Adriana
Publicat în 20 martie 2013, 13:35 / 180 elite & idei

Cristian David a cerut ambasadorului Ucrainei la Bucuresti, ca minoritatea românească să se bucure de drepturi conforme standardelor europene

Cristian David a cerut ambasadorului Ucrainei la Bucuresti, ca minoritatea românească să se bucure de drepturi conforme standardelor europene
+ Observator

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David s-a întâlnit marti 12 martie, cu ambasadorul Ucrainei, Teofil Bauer caruia i-a spus ca partea româna aşteaptă ca minoritatea românească să se bucure de drepturi conforme standardelor europene, semnalând importanţa utilizării mecanismelor existente precum Comisia Mixtă Interguvernamentală pe problematica minorităţilor naţionale, transmite Romanian Global News.

Pe agenda discuţiilor s-a aflat stadiul evoluţiei pregătirilor Ucrainei de integrare în Uniunea Europeană. În acest context, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a reiterat faptul că România susţine o relaţie cât mai consistentă între Ucraina şi Uniunea Europeană, pe baza respectării reperelor stabilite de UE.

Ministrul delegat Cristian David a subliniat importanţa realizării de progrese pentru implementarea standardelor europene în materie de respectare a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Demnitarul român a arătat interes pentru modificarea legislaţiei din Ucraina care nu permite acordarea dublei cetăţenii. De asemenea, oficialul a exprimat aşteptarea ca minoritatea românească să se bucure de drepturi conforme standardelor europene şi a semnalat importanţa utilizării mecanismelor existente precum Comisia Mixtă Interguvernamentală pe problematica minorităţilor naţionale.

Ambasadorul Teofil Bauer a arătat că executivul de la Kiev intenţionează să folosească oportunitatea oferită de Preşedinţia în exerciţiu a OSCE pentru relansarea mecanismelor de monitorizare a respectării drepturilor minorităţilor în cazul Ucrainei. După cum susţine oficialul, acest element adiţional de raportare va ajuta la confirmarea informaţiilor reale şi a bunei credinţe a părţii ucrainene.

În contextul susţinerii Ucrainei pentru un parcurs european, Ministrul Cristian David a ţinut să sublinieze importanţa ca Legea adoptată anul trecut privind politica limbii de stat să respecte standardele europene.

Ambasadorul ucrainean a dat asigurări cu privire la atenţia acordată problematicii minorităţilor. În cazul Legii privind politica limbii de stat preşedintele Ucrainei intenţionează să creeze o comisie de reevaluare şi modificare a acesteia, în conformitate cu solicitările societăţii civile.

Totodată, s-a convenit ca în următoarea perioadă dialogul bilateral să urmărească susţinerea proiectelor culturale care vizează menţinerea identităţii minorităţii româneşti în Ucraina.

Romanian Global News reaminteste ca Teofil Bauer este cel care ca guvernator al Regiunii Cernauti a facut presiuni inimaginabile pentru inchiderea scolilor romanesti sau a claselor de limba romana.

Mana in mana cu securitatea ucrainiana individul ajuns ambasador in Romania, facea dosare si incerca mai apoi sa santajeze pe liderii romani din zona care actionau pentru apararea identitatii romanesti a romanilor din zona.

Teofil Bauer in Bucovina de Nord si Anatol Fetescu in Sudul Basarabiei, se stia ca sunt oamenii securitatii ucrainiene care lucra prin ei impotriva comunitatii romanesti si pentru divizarea artificiala a acesteia in romani si moldoveni.

Romanian Global News prezinta pe scurt situatia romanilor din Ucraina:

După semnarea şi ratificarea Tratatului bilateral româno-ucrainean, la nivel local nu au fost materializate măsuri şi acţiuni concrete care să aducă la îndeplinire prevederile acestuia referitoare la comunităţile româneşti din Ucraina. Prevalându-se de situaţia economică dificilă, conducerea de la Kiev şi autorităţile regionale aduc în prim-planul atenţiei populaţiei românesti insuficienţa resurselor financiare, prin care motivează inoportunitatea angajării unor cheltuieli necesare susţinerii materiale a iniţiativelor de revitalizare culturală, educaţională şi religioasă, cu specific românesc, în localităţile cu pondere majoritară a etnicilor români.

Prin intermediul mass-media şi în contactele directe la diverse întruniri cu reprezentanţii localităţilor cu pondere românească, autorităţile ucrainene acreditează ideea că, în virtuteaConstituţiei Ucrainei, statul a acordat în permanenţă o atenţie deosebită respectării tuturor drepturilor comunităţilor româneşti, tratament care nu se aplică etnicilor ucraineni din România, acuzând deschis statul român de neadaptare la concepţiile moderne ale practicii politice faţă de minorităţi.
articol publicat pe

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe