OraNoua.ro
Publicat în 16 octombrie 2013, 17:32 / 418 elite & idei

Cristian David – întrevedere cu ministrul delegat pentru francezii din afara granițelor, Hélene Conway Mouret

Cristian David – întrevedere cu ministrul delegat pentru francezii din afara granițelor, Hélene Conway Mouret

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a avut astăzi, 11 octombrie 2013, o întrevedere cu ministrul delegat pentru francezii din afara granițelor, Hélene Conway Mouret, informează MAE într-un Comunicat transmis AGERPRES.

Cei doi demnitari au discutat despre structurile care coordonează problematica cetățenilor celor două state care au ales să trăiască în afara granițelor și au convenit asupra lansării unui parteneriat care să permită transferul de bune practici în domeniul de referință. Au fost abordate, de asemenea, subiecte politice aflate pe agenda bilaterală, precum și teme privind politicile destinate comunităților românești, respectiv franceze din străinatate.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a accentuat relațiile istorice dintre cele doua state, fundamentate pe legăturile culturale și de limbă, arătând, în context, că Guvernul României a preluat modelul francez pentru gestionarea portofoliului privind relația cu românii de pretutindeni.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, aflat în vizită la Paris, și-a exprimat vineri nedumerirea față de recentele declarații ale unor oficiali francezi vizând aderarea României la Spațiul Schengen, afirmând că Executivul român are încredere că poziția Franței, pe acest subiect, va fi una constructivă.

David a făcut această declarație la întrevederea cu ministrul delegat pentru francezii din afara granițelor, Hélene Conway Mouret, relatează diplomația de la București, într-un comunicat remis AGERPRES.

„În privința aderării la Spațiul Schengen, oficialul român și-a exprimat nedumerirea față de ultimele evoluții și a afirmat că Guvernul României are încredere că poziția Franței pe acest subiect va fi una constructivă”, scrie MAE.

Clarificarea s-a impus după ce ministrul afacerilor interne francez Manuel Valls a declarat, recent, că problema deschiderii spațiului Schengen pentru România și Bulgaria de la 1 ianuarie 2014 nu se află ‘pe ordinea de zi’ și că este mai mult decât rezervat în legătură cu aceasta.

În legătură cu incluziunea socială a cetățenilor români aparținând minorității roma, Cristian David și-a exprimat preocuparea față de consecințele înregistrate ca urmare a lansării acestui subiect în spațiul public și a insistat asupra necesității continuării și dezvoltării măsurilor comune pentru ameliorarea situației existente.

David și Hélene Conway Mouret au discutat despre structurile care coordonează problematica cetățenilor celor două state care au ales să trăiască în afara granițelor și au convenit asupra lansării unui parteneriat care să permită transferul de bune practici în domeniul de referință. Au fost abordate , de asemenea, subiecte politice aflate pe agenda bilaterală, precum și teme privind politicile destinate comunităților românești, respectiv franceze din străinătate.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a accentuat relațiile istorice dintre cele două state, fundamentate pe legăturile culturale și de limbă, arătând, în context, că Guvernul României a preluat modelul francez pentru gestionarea portofoliului privind relația cu românii de pretutindeni.

Cei doi miniștri au convenit că este necesară aprofundarea cooperării în domeniu, prin identificarea unor proiecte concrete pentru o mai bună integrare a cetățenilor celor două state care trăiesc în afara granițelor, în țările de adopție. AGERPRES/(AS-autor: Cristina Tatu, editor: Adrian Drăguț)

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe