OraNoua.ro
Publicat în 29 mai 2013, 14:30 / 169 elite & idei

Cristian David: Proiect naţional pentru implicarea românilor din străinătate în promovarea imaginii României

Cristian David: Proiect naţional pentru implicarea românilor din străinătate în promovarea imaginii României

Delegaţia permanentă a PNL a adoptat, luni, rezoluţia „Românii de pretutindeni – resursă vitală a modernizării României”, potrivit căreia este necesar un proiect naţional cu participarea instituţiilor statului şi a societăţii civile pentru implicarea românilor din străinătate în susţinerea dezvoltării ţării şi a promovării imaginii României.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezentat rezoluţia, într-o conferinţă de presă, arătând că majoritatea comunităţilor româneşti sunt constituite în state cu un nivel de dezvoltare socio-economică mai ridicat decât cel al României şi că acestea se pot transforma în vectori ai modernizării ţării.

„De aceea, este nevoie ca la nivelul României să existe o abordare nouă, care să creeze puntea de legătură între comunităţile româneşti din afară şi România prin angajarea dinamică a romanilor de pretutindeni în procesul de transformare a României. De asemenea, comunităţile româneşti trebuie să fie implicate în promovarea imaginii şi intereselor României prin stabilirea unei relaţii de parteneriat, prin dialog şi comunicare orientate către susţinerea intereselor naţionale şi către consolidarea identitară a comunităţilor românilor de pretutindeni. Pentru atingerea acestor obiective legate de implicarea românilor de pretutindeni în susţinerea dezvoltării ţării şi a promovării imaginii sale este nevoie de agregarea unui „Parteneriat pentru dezvoltare” care va îmbrăca forma unui proiect naţional cu implicarea Guvernului, Parlamentului, celorlalte instituţii ale statului, administraţiei locale, societăţii civile din România, a asociaţiilor românilor de pretutindeni şi a mass-media”, se arată în rezoluţia liberalilor.

În document se precizează că odată cu stabilirea unei abordări integratoare la nivel instituţional, se pot crea premisele pentru implementarea unor politici naţionale dedicate angajării active a românilor de pretutindeni. De asemenea, se vizează un program destinat încurajării investiţiilor, reîntoarcerii acasă şi creării de noi locuri de muncă pentru românii de pretutindeni.

În rezoluţie se prevede ca angajarea activă a potenţialului economic al comunităţilor româneşti să se materializeze prin crearea de proiecte comune în şase domenii de referinţă, respectiv remitenţele, investiţiile directe, transferul de resurse umane, investiţii pe piaţa de capital, turism şi încurajarea solidarităţii.

Liberalii au în vedere promovarea unei noi imagini a României, arătând că este imperios necesară elaborarea unei strategii unitare de promovare a imaginii ţării noastre. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe