Matei Bogdan
Publicat în 17 iunie 2020, 09:51 / 144 elite & idei

Cristian Bușoi: Este nevoie să întărim sistemele de sănătate din UE. Bugetul de 9,4 miliarde de euro al noului program EU4Health trebuie distribuit țintit

Cristian Bușoi: Este nevoie să întărim sistemele de sănătate din UE. Bugetul de 9,4 miliarde de euro al noului program EU4Health trebuie distribuit țintit

Europarlamentarul Cristian Bușoi, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru noul Program de sănătate, EU4Health, a propus ca bugetul de 9,4 miliarde alocat sănătății să fie distribuit ”țintit”, astfel încât pacienții europeni să aibă acces la tratamente de calitate, personalizate și sigure.

”Am propus ca bugetul de 9,4 miliarde euro alocat Sănătății să fie distribuit țintit. Pe întreg teritoriul Uniunii este nevoie să întărim sistemele de sănătate. Pacienții europeni au dreptul la tratamente de calitate, personalizate și sigure. Am afirmat, de asemenea, că este momentul să acordăm o atenție mai mare și să direcționăm fonduri suficiente pentru lupta împotriva bolilor netransmisibile și dezvoltarea sectorului de luptă antimicrobian. Sistemele de sănătate trebuie să se dezvolte, să se modernizeze, procesele de digitalizare trebuie accelerate pentru a-și mări capacitatea și pentru a putea asigura în mod optim tratamentul necesar pacienților”, a transmis Cristian Bușoi în urma unei întâlniri online cu specialiști europeni în medicină și farmacie, rezentanți ai industriei farmaceutice și colegi eurodeputați cu responsabilități în domeniul Sănătății. 

Programul ”EU4Health” sau ”UE pentru Sănătate” se axează pe trei piloni, potrivit unei informări a Comisiei: 1. protejarea cetățenilor europeani de amenințările sanitare transforntaliere, îmbunătățind capacitatea Uniunii Europene de gestionarea a crizelor, 2. punerea la dispoziția cetățenilor, la prețuri accesibile, a produselor medicamentoase, dispozitivelor medicale și a altor materiale relevante în gestionarea crizei, sprijinind, în același timp, inovarea, 3. consolidarea sistemelor de sănătate și a forței de muncă din domeniul medicale, inclusiv prin investiții în sănătate, cu scopul de a reduce inegalitățile între sistemele medicale, prmovând în același timp programe de prevenire a maladiilor netransmisibile.

De subliniat faptul că acest program urmează să fie dotat de către Comisia Europeană, în proiectul său de buget revizuit, cu 9,4 miliarde de euro adică de 20 de ori mai mult decât propusese Comisia în prezent pentru viitorul cadru financiar 2021-2027.

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, va trimite Comisiei Europene un raport necesar pentru pregătirea noii politici dă sănătate a UE și pentru recomandările pe care le Uniunea le face statelor membre.

”Am intrat într-o nouă etapă în domeniul Sănătății. Avem nevoie de o politică unitară, comună, mai ales după această criză fără precedent. Trebuie să învățăm din prezent, pentru a ne pregăti mai bine pentru viitor”, a mai notat acesta.

Potrivit europarlamentarului liberal, capacitatea de răspuns pentru viitoarele crize asemenătoare cu cea produsă de pandemia de COVID-19 trebuie mărită, iar sistemele performante de sănătate sunt indispensabile pentru siguranța pacienților: ”Trebuie să mărim capacitatea de răspuns la acest tip de crize și trebuie să avem sisteme de sănătate cât mai performante și bine finanțate pentru ca pacienții să știe că sunt în siguranță și vor fi tratați conform nevoielor pe care le au.”

Cristian Bușoi a salutat alocarea de 9,4 de miliarde pentru noul program european destinat sănătății încă de la lansarea propunerii de către Comisia Europeană și a susținut ulterior că este una dintre cele mai bune investiții ale UE anunțată de președinta Executivului, Ursula von der Leyen.

”Finanțarea propusă pentru EU4Health – de peste 9 miliarde de euro – cu mult peste bugetul actual alocat Sănătății prin Fondul Social European Plus, de 473 de milioane de euro, ne va ajuta mult mai bine în confruntarea cu epidemiile, virusurile și alte amenințări de sănătate publică de care ne-am putea lovi în viitor”, a mai spus europarlamentarul PPE la sfârșitul lunii mai. 

www.caleaeuropeana.ro

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe