OraNoua.ro
Publicat în 6 septembrie 2017, 15:33 / 379 elite & idei

Cristian Grosu: Invitație / Reformarea Europei – România și ”nucleul dur”. Adecvare, politici, măsuri necesare

Cristian Grosu: Invitație / Reformarea Europei – România și ”nucleul dur”. Adecvare, politici, măsuri necesare

E o invitație: sigur ne interesează pe toți.

Cele trei evenimente ale anului 2017, de-o excepțională importanță de facto – alegerile din Franța, din Germania și anunțul pe care Jean-Claude Juncker îl va face în 13 septembrie privind agenda viitoare a Europei – pregătesc startul și marșul Uniunii Europene spre o paradigmă nouă.

Cum va arăta aceasta, care va fi locul României în noul context și cum se va poziționa ea față de ceea ce este numit ”Nucleul dur” al UE ?

cursdeguvernare.ro, în colaborare cu Banca Națională a României, organizează marți 19 septembrie 2017 conferința Reformarea Europei: România și ”nucleul dur”. Adecvare, politici, măsuri necesare.  

Evenimentul va avea loc la Sala ”Mitiță Constantinescu” a BNR, între orele 10,30 – 15,00.

Conferința va fi deschisă de Guvernatorul Mugur Isărescu.
Speakeri confirmați:
 Victor Negrescu, Valentin Lazea, Ionuț Dumitru, Mihnea Motoc, Leonard Orban, Dan Dungaciu, Siegfried Mureșan, Bogdan Murgescu, Sergiu Manea, Vasile Iuga, Iulian Fota, Cristian DiaconescuVor fi invitați și alți reprezentanți ai Guvernului României și ai Parlamentului. Dezbaterile vor avea loc în limba română.

Format: Sesiune de deschidere + 3 paneluri consecutive: economie / politică externă și securitate / politici de adecvare și de aderență la ceea ce generic se cheamă ”nucleul dur”.

Context și argumente:

  • Toamna 2017 va aduce schimbări de fond în Uniunea Europeană, care vor fi anunțate imediat după alegerile din Germania din 24 septembrie. Un preambul va fi făcut public în 13 septembrie, de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
    Impactul acestei reforme va însemna pentru noi ceva mai greu decât aderarea din 2007 : acum va fi ”pe bune!”.
  • În întreaga Europă, dezbaterile, discuțiile, analizele, disecarea scenariilor celor mai verosimile sunt în plină desfășurare, pe când în Româniaacestea lipsesc cu desăvârșire.
  • Așadar, conferința – poziționată între cele 2 evenimente, 13 și 24 septembrie – are menirea de a aduce urgent pe agenda publică subiectul formei pe care o va lua proiectul European și implicațiile sale , din toate punctele de vedere, în România. Este datoria noastră să o facem, dat fiind că noi, cetățenii României și ai UE, vom „deconta” totul: și certitudinea, și incertitudinea.

Vă rugăm să vă notați în agendă acest eveniment de anvergură și de excepțional interes. Și, eventual, să confirmați încă de pe acum participarea Dumneavoastră, la adresa conferinte@cursdeguvernare.ro

Curând, vom reveni cu invitația oficială și cu agenda detaliată a evenimentului.
Ne dorim ca, dincolo de prezentările speakerilor, să stimulăm un dialog din care să se articuleze posibilele răspunsuri la dilemele viitorului iminent. 

Avem, de asemenea, rugămintea, pentru reprezentanții organizațiilor, să transmită către membrii care ar putea fi interesați, coordonatele evenimentului.

Cristian Grosu,
Redactor-șef cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe