Adriana
Publicat în 10 aprilie 2013, 15:01 / 155 elite & idei

Cristian David consideră că autorităţile sârbe şi-au întors faţa spre etnicii români

Cristian David consideră că autorităţile sârbe şi-au întors faţa spre etnicii români
+ Observator

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, s-a arătat optimist în ceea ce priveşte flexibilizarea dialogului autorităţilor sârbeşti cu etnicii români din Serbia de nord-est. Demnitarul român a declarat, duminică, pentru AGERPRES, că promovarea unei asemenea atitudini va conduce la evitarea escaladării oricăror tensiuni în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale dintre România şi Serbia şi la o abordare comună a problematicii minorităţilor.

„Avem un viitor european comun. Rezolvarea unor diferende legate de drepturile şi libertăţile minoritarilor ne va da posibilitatea să nu mai creăm momente de îngrijorare. Ambele ţări şi-au declarat disponibilitatea de a-şi integra propria cultură la zestrea spiritual, europeană”, a precizat David.

În context, el a evidenţiat faptul că Guvernul român dispune de o strategie realistă în ceea ce priveşte protejarea minorităţilor româneşti din spaţiile în care se vorbeşte limba română, cu atât mai mult în Timocul Sârbesc unde se cunoaşte că de aproape 180 de ani etnicii şi-au pierdut drepturile şi libertăţile de a se exprima şi manifesta în limba română.

El a mai arătat că interesul autorităţilor sârbe pentru a acorda atenţie minorităţii române a fost generat de întrevederea pe care a avut-o recent cu ambasadorul Serbiei la Bucureşti, Zoran Popovici, ocazie cu care s-a discutat despre necesitatea accesului la educaţie în limba română a etnicilor români, accesul la informare în limba română şi asigurarea fără oprelişte a drepturilor religioase.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, se află la lucrările celui de-al IV-lea Congres internaţional al jurnaliştilor români organizat în oraşul Doni Milanovăţ din Serbia sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe din România şi Institutul Cultural Român.
www.infomm.ro

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe