OraNoua.ro
Publicat în 23 aprilie 2014, 17:29 / 407 elite & idei

Cristian Diaconescu: Întâlnirea de la Geneva, utilă, dar nu va rezolva tranșant situația din Ucraina

Cristian Diaconescu: Întâlnirea de la Geneva, utilă, dar nu va rezolva tranșant situația din Ucraina

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, joi, că întâlnirea de la Geneva, în contextul situației din Ucraina, este utilă, dar nu va rezolva „tranșant” criza din acea zonă.

„Și pe teren si în dialogul diplomatic situația este în dezvoltare, este evolutivă, motiv pentru care această etapă importantă, necesară, a dialogului politico-diplomatic, sigur, este utilă, dar nu va rezolva de o manieră tranșantă întreaga situație conflictuală creată la estul Alianței Nord-Atlantice și la estul României”, a spus la RFI fostul ministru de externe.

El arătat că în ultima perioadă Rusia a testat prin diverse demersuri capacitatea de reacție a Occidentului „în ideea că în condițiile în care ar exista costuri și o reacție destul de solidară și drastică a statelor occidentale, atunci s-ar orienta spre alte variante”.

În opinia lui Diaconescu, poziția de principiu a Rusiei pe subiectul Ucraina va continua să fie „unilaterală”, acesta precizând că deși „deocamdată semnalele nu sunt încurajatoare”, soluția rămâne dialogul.

„Singura soluție, cea a dialogului, care poate reașeza întregul sistem pe principii de stabilitate și securitate este azi explorată și în mod normal ar trebui să fim, cel puțin la început, încurajați de prezența în jurul mesei a tuturor celor implicați sau care doresc să se implice în rezolvarea situației”, a arătat Diaconescu.

Potrivit acestuia, comunitatea internațională se așteaptă ca la Geneva să se ia decizii care „cel puțin să orienteze dialogul și acțiunea viitoare spre rezultate pozitive”.

Miniștrii afacerilor externe din Rusia, SUA, UE și reprezentanții Kievului se vor reuni joi la Geneva, pentru a discuta pe marginea mijloacelor prin care Ucraina ar putea fi scoasă din profunda criză în care se află în prezent.

 

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

PoliticKlaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

EconomieCristian Grosu: Ieșirea din economia liberală de piață

ExternRobert Lupițu: “Planul (B)reton” – Comisarul european din partea Franței ar putea concura pentru a o succeda pe Ursula von der Leyen la șefia Comisiei Europene

SocialAlexandra Gătej: De ce este fooaarte greu să practici bunătatea în vremea noastră

EvenimenteElena Calistru: Am ajuns la Geneva pentru WTO Public Forum

CulturaDan Mircea Cipariu realizează ateliere de lectură și scriere creativă în cadrul proiectului ”Țesem legături”

EditorialAlexandru Lăzescu: G7 vs BRICS – competiția pentru o nouă ordine mondialăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe