OraNoua.ro
Publicat în 22 noiembrie 2017, 18:28 / 289 elite & idei

Cristian Bușoi: Pierderea relocării Agenției Europene pentru Medicamente în România – urmare a unui dosar superficial

Cristian Bușoi: Pierderea relocării Agenției Europene pentru Medicamente în România – urmare a unui dosar superficial

Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi afirmă că pierderea relocării Agenției Europene pentru Medicamente în România este urmare a unui lobby prost și a unui dosar superficial întocmit.

„Pierderea Agenției Europene pentru Medicamente nu este deloc cum spun marii lideri ai PSD de la guvernare o consecință a faptului că politicienii europeni au nedreptățit România. România are un lobby politic din ce în ce mai prost la nivel european din cauza renumelui îndoielnic al Guvernului PSD și al lui Liviu Dragnea, în mod direct. În primul rând, Guvernul nu a crezut din start în reușita câștigării EMA și a avut un dosar întocmit superficial, pe colț de masă. Dosarul a avut și subiecte care evident că dacă nu au fost lămurite clar — de exemplu situația facilităților de transport sau a clarificării faptului că sediul propus de autoritățile române poate îndeplini cerințele specifice ale EMA — au permis altor state, cu mai multă preocupare pentru detalii, să câștige puncte”, arată Bușoi, într-un comunicat transmis marți AGERPRES.

El subliniază că politica românească pe care o cataloghează de „prost renume” a nedreptățit România în această competiție, opinând că, în cazul în care exista un lobby politic decent, țara noastră ar fi avut șanse să găzduiască Agenția Europeană pentru Medicamente.

„Dar când un europarlamentar cunoscut la Bruxelles pleacă din PSD cu acuzații grave la adresa liderului PSD, când apare raportul MCV care critică pașii înapoi făcuți de România în guvernarea PSD, când oamenii ies în stradă împotriva guvernului și acuză acțiunea abuzivă a guvernanților, toate acestea au consecințe asupra percepției României în UE și toate acestea contează în competiția politică dintre statele Uniunii. Deci, nu politica europeană a nedreptățit România, ci politica românească de prost renume, promovată de PSD; asta se acumulează și se decontează. România avea șanse să ia EMA dacă ar fi avut un lobby politic decent. Nici măcar nu era nevoie de cine știe ce activitate, ci de o informare clară și pozitivă asupra a ceea ce poate oferi România ca stat important în Europa de est și la granița UE, care nu găzduiește încă nicio agenție. Deci existau argumente politice favorabile, dar cu un guvern superficial și cu o imagine proastă a conducerii partidului de la guvernare acesta este efectul”, susține liberalul.

Europarlamentarul spune că PSD nu are în conducerea sa oameni care să fie credibili și să facă un lobby politic bun pentru România în politica europeană. „Cei câțiva oameni care știu politică europeană fie nu își asumă și nu au cum să își asume credibil lobby pentru un partid condus de Liviu Dragnea, iar alții, care cunosc exigențele, aleg să plece, după cum s-a văzut recent. În condițiile acestea și cu un lobby mult mai bun al altor state, evident că România pierde competiții politice în UE, deși argumente are”, conchide Bușoi.

Orașul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care va trebui să fie mutat de la Londra în perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, au transmis agențiile internaționale de presă. EMA are circa 900 de angajați care se ocupă de evaluarea, supervizarea și monitorizarea medicamentelor pentru ființe umane și animale în interiorul blocului comunitar.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe