OraNoua.ro
Publicat în 4 septembrie 2013, 19:45 / 395 elite & idei

Cristian David, la sărbătorirea Zilei Limbii Române, în Republica Moldova

Cristian David, la sărbătorirea Zilei Limbii Române, în Republica Moldova

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a participat astăzi, 31 august, la o serie de manifestări culturale care au avut loc la Chişinău cu ocazia sărbătorii ‘Limba noastră cea română’, în contextul în care, începând de anul acesta, Ziua Limbii Române are caracter de sărbătoare oficială şi în România.

Astfel, demnitarul român a participat la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova la şedinţa solemnă consacrată sărbătorii naţionale ‘Limba noastră cea română’, în deschiderea oficială a Conferinţei internaţionale ‘Limba română – limbă a integrării europene’.

La şedinţa solemnă consacrată sărbătorii naţionale ‘Limba noastră cea română’ au fost prezenţi preşedintele Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, Gheorghe Duca, ministrul culturii al Republicii Moldova, Monica Babuc, vicepreşedintele Academiei Române, acad. Marius Sala, ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Marius Lazurca, directorul ICR ‘Mihai Eminescu’ Chişinău, Valeriu Matei, Mihai Munteanu, Artist al poporului, membri ai Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova, profesori, scriitori, istorici.

În cadrul intervenţiei sale, ministrul delegat Cristian David a apreciat: ‘Este un moment plin de semnificaţie. Sentimentele pe care le încercăm astăzi sunt cu atât mai puternice cu cât inimile românilor de pretutindeni bat la unison. Limba este un element de unitate şi de coeziune, este factorul care dă forţă şi vitalitate culturală şi spirituală. Limba oferă oamenilor sentimentul de apartenenţă la o conştiinţă şi un trecut istoric comun. Ea stă la baza legăturilor noastre profunde şi de aceea vă transmit  mesajul românilor de pretutindeni care vă sunt alături, iar faptul că astăzi aniversăm cu toţii Limba Română, este un moment înălţător. ‘

În încheierea alocuţiunii, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a afirmat: ‘Vă doresc din tot sufletul şi cu toată convingerea  să deveniţi cât mai curând membri de facto ai acestui spaţiu european al limbii culturii si civilizaţiei, pentru că astfel măcar şi în parte vom putea împlini o aspiraţie istorică legitimă, a noastră a neamului românesc. Închei cu una dintre cele mai dintre frumoase fraze care se referă la limba noastră şi care a fost spusă de marele poet român Mihai Eminescu: ‘Limba este însăşi floarea sufletului etnic al României’.

În continuarea programului, ministrul delegat Cristian David a participat alături de oficialităţi din Republica Moldova la două momente pline de semnificaţie: depunere de flori la statuia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la dezvelirea statuii lui Grigore Vieru de la mormântul marelui poet român din Republica Moldova.

De asemenea, ministrul delegat Cristian David a participat la deschiderea Salonului Internaţional de Carte, ediţia 2013, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Acest eveniment are loc în mod tradiţional cu ocazia sărbătorii ‘Limba noastră cea română’.

La acest eveniment au avut intervenţii ministrul Culturii din Republica Moldova, Monica Babuc, ministrul Tineretului şi Sportului din Republica Moldova, Octavian Badişteanu, directorul ICR ‘Mihai Eminescu’ Chişinău, Valeriu Matei, vicepreşedintele al Academiei Române, acad. Marius Sala, preşedintele Uniunii de Creaţie, Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Arcadie Suceveanu.

În discursul său, ministrul Cristian David a arătat că, în continuare, cartea reprezintă un element de promovare a culturii şi spiritualităţii indispensabil educaţiei tinerei generaţii. În acest context, demnitarul român a amintit faptul că România continuă programul de donaţie de carte către Republica Moldova.

Ultima ora:

ObservatorAndrei Stoian: A debutat podcastul „Prezentul Viitorului”

PoliticAlexandru Grumaz: Electroșocul Trump!

EconomieSergiu Manea: BCR a educat financiar peste un milion de români

ExternLaura D. Stifter: Ce se mai întâmplă, în chiar acest moment, prin Rusia?

SocialCsibi Magor: Este foarte ineficient să cauți rezolvări în momentele în care omul are nevoie să fiu ascultat

EvenimenteTiberiu Andrioaiei: România poate și are resurse să devină un furnizor de competențe și echilibru în regiune

EditorialTeodor Baconschi: Războiul cu sine al SUA și soarta lumii libere. La ce ne-am putea aștepta în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă

CulturaCristina Popescu: Timbrul românesc, ambasador al orașului GiurgiuClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe