Matei Bogdan
Publicat în 10 octombrie 2018, 09:27 / 323 elite & idei

Cristian Buşoi: E o diversitate de opinii în interiorul PNL; nu e momentul să tulburăm apele mai mult decât sunt tulburate

Cristian Buşoi: E o diversitate de opinii în interiorul PNL; nu e momentul să tulburăm apele mai mult decât sunt tulburate

Vicepreşedintele PNL Cristian Buşoi a declarat, luni, că în interiorul partidului a existat o diversitate de opinii în privinţa referendumului privind revizuirea Constituţiei, care ar fi acreditat ideea că PNL ar fi fost implicat în susţinerea acestui demers, însă poziţia oficială a fost aceea de a lăsa să se voteze conform propriei conştiinţe.

„Nu ştiu cine ar fi putut împăca şi capra şi varza în această chestiune (a referendumului – n.r.). E clar că în interiorul PNL a existat o diversitate de opinii, sunt câţiva colegi care au fost foarte fermi în a susţine ideea de referendum pe familia tradiţională şi introducerea în Constituţie a căsătoriei între un bărbat şi o femeie. Sunt şi colegi care văd lucrurile într-o nuanţă mai progresistă. La fel a fost şi electoratul liberal, o parte dintre alegătorii şi susţinătorii noştri au venit şi au votat la acest referendum, altă bună parte dintre susţinătorii şi sprijinitorii partidului nostru au decis să rămână acasă să boicoteze referendumul”, a afirmat Buşoi, înainte de şedinţa conducerii PNL.

El a spus că PNL a trebuit să ia această decizie de a veni cu o atitudine echilibrată, „de a lăsa fiecăruia libera conştiinţă şi de a nu se implica în campanie, pentru că nu era treaba politicului să o facă”.

Potrivit lui Buşoi, opiniile colegilor de partid care şi-au exprimat nemulţumirea trebuie luate în seamă şi a afirmat că nu este momentul „să tulburăm apele mai mult decât sunt tulburate”.

„Am văzut opiniile colegilor din partid, aceste opinii trebuie luate în seamă. În mod evident, poate prin anumite declaraţii personale ale unor lideri ai partidului s-a acreditat ideea că am fi fost implicaţi, că am fi susţinut referendumul, însă poziţia oficială a PNL a fost aceea de a lăsa să voteze conform propriei conştiinţe. Nu cred că este acum momentul să tulburăm apele mai mult decât sunt tulburate, cred că PNL trebuie să se concentreze pe comunicarea publică şi să arate adevăratul vinovat, cel care cu adevărat a încercat să confişte referendumul şi să-l folosească politic şi cel care a politizat referendumul şi într-un fel a şi redus şansele referendumului, este Liviu Dragnea, evident susţinut de liderii PSD”, a mai spus Buşoi.

Vicepreşedintele PNL a adăugat că divergenţele de opinii folosesc „sănătăţii PNL” dacă sunt exprimate în interior.

„Cât timp discutăm în interiorul PNL, foloseşte PNL şi sănătăţii PNL. Cât timp se vorbeşte mai mult decât trebuie în afara partidului în spaţiul public, foloseşte adversarilor politici, pentru că mută atenţia de la adevăraţii vinovaţi de eşecul referendumului şi de la încercarea de politizare a referendumului, Liviu Dragnea şi PSD, către anumite aşa-zis probleme din interiorul PNL”, a spus Buşoi.

El a respins ideea că liberalii care au transmis mesaje de nemulţumire ar fi marginalizaţi în partid.

„Nu cred că acesta este liantul care i-a adus împreună, faptul că ar fi fost marginalizaţi, ci că au avut o altă opţiune în ceea ce priveşte referendumul. Există o temere că acest eşec ar putea şi pus şi pe seama PNL şi că am putea să îndepărtăm o parte din electoratul PNL datorită acestui referendum. Eu cred că nu suntem în această situaţie, dar trebuie să facem eforturi să explicăm românilor că cei care au încercat cu adevărat să politizeze şi marii pierzători sunt cei din PSD”, a mai spus Cristian Buşoi.

În legătură cu solicitarea de demisie a secretarului general al partidului exprimată de Mihai Voicu, Buşoi a răspuns: „Demisia este un act unilateral, în opinia mea nu este justificat acest demers”.

Mai mulţi parlamentari PNL au scris duminică seara, pe Facebook, că actuala conducere a PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic.

„Conducerea PNL a aruncat partidul într-o nouă aventură şi către un nou eşec politic, care ne-a rupt de 70% din electoratul liberal. Conducerea PNL nu uneşte, ci dezbină. Nu modernizează, ci propune o politică retrogradă. #ajunge”, au scris pe Facebook senatorul PNL Alina Gorghiu, dar şi deputaţii liberali Cătălin Predoiu, Cezar Preda şi Mihai Voicu.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe