele şi fanatici cultivând discursurile de ură, intoleranţă şi violenţă. Lucrurile s-au înrăutăţit în aşa măsură încât, în acest moment, mulţi dintre analiştii serviciilor de informaţii au semnalat că au apărut deja, cel puţin la fel de importante sau intense precum conflictele reale în teren, ofensivele în lumea virtuală, precedându-le, însoţindu-le, justificându-le sau dându-le ca model pe primele în adevărate campanii susţinute de îndoctrinare. Parte integrantă a unui cyber-war la scară mondială. Se dovedeşte acum utilitatea unei măsuri europene foarte puţin prezentate în spaţiul media de la noi: noul Cod de Conduită european de bună conduită online al UE, realizat în parteneriat cu Facebook, Twitter, YouTube şi Microsoft şi prezentat pe 31 mai. Cod care, în principiu cel puţin, ar trebui să se regăsească mai departe în legislaţiile naţionale şi aplicat cu stricteţe de instituţiile abilitate. Inclusiv în România. „Companiile semnatare ale acestui Cod de Conduită se angajează să continuie lupta împotriva discursurilor de ură ilegale online. Se vor concentra, mai ales, asupra punerii la punct a unor proceduri interne şi asigurarea formării personalului pentru ca majoritatea semnalărilor valide să poată fi examinate în mai puţin de 24 de ore şi, dacă este cazul, pentru retragerea conţinutului vizat şi pentru blocarea accesului… va fi întărit şi parteneriatul cu organizaţiile societăţii civile care cor contribui prin semnalarea conţinuturilor care favorizează incitările la violenţă şi ură.Pe de altă parte, companiile de tehnologia informaţiei înţeleg să-şi continuie activitatea pentru elaborarea şi promovarea unor contra-conţinuturi independente …”

http://adevarul.ro/international/europa/politia-internetului-necesitate-absoluta-deriva-totalitaraa-1_57c29db65ab6550cb82965f2/index.html

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe