OraNoua.ro
Publicat în 11 mai 2016, 17:04 / 237 elite & idei

Cristian Bușoi: Este o eroare de comunicare a purtătorului de cuvânt al Guvernului; sănătatea este deja prioritate națională

Cristian Bușoi: Este o eroare de comunicare a purtătorului de cuvânt al Guvernului; sănătatea este deja prioritate națională

Prim-vicepreședintele PNL Cristian Bușoi a catalogat drept o eroare de comunicare afirmațiile legate de domeniul sănătății făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, punctând că acest domeniu este deja prioritate națională.

„Cred că este o eroare de comunicare a purtătorului de cuvânt al Guvernului. Sănătatea este deja o prioritate națională. Este în strategia de securitate națională, cel puțin în discuțiile care s-au purtat. Ea nu poate deveni prioritate din data de joi, 5 mai. Este prioritate, trebuie doar ca această prioritate să se transforme în practică, să se regăsească printre prioritățile de acțiune ale Guvernului și în finanțarea și rezolvarea problemelor urgente, una dintre ele fiind aceea a infecțiilor intraspitalicești”, a declarat Bușoi într-o conferință de presă.

Reacția sa vine după ce purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat joi că, în contextul crizei dezinfectanților din spitale și al altor probleme, din acest moment, premierul va considera sectorul sanitar drept prioritatea numărul unu a guvernării.

„Pentru a clarifica, menține și a recâștiga încrederea în sistemul sanitar, premierul Dacian Cioloș va considera, din acest moment, sectorul de sănătate prioritatea numărul unu pentru următoarele luni a actului de guvernare. În consecință, Guvernul își asumă o serie de măsuri, unele urgente, pe termen scurt, pentru detensionarea situației, și altele structurale, pentru perioada imediat următoare”, a fost declarația lui Suciu.

În aceeași conferință de presă, liberalul Cristian Bușoi a precizat că PNL va transmite Guvernului o scrisoare cu cinci măsuri legate de infecțiile intraspitalicești.

„Probabil la începutul săptămânii viitoare vom transmite o scrisoare formală către Guvern din partea Comisiei de sănătate a PNL cu aceste cinci măsuri pe care le propunem detaliate și așteptăm ca aceste măsuri să fie aplicate foarte repede, pentru că altfel doar cu planul care a fost până acum prezentat lucrurile nu se pot rezolva”, a spus Bușoi.

Astfel, liberalul a precizat că, în primul rând, este nevoie de urgentarea dezbaterii și adoptarea legii privind achizițiile publice.

„Problema dezinfectanților și a infecțiilor intraspitalicești nu este generată doar de acțiunea criminală a unor firme care diluează dezinfectanți, este generată, din păcate, și de dezinfectanți de proastă calitate, care chiar dacă nu sunt diluați, nu au eficiența dorită conform standardelor, pentru că în sistemul de sănătate, conform legii, se aplică criteriul prețului cel mai mic, care uneori este o înșelătorie, după care se ascund produse proaste și servicii superficiale”, a mai spus Bușoi.

Liderul PNL a afirmat că o altă măsură este încurajarea managerilor de spitale să raporteze infecțiile. El a indicat că, după ce se va implementa această măsură, cei care nu raportează problemele trebuie demiși, astfel a arătat că este nevoie de schimbarea legislației.

Alte măsuri propuse de PNL vizează evaluări lunare, prin sondaj, a avizelor date produselor biocide, stabilirea urgentă de standarde și proceduri pentru accesul în spital al familiilor și al aparținătorilor celor internați și existența unui contract pentru fiecare spital cu un epidemiolog.

El a susținut că în privința infecțiilor intraspitalicești trebuie aplicată cu strictețe legea. De asemenea, liberalul a afirmat că în orice sistem există problema infecțiilor intraspitalicești, însă în țările dezvoltate, atunci când se „trișează”, problemele ajung fața justiției.

Bușoi reproșează Ministerului Sănătății că nu a acționat imediat după Colectiv, când s-a relevat că există o problemă cu astfel de infecțiile.

„Nu ministrul Sănătății este cel care este responsabil de situația aceasta. Nu el a creat-o. Nu este corect să i se pună lui în cârcă, dar are datoria să reacționeze mult mai ferm și de a interveni imediat și foarte eficient pentru a corecta problema. Planul anunțat în aceste zile este unul corect, binevenit”, a adăugat liberalul.

El a mai susținut că sistemul de sănătate „nu are nevoie de schimbări interesate”.

„Este o dorință mai veche de privatizare a CNAS și transformarea ei în mai multe case private. Mi se pare o dezbatere periculoasă, incorectă. (…) Eu cred că cel mai grav lucru pe care l-am putea face acum este să privatizăm sistemul de sănătate. Nu distrugeți Casa Națională de Asigurări de Sănătate. (…) CNAS este departe de a fi perfectă, dar soluția este să o îmbunătățim, să o informatizăm cu adevărat, să îi dăm toate acele mijloace pentru a reprezenta cu adevărat pacientul și asiguratul și pentru a finanța în mod corect sistemul de sănătate din România”, a afirmat Bușoi.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe