Matei Bogdan
Publicat în 13 mai 2020, 11:24 / 166 elite & idei

Cristian Bușoi: Beneficiile integrării europene pentru România sunt incontestabile, atât din punct de vedere politic, cât și socioeconomic. Chiar dacă nu suntem acolo unde ne-am fi dorit, intrarea pe acest drum a dus la o consolidare a democrației, dar și la o creștere economică fără precedent

Cristian Bușoi: Beneficiile integrării europene pentru România sunt incontestabile, atât din punct de vedere politic, cât și socioeconomic. Chiar dacă nu suntem acolo unde ne-am fi dorit, intrarea pe acest drum a dus la o consolidare a democrației, dar și la o creștere economică fără precedent

Beneficiile integrării europene pentru România sunt incontestabile, atât din punct de vedere politic, cât și social sau economic. Chiar dacă nu suntem acolo unde ne-am fi dorit, faptul că am intrat pe acest drum a dus la o consolidare a democrației, dar și la o creștere economică fără precedent, este mesajul transmis de președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE)  din Parlamentul European, eurodeputatul Cristian Bușoi(PNL, PPE), cu prilejul serbării Zilei Europei la 9 mai. 

„Serbăm astăzi Ziua Europei și, chiar dacă suntem într-un moment greu al istorie noastre, trebuie să ne bucurăm de ceea ce am realizat, noi toți, europenii, în decursul acestor ani. A fost una dintre cele mai bune perioade pentru cetățenii acestui continent. Au fost ani în care pacea a fost asigurată, a crescut prosperitatea, statele s-au dezvoltat și au progresat, cetățenii au putut să se bucure de libertate, au putut circula liberi, fără granițe și și-au putut alege locul în care să muncească și să trăiască”, scrie președintele ITRE. 

De asemenea, acesta amintește că trecem în aceste zile prin cea mai grea criză de la Al Doilea Război Mondial, dar că împreună o vom depăși și vom lăsa în urmă aceste clipe negre. Astfel, eurodeputatul consideră că „este un bun moment de reflecție”:

„Poate acum s-a văzut cel mai bine că solidaritatea poate salva vieți, că unde-s mulți puterea crește. Au fost zile în care țările membre UE s-au ajutat unele pe celelate, doctori români au plecat în Italia, Germania și Polonia au preluat pacienți bolnavi din alte Italia sau Franța, Austria și Luxembrug și-au pus la dispoziția pacienților olandezi, fracezi și italieni unitățile de terapie intensivă, Cehia a trimis 10.000 de combinezoane Spanie, Italiei și exempele pot continua. După câteva zile de panică, firești aș putea spune, UE a dovedit că acționează ca un tot unitar în fața pandemiei. Este poate cea mai bună dovadă că avem nevoie în continuare de un proiect european cât mai unit, cât mai puternic”, punctează Cristian Bușoi. 

Pe 9 mai 1950, amintește Cristian Bușoi, marele diplomat francez spunea Robert Schuman spunea că „Europa nu va fi construită dintr-odată sau ca urmare a unui plan unic, ci prin realizări concrete care să creeze în primul rând o solidaritate de facto.”

Ținând cont de aceste lucruri, se poate spune că „în acest moment, am dovedit că am reușit să construim această Uniune pe care o visau părinții fondatori, cu toate că avem nevoie în continuare de solidaritate, de unitate, avem nevoie în continuare de pace și prosperitate și le putem avea dacă vom ști să construim pe mai departe proiectul european”.

Nu în ultimul rând, Cristian Bușoi mai menționează că Ziua Europei este și Ziua în care serbăm Ziua Independenței. Astfel, „trebuie să ne oprim un moment să le aducem recunoștința noastră strămoșilor care au luptat pentru acest pământ, pentru câștigarea independenței și suveranității. La mulți ani, România! La mulți ani, Europa”, este îndemnul eurodeputatului.

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe