Matei Bogdan
Publicat în 24 martie 2021, 14:06 / 80 elite & idei

Cristian Grosu: Pentru niște cititori -Tristețea optimistă a unui proiect național. Un mesaj către leadership-ul acestui început de deceniu

Cristian Grosu: Pentru niște cititori -Tristețea optimistă a unui proiect național. Un mesaj către leadership-ul acestui început de deceniu

Nu raportul dintre potențialul uriaș al unei țări ca România, și sărăcia/lentoarea cu care se dezvoltă ea mă întristează.
Ori de câte ori – scormonind în analizele comparative cu alte state cu care suntem umăr la umăr spre viitor – găsesc avantaje indubitabile și șanse rarisime de dezvoltare într-un moment de inflexiune ca acesta, Nu reacția inadecvată și orbirea autorităților decidente mă înfioară.

Mă înfioară reacțiile și comentariile la articole ale unor oameni/cititori pe care-i prezum de bună-credință, dar care văd în România – în propria lor țară, adică – doar un loc unde, istoricește vorbind, să dormi, atunci când nu fugi undeva în vacanță în țările altora.

Nici nu știu – și nu e aici treaba mea să știu – dacă acești oameni/cititori sunt sau nu vinovați de boala tenace a neîncrederii, a pesimismului și a delăsării care-i macină.
Sau dacă nu cumva purtăm – în mentalitatea socială – impulsul biologic tenace de-a pândi primăvara răsăritul șteviei, al acestui popor resemnat să se hrănească restul anului cu gorgoaze.

Singurul lucru care mă amărăște cu adevărat – după ce vreme de 29 de ani de presă ”desculță” am periat țara asta pe orizontală și pe verticală – e reacția resemnată a cititorilor la lipsa unui țel concret, formulat explicit de clasa conducătoare, țel care să pâlpâie în mintea fiecărui român din așa numita ”populație ocupată” – un plan, adică un drum la capătul căruia fiecare să vadă ceva concret care-l privește și pe el însuși, și care să-l facă mândru pe cel încrezător în țara sa.

”Țara sa”? Da: Țara noastră e România din UE – în care, câtă vreme există PIB național, PIB pe locuitor, și granițe și indici diferiți de bogăție și sărăcie exact așa cum există între Cluj și Vaslui – e o țară a fraților în care brânza e pe bani și în care fiecare trebuie să dea din coate și să vină cu proiecte mari, pe măsura celorlalte ale celorlalți frați, pentru a fi luat în serios.

Măcar de dragul vremurilor bune – dacă, punând mâna pe vreo carte, chiar vrei să privești în istorie:

Da – nodul de poduri de la Cernavodă al lui Saligny era primul de acest fel din Europa și al treilea în lume, la vremea lui.
Da, acum 150 de ani, împărații europeni se scăldau la Băile Herculane.
Da, acum nici 100 de ani, aveam desennat (cu ajutorul altora, e drept)  proiectul unui râu navigabil – deși atunci nu era trendul, aproape delirul generalizat, cu green deal la infrastructura de transport.

Dar să fii scăldat la picioare de 1/3 din lungimea celui de-al doilea fluviu ca mărime din Europa – care se oprește din capitală în capitală de la vărsare și până aici –  și chiar să nu vezi că asta chiar poate însemna ceva?

Să ai câte 1/3 din teritoriul național șes, deal și munte – și 60% din toate la un loc teren agricol – și să cumperi 60% din carnea pe care o mănânci și 80% din brânza pe care o mănânci, în timp ce singurul lucru pe care nu-l imporți sunt ștevia și gorgoazele de mai sus – chiar să te deprime și să te supere pe țara ta într-un asemenea hal?

Să-ți fugă în fiecare an în PIB-urile altora 30-40.000 (adică vârfurile) din absolvenții de facultate, invocând libertatea lor de mișcare oriunde în lume, și să nu poți gândi la o soluție pentru ca ei să-și manifeste libertatea de-a rămâne și de-a produce în țara lor?

Mai mult:
să nu ai alte soluții de ”nationalism” decât producțiile tâmpe, rudimentare și periculoase,  decât cele din discursurile Partidului România Mare, preluate prin înființarea AUR, rumegate prin cârciumile sătești de ”românii verzi” – dacii care ”au construit Roma”, ”i-au învățat pe latini limba latină”, au whatsapp cu Dumnezeu și se îmbată cu ”mitilic” de contrabandă în ”grădina Maicii Domnului”?

Să nu vezi că chiar și un naționalist agresiv și primitiv – ca Viktor Orban al Ungariei – ia la picior statele vecine care năzuie la aderarea la UE, oferă investitorilor străini facilități pentru know-how și tehnologie (vedeți superinvestiția în auto de la Debrețin sau cea sud-coreeană pe baterii electrice), în condițiile în care 70% din cifra lui de afaceri e produsă de capital străin, față de 50% cât e a ta) – căci știe, chia în naționlismul său primitiv, că vechiul ”prin noi înșine” e, azi, prostie curată,

și tu, aici, să nu ai încedere în industria ta (25% aport la  PIB – ca în Germania!) și să nu ai un set de politici în jurul căruia să creezi un proiect de țară?

Un proiect de țară care să fie ”înscris cu vârful acului pe fundul ochiului” oricărui român (după cum sună o expresie din Coran), care să creadă în el și care să-și construiască viața aici, pentru el?

Cât despre un proiect ”românesc” – într-o UE în care frații sunt frați, dar brânza e pe bani, iar frații rămân, totuși frați, că eșa e în viață – am mai avut unul:

Aderarea României la NATO și UE – vestitul pact de la Snagov, care, ce e drept, a fost mult mai simplu: și UE și NATO au asigurat tracțiunea.

Acum e mai complicat pentru că, după 15 ani de UE, ar cam trebui să știm să ne luăm singuri pâinea de pe masă și – mai ales, e o responsabilitate mai mare, în sfârșit e responsabilitatea cea mare:

sunt, deja, 30 de ani de când nu mai putem invoca moștenirea de mentalitate din perioada comunistă, avem în față o generație care mănâncă salam cu soia din considerente dietetice și nu din sărăcie, și știu că forța fiecăruia din acești indivizi vine din expertiza și deteminarea personală, și nu din ce-au făcut Burebista sau Decebal sau nu mai știu cine acum niște mii de ani…

De altfel ”naționalismele” echilibrate și lucide – acolo unde apartenența la o familie nu îngrădește interesul economic național, ba chiar îl încurajează – nu doar că nu vor dispărea, ci se vor reorganiza:

-* Nu sunt nici 2 ani de când Olanda și-a schimbat numele oficial în ”Țările de jos” (ca să corectezi un asemenea detaliu înseamnă să te uiți mult în oglindă și să-ți pese foarte mult de cum arăți ca națiune),

-* Franța cere o Europă absolut franceză din perspectiva securității Uniunii (ca prima armată – rămasă după Brexit),

-* Germania va fi mereu ”ueber alles” în conștiința fiecărui neamț de la Berlin la București, după cum se vede din comportamentul economic – absolut legitim – al companiilor germane din România:

în ciuda marii diversiuni ”progresiste”, a ”leftismului” asemănător nivelării absolute a indivizilor de pe toate meridianele așa cum își doreau comuniștrii prin ”Internațională” și naziștii prin ”Imperiul de 1000 de ani”,
reperele individuale vor fi cu greu șterse pe pe scoața humanoizilor, iar ceea ce se numește azi, teoretic, ”tribalism”,  nu doar că nu va dispărea, ci va contrazice acest experiment social aflat în plină desfășurare; două lucruri ar putea confirma o atare prezumție:

primul – de 6000 de ani încoace, de la Ghilgameșul sumerienilor, la Egiptul Ptolemeilor greci, la Roma translată spre altă cultură – a Bizanțului,

și până la pandemia de la mine din Dămăroaia, unde progresiști cu câte 2 masterate și doctorate s-au călcat în picioare la hârtie igienică, absolut nicio silabă nu a contrazis și nu a arătat vreodată vreo abatere a indivizilor de la natura lor umană.

De aia n-au rezistat nici comunismul și nici nazismul – de aia nu vor rezista în timp niciuna din teoriile nivelatoare de libertate omenească de astăzi;

al doilea: UE  și lumea ”cultă”, ”civilizată”, nu doar că – în contra principiilor, valorilor și discursurilor lor – lasă pe dinafară statele sărace la împărțirea mondială a vaccinului: ci chiar (AICI-LINK) face eforturi să elimine concurența plictisitoare a acestor state care n-au forța ”politică” de-a se apăra în fața nenorocirii biologice: adică exact ca brutalele, sângeroasele și dictatorialele Rusia și China.

*

Revenind la proiectul național al României, să ne asigurăm de 3 lucruri, fără de care niciodată nu va ieși nimic în nicio țară:

1, Nu poți cere unor politicieni pe care-i alegi tu să aibă încredere în țara asta, dacă tu, cel care-i alegi tu, nu ai încredere în ea.

2, Prezumând că politicienii sunt partea ”vizionară” a unei țări, nu poți tu, ca politician, să te comporti azi, a.d. 2021, ca la începutul anilor 90:
să dai autostrada pe pietruiri de drumuri,
să dai Canalul de irigații pe despăgubiri-pomană la secetă,
să dai tichete de vacanță pe constrângerea turismului de-a-și crește calitatea serviciilor,
să dai niște firfirei oricărei multinaționale de IT pe o politică de anvergură în antreprenoriatul din IT și AI.

Sau, poți – de ce să nu poți, de vreme ce ești la putere:
dar vei conserva în mintea celor care te-au ales și pentru care ești responsabil să croiești o nouă economie pentru o nouă țară, acea mentalitate rămasă de pe vremea când acest popor pândea ștevia primăvara și în restul anului se hrănea cu corcodușe.
Vei veni cu proicte mici, în care cred doar oamenii mici.

3, ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <oamenii nu mai vor să lupte. De ce oamenii nu mai vor să lupte?>
Iar eu, în liniștea iubirii mele, mă gândeam: <De ce nu mai vor să moară în numele imperiului lor?> ” – spune regele (citez din memorie) din Citadela lui Exupery.

Generalii noștri, în temeinica lor prostie, nu sunt în stare să pună pe masă un proiect de țară al României, în numele căruia orice român să se simtă responsabil de ceea ce face în fiecare zi,
și pentru care să fie gata să-și trăiască viața aici – pe ogoarele astea, în orașele astea, pe pârtiile astea, în pădurile astea.
Continuă regele din Citadela: ”Dacă vrei să-i unești, pune-i să construiască împreună un turn. Dacă vrei să-i dezbini, aruncă-le un pumn de grăunțe”.

Amin.

***

PS:
Uitați-vă, de la Cotroceni și până în ultimul cătun fără curent al țării – la discursurile, personalitatea și fizionomia celor care ar trebui să construiască un plan de țară – plan în care să fim fiecare parte:
să nu-i slăbim pe cei lucizi, să nu-i lăsăm nealungați cu ouă clocite pe pezevenghii care ne vând povești nerușinate.
Așa se vor alege cei care să facă planul în care să credem și pentru care, localnici sau străini îndrăgostiți de țara asta, să-și trăiască AICI viața personală.

www.cursdeguvernare.ro

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe