Matei Bogdan
Publicat în 30 ianuarie 2019, 12:28 / 267 elite & idei

Cristian Buşoi: PNL Bucureşti cere primarului Firea un plan de urgenţă pentru modernizarea sistemului de termoficare

Cristian Buşoi: PNL Bucureşti cere primarului Firea un plan de urgenţă pentru modernizarea sistemului de termoficare

PNL Bucureşti solicită primarului Capitalei, Gabriela Firea, un plan de urgenţă pentru modernizarea sistemului de termoficare şi demiterea administratorilor RADET, a declarat, vineri, preşedintele filialei, Cristian Buşoi.

„PNL filiala Bucureşti cere doamnei primar Gabriela Firea un plan urgent de investiţii şi modernizarea sistemului de termoficare şi demiterea de urgenţă a celor doi administratori RADET – judiciar şi special -, care nu au reuşit de aproape doi ani şi jumătate să propună un plan de reorganizare viabil şi apoi adoptarea şi aprobarea planului bazat pe obiective concrete. Şi dacă nu există specialişti în echipa domniei sale care să-i pună la dispoziţie un astfel de plan, PNL se oferă să i-l pună la dispoziţie”, a spus Buşoi într-o conferinţă de presă.

El a prezentat câteva soluţii pentru RADET, respectiv trasferul de afacere către o companie nouă înfiinţată legal, condusă de oameni cu experienţă, stimularea unui sistem competitiv cu mai mulţi furnizori privaţi, pregătirea, finanţarea şi implementarea unui plan accelerat de investiţii în două etape, până în 2022 şi până în 2023.

„În tot sistemul e nevoie de eficientizare, de investiţii, de noi surse de producţie, de limitarea pierderilor, nu doar în sistemul de transport şi distribuţie, dar şi în sistemul de producţie”, a arătat Buşoi.

Liberalul a criticat situaţia de la RADET, „un dezastru de administrare şi planificare a administraţiei PSD de la nivelul Capitalei”.

„Frigul din casele oamenilor este rezultatul unui şir de decizii greşite şi al nepriceperii administraţiei PSD din Capitală. Prima decizie proastă a fost aceea care a băgat RADET şi ELCEN în insolvenţă blocând investiţiile în loc să facă un transfer către o companie legal constituit. Apoi, primăria s-a gândit să cumpere centralele ELCEN şi tot ceea ce ţinea de retehnologizare trebuia făcut prin finanţare a UE sau a BEI. Primăria şi doamna Firea s-au sucit şi nu au mai cumpărat centralele ELCEN, ci una dintre creanţele către ELCEN, pentru ca apoi să facă printr-o dare plată preluarea unor active ELCEN. O altă prostie – planul de reorganizare a RADET nu a fost aprobat în adunarea creditorilor, iar administratorul judiciar al RADET, ROMINSOV, recunoaşte public că Primăria Bucureşti nu a aprobat componenta de finanţare a planului de reorganizare. Una dintre deciziile cele mai proaste este înfiinţarea companiilor publice de către administraţia PSD condusă de doamna primar, companii care au fost recent desfiinţate în instanţă, asta însemnând desfiinţarea într-un viitor apropiat a Companiei Energetica, ce avea şansa şi sarcina modernizării sistemului de termoficare”, a spus Buşoi.

El a mai afirmat că există riscul ca Primăria Capitalei să piardă fondurile europene pentru modernizarea sistemului de termoficare din cauza insolvenţei RADET.

Buşoi a adăugat şi că primarul general face o încercare nereuşită de a da vina pe PNL în cazul sistemului de termoficare.

„Este o încercare nereuşită pentru că toţi înţeleg care sunt adevăraţii responsabili pentru situaţia în care a ajuns astăzi sistemul de termoficare. Un responsabil foarte important este fostul primar, care an de an a transferat către RADET şi ELCEN câteva zeci, uneori sute de milioane de lei în minus faţă de ceea ce a consumat şi a apărut acea datorie imensă care a blocat relaţia funcţională, şi apoi actuala administraţie condusă de doamna primar Firea, care de doi ani şi jumătate nu a făcut nimic. Ba mai mult, cu decizia intrării în insolvenţă a RADET a făcut foarte grea, dacă nu chiar imposibilă absorbţia de fonduri europene pentru modernizarea reţelei şi reducerea pierderilor”, a susţinut el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL Bucureşti, Alexandru Nazare, a arătat că liberalii propun demararea unui program operaţional pentru dezvoltarea Bucureştiului.

„PNL propune oficial acest program operaţional actualului primar şi în acelaşi timp vrem să deschidem o serie de consultări publice în care să stabilim care sunt toate priorităţile tematice ale acestui program şi să începem demersul de a face lobby pentru a obţine aceşti bani de la Bruxelles. (…) Fondurile din acest program nu vor mai putea fi cheltuite pentru alte spectacole, pentru că fondurile dintr-un program operaţional finanţat din fonduri UE nu pot fi mutate pe alte categorii de cheltuieli”, a afirmat Nazare.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe