OraNoua.ro
Publicat în 16 aprilie 2014, 13:23 / 245 elite & idei

Cristian Bușoi: Vreau să mă asigur că universitățile de medicină din România pot accesa fonduri prin ‘Orizont 2020’

Cristian Bușoi: Vreau să mă asigur că universitățile de medicină din România pot accesa fonduri prin ‘Orizont 2020’

Candidatul la Parlamentul European pe lista PNL, Cristian Bușoi, a declarat sâmbătă, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mureș, că dorește să revină în Comisia de Sănătate și Mediu a Parlamentului European dacă va fi reales, poziție din care va monitoriza fondurile alocate Programului ‘Orizont 2020’ astfel încă universitățile de medicină din România și institutele de cercetare să poată avea acces la banii respectivi.

‘Rolul unui europarlamentar este și de a monitoriza legislația europeană și vreau să promovez oportunitățile și să mă asigur că se vor juriza corect ca universitățile de medicină din România și institutele de cercetare să poată avea acces la banii de sănătate pe ‘Orizont 2020′. Vreau să promovez și să mă asigur că se implementează corect banii europeni din fondul de coeziune pe programele operaționale care se vor stabili, care să fie cheltuiți în sănătate, pentru România’, a susținut Cristian Bușoi.

Acesta a spus că a fost raportor în PE al Comisiei de Sănătate pentru Programul ‘Orizont 2020’ și s-a reușit, prin insistențele sale și ale colegilor săi, ca în acest buget al cercetării sănătatea să aibă un buget mai însemnat.

‘În perioada următoare trebuie să monitorizăm foarte atent ca și universități de medicină din România și institutele de cercetare vor avea acces la bani europeni, care se iau direct de la Bruxelles pe acest program. Nu sunt bani alocați României, ci acolo este o competiție cu alte țări în care trebuie să se înscrie și să aibă acces și instituțiile din România’, a susținut candidatul.

Cristian Bușoi a spus că dorește să revină în Comisia de Sănătate și Mediu și dorește să se implice foarte activ în tot ceea ce va însemna directivă europeană pe acest domeniu.

Printre prioritățile sale în cazul în care va ajunge europarlamentar, Bușoi a amintit o serie de dosare care nu s-au finalizat, spre exemplu directiva blocată în Consiliu — care probabil se va întoarce spre dezbatere din nou în PE — pe transparența privind stabilirea prețului la medicamente și includerea pe lista de compensate și gratuite, ‘care este extrem de importantă și pentru România’.

‘Sunt doar câteva dintre lucrurile esențiale, proiectele mari care în acest moment, pe baza informațiilor pa care le am, le pot declara ca priorități pentru perioada următoare în care voi activa în PE’, a arătat Cristian Bușoi.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe