OraNoua.ro
Publicat în 12 august 2015, 17:51 / 234 elite & idei

Cristian Diaconescu: Cu călușari și sarmale făcute la ambasadă nu rezolvi problemele a milioane de români

Cristian Diaconescu: Cu călușari și sarmale făcute la ambasadă nu rezolvi problemele a milioane de români

Președintele Fundației Mișcarea Populară, Cristian Diaconescu, le-a spus, miercuri, românilor de pretutindeni prezenți la Universitatea de la Izvoru Mureșului, să solicite instituțiilor statului elaborarea unei strategii în ceea ce-i privește, întrucât cu acțiuni de imagine nu se mai pot rezolva problemele dramatice ale milioanelor de români din afara granițelor.

Cristian Diaconescu a remarcat faptul că de la an la an problemele românilor din afara granițelor rămân aceleași, fără ca situația lor să se schimbe semnificativ și consideră că nu este normal ca autoritățile de la București să excludă tema minorităților din dialogul bilateral cu statele în care trăiesc comunități de români.

‘Nu există dubii în legătură cu ceea ce trebuie făcut și care sunt așteptările reciproce. Și, cu toate acestea, de la an la an se constată că problemele rămân aceleași și nu se întâmplă nimic de natură semnificativă. (…) Nu este normal ca autoritățile de la București, în dialogul bilateral, să excludă tema minorităților. (…) Nu ne mai putem raporta la o problemă de imagine, cu călușari și cu sarmale făcute la ambasadă nu mai rezolvi problema a milioane și milioane de români. Ai nevoie de un proiect sofisticat și cu acest lucru vă rog să plecați de la această întâlnire. Cereți un proiect sofisticat. Eu nu înțeleg de ce există Departamentul Politici pentru Românii de Pretutindeni, institute culturale, tot soiul de povești pentru care cheltuim bani care nu fac absolut nimic de natură semnificativă. (…) Lucrurile sunt tratate în România de-a valma’, a afirmat fostul ministru de Externe.

Acesta a făcut referire la problemele românilor din Valea Timocului, unde nu se respectă un acord semnat între România și Serbia privind protecția drepturilor minorităților, la situația românilor din Maramureșul istoric și mai ales din regiunea Odessa, despre care a spus că este absolut inacceptabilă, dar și la problemele românilor din Bulgaria, care sunt privați de drepturi elementare.

‘Se întâmplă mari drame dacă te încăpățânezi să rămâi cum te-a lăsat maică-ta și taică-tu. Adică român’, a spus Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de externe le-a transmis românilor din afara granițelor că autoritățile din România cunosc foarte bine problemele acestora, dar de cele mai multe ori nu le abordează în relațiile bilaterale sau așteaptă soluții din partea partenerilor de dialog.

‘Trebuie plecat de la premisa faptului că drepturile românilor la respectarea identității etnice, oriunde s-ar afla ei, nu sunt subiect de negociere. Legislația europeană spune foarte clar că este dreptul suveran al statelor membre ale UE de a-și promova, de a-și apăra și de a-și susține cetățenii, oriunde s-ar afla ei. Deci, repet, nu poate face obiect de compromis de la țară la țară pachetul de drepturi privind românii’, a afirmat Diaconescu.

El a spus că trebuie să se înțeleagă foarte bine că atunci când România solicită rezolvarea problemelor comunităților de români din afara granițelor nu se referă la revendicări teritoriale.

‘Trebuie foarte bine înțeles că România se referă la minorități, și nu la revendicări teritoriale. Nu cădeți în acest gen de capcană pe care, din păcate, unele capitale o pun în joc, și anume respectarea drepturilor minorităților echivalează cu schimbarea de teritoriu. Este o formulă pervers naționalistă pe care o transmit atât propriilor cetățeni cât și partenerilor, spunând: ‘dacă încurajăm această comunitate etnică să fie cât mai independentă, acest lucru va presupune ruperea de teritorii’. Fiți foarte atenți la acest subiect. Știu, este tentant, știu, pare la un moment dat chiar util dacă ne uităm în istorie, dar astăzi când vorbim, discutăm despre viața Dumneavoastră astăzi și a copiilor dumneavoastră, să se roage în limba română, să învețe în limba română. Asocierea cu o eventuală revendicare teritorială nu trebuie să existe!’, a mai punctat Cristian Diaconescu.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe