Adriana
Publicat în 10 aprilie 2013, 15:01 / 108 elite & idei

Cristian David consideră că autorităţile sârbe şi-au întors faţa spre etnicii români

Cristian David consideră că autorităţile sârbe şi-au întors faţa spre etnicii români
+ Observator

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte flexibilizarea dialogului autorităţilor sârbeşti cu etnicii români din Serbia de nord-est. Demnitarul român a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că promovarea unei asemenea atitudini va conduce la evitarea escaladării oricăror tensiuni în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale dintre România şi Serbia şi la o abordare comună a problematicii minorităţilor.

„Avem un viitor european comun. Rezolvarea unor diferende legate de drepturile şi libertăţile minoritarilor ne va da posibilitatea să nu mai creăm momente de îngrijorare. Ambele ţări şi-au declarat disponibilitatea de a-şi integra propria cultură la zestrea spiritual, europeană”, a precizat David.

În context, el a evidenţiat faptul că Guvernul român dispune de o strategie realistă în ceea ce priveşte protejarea minorităţilor româneşti din spaţiile în care se vorbeşte limba română, cu atât mai mult în Timocul Sârbesc unde se cunoaşte că de aproape 180 de ani etnicii şi-au pierdut drepturile şi libertăţile de a se exprima şi manifesta în limba română.

El a mai arătat că interesul autorităţilor sârbe pentru a acorda atenţie minorităţii române a fost generat de întrevederea pe care a avut-o recent cu ambasadorul Serbiei la Bucureşti, Zoran Popovici, ocazie cu care s-a discutat despre necesitatea accesului la educaţie în limba română a etnicilor români, accesul la informare în limba română şi asigurarea fără oprelişte a drepturilor religioase.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, se află la lucrările celui de-al IV-lea Congres internaţional al jurnaliştilor români organizat în oraşul Doni Milanovăţ din Serbia sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe din România şi Institutul Cultural Român.
www.infomm.ro

Ultima ora:

ObservatorRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

PoliticSebastian Burduja: De ziua mea, mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de președinte al PNL Sector 1

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

EvenimenteVictor Vevera: ICI București susține accelerarea digitalizării sistemului public național

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe