OraNoua.ro
Publicat în 18 februarie 2014, 13:11 / 203 elite & idei

Cristian David: Întrevederea cu directorul regional al Organizației Internaționale a Migrației (OIM) pentru Uniunea Europeană, Asia și Europa de est și NATO, Bernd Hemingway

Cristian David: Întrevederea cu directorul regional al Organizației Internaționale a Migrației (OIM) pentru Uniunea Europeană, Asia și Europa de est și NATO, Bernd Hemingway

Întrevederea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, cu directorul regional al Organizației Internaționale a Migrației (OIM) pentru Uniunea Europeană, Asia și Europa de est și NATO, Bernd Hemingway

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David a avut marți, 18 februarie 2014, o întrevedere cu directorul regional al Organizației Internaționale a Migrației (OIM) pentru Uniunea Europeană, Asia și Europa de est și NATO, Bernd Hemingway.

Partea română și-a exprimat interesul pentru extinderea colaborării bilaterale cu OIM, organizație ce dispune de o bogată expertiză în sectorul migrației. Această propunere se dorește a fi concretizarea intenției de colaborare între statul român și OIM, propunere sugerată de către ministrul delegat în cadrul întâlnirii bilaterale din septembrie 2013 cu Directorul General al organizației, William Lacy Swing. Oficialul român a reamintit în acest context eforturile de dezvoltare a cadrului programatic și instituțional intern în domeniul migrației. De asemenea, ministrul delegat Cristian David și-a manifestat interesul pentru o colaborare eficientă și productivă cu Organizația Internațională a Migrației.

‘Dorim să conturăm o platformă de abordare unitară și coerentă a strategiilor privind migrația aprofundând două teme esențiale: facilitarea integrării românilor în societățile țărilor de destinație și consolidarea legăturilor dintre românii de peste hotare și România. În acest context, propunem un program prin care instituțiile statului român, a căror activitate vizează în mod direct problemele ridicate de migrație, vor colabora beneficiind de asistența și expertiza unei organizații prestigioase și experimentate’, a declarat în cadrul întâlnirii ministrul delegat Cristian David.

Directorul regional al Organizației Internaționale a Migrației pentru Uniunea Europeană, Asia și Europa de est și NATO, Bernd Hemingway, a salutat intențiile României de a dedica timp și resurse unui plan bazat pe experiențele altor state în domeniul migrației și și-a exprimat dorința de a începe o astfel de colaborare în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, reprezentantul OIM a subliniat lipsa unor politici de integrare pentru cetățenii europeni, menționând că inițiative precum cea înaintată de partea română nu fac decât să pună bazele unui viitor promițător.

În cadrul întrevederii, ambele părți au ajuns la un consens în ceea ce privește demararea activităților de consultanță și colaborare, partea română angajându-se să delege o echipă de lucru formată din experți tehnici din ministerele a căror activitate vizează subiecte din aria migrației.

În acest context, ministrul delegat și-a exprimat în mod direct intenția de a demara acest proiect într-un timp relativ scurt, manifestându-și intenția de a organiza un eveniment pe această temă, la care să participe și directorul general al Organizației Internaționale a Migrației, William Lacy Swing.

‘Interesul României este acela de a crea o platformă de abordare unitară și coerentă a strategiilor privind migrația. Avem nevoie de expertiza OIM pentru a adapta experiențele altor state la realitățile României și pentru a fundamenta un program pentru migrație relevant în era globalizării, ținând cont de caracteristicile specifice ale României’, a precizat oficialul român.

În încheierea întâlnirii, cei doi demnitari au avut un schimb de opinii privind evoluțiile internaționale din sfera migrației și au stabilit un termen limită orientativ de finalizare a cercetărilor în domeniu și demarare a programului pentru toamna anului 2014.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe