Cristian Bușoi, despre digitalizarea sistemului de sănătate din România: Cu ajutorul banilor europeni, progresele vor fi remarcabile în următorii 7 ani
Eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare și Inovare din Parlamentul European, transmite că în cel mult 7 ani de zile România are șansa să își digitalizeze întregul sistem de sănătate, care în prezent funcționează doar cu ajutorul hârtiilor.
„Peste cel mult 7 ani de zile sistemul de sănătate din România va trebui să fie complet digitalizat. În următorii 7 ani de zile va trebui să fim foarte avansați în ceea ce privește cercetarea medicală. Avem ambiția de a oferi granturi din bani europeni cercetătorilor și profesorilor din România, care înseamnă vieți salvate. Toate aceste lucruri se pot întâmplă în următorii ani, peste 7 ani de zile, progresele de digitalizare vor fi remarcabile în sistemul de sănătate”, a declarat Cristian Bușoi pentru Calea Europeană în cadrul unei conferințe de presă pe tema viitorului program de sănătate al UE.
Convocat în timpul conferinței de presă la un exercițiu de imaginație, eurodeputatul Cristian Bușoi a descris cum ar trebui să arate sistemul de sănătate din România peste 7 ani de zile: „Imapactul banilor europeni în sistemul de sănătate din România sper să fie unul vizibil. Peste 7 ani dacă vom avea succes va trebui să avem cele 3 spitale regionale complet funcționale, ar trebuie sa avem cel puțin 10 spitale refăcute în totalitate, sau cu dotări de ultimă generație. Peste 7 ani de zile va trebui să finalizăm principalele programe de screening pentru cancer. Peste cel mult 7 ani de zile sistemul de sănătate din România va trebui să fie complet digitalizat.”
Potrivit deputatului european, „Call-centerul digital, foile de observații, toată hârțogăria care astăzi circulă în format de hârtie în interirorul spitalelor va trebui să fie în format digitalizat, în format modern, pe tablete, pe computere. Totul să fie paperless, toate aceste spitale să aibă un mini sistem de telemedicină destinat cazurilor grave să poată să fie trimise către alte spitale partenere pentru a putea fi consultate la distanță. Odată cu dezvoltarea 5G și a inteligenței articificiale va fi foarte ușor ca imagini de CT sau RMN să meargă instant în computerul unui medic aflat la mii de kilometri distanță pentru a oferi o adoua opinie.”
Reamintim că România are oportunitatea de a investi 5 mld. de euro în modernizarea și consolidarea sistemului sanitar și a cercetării din domeniul sănătății în următorii 4-7 ani, fonduri europene care sunt împărțite pe două direcții majore:
- Fondul de Redresare și Reziliență, ceea ce la nivel de țară se traduce în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), unde avem alocate aproape 2 mld. euro pe patru direcții importante (reabilitarea sau susținerea construcției de noi unități spitalicești; dotarea și reabilitarea majoră a infrastructurii medicale oncologice; modernizarea secțiilor de boli cardiovasculare din spitalele deja existente), la care se adaugă o axă de finanțare pentru digitalizarea spitalelor. Acești bani trebuie accesați în 3-4 ani.
- Programul Operațional de Sănătate cu o valoare de aproape 3 mld. de euro în bani europeni, la care se adaugă cofinanțările naționale.
De asemenea, Cristian Bușoi a anunțat Acordul istoric pentru viitorul program de sănătate al UE, obținut ieri seară, 14 decembrie.
Cel puțin 20% din bugetul totalul total al Programului este rezervat promovării sănătății și prevenirii bolilor. Pentru România, EU4Health reprezintă garanția luptei împotriva bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a cancerului, în acord cu Planul European de Combatere a Cancerului, a continuării și extinderii programelor de prevenție și screening și a promovării vacinării. Totodată, Programul ne va permite să finanțăm Cercetarea în domeniul Sănătății, în acord cu provocările curente și să digitalizăm sistemul de sănătate.
www.caleaeuropeana.ro
Ultima ora:
ObservatorMarco Badea: S-a lansat raportul „Starea Climei – România 2024”
PoliticKlaus Iohannis, de Ziua Națională a Victimelor Holocaustului: Generațiile de astăzi trebuie să stopeze discursul instigator de ură care capătă din nou amploare
EconomieRăzvan Nicolescu: Aş propune un parteneriat pentru viitor companiei E.ON, ca să nu plece din România
ExternRufin Zamfir: Ieri am marcat un an de la atacurile barbare ale Hamas asupra populației israeliene
SocialNicoleta Munteanu: Ora practică de antreprenoriat Kids in Business a început la Mark Twain International School Bucharest -şcoala primară cu productia de Slime-lipicios de distractiv!
EvenimenteAndrei Dudoiu: One of the most exciting startup competitions in Europe – the How To Web Spotlight Competition!
EditorialAlexandru Grumaz: Si vis pacem, para bellum!
CulturaLorena Stoian: Comisia Europeană oferă tinerilor 35.500 de permise de călătorie gratuite prin DiscoverEU!
Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe