Adriana
Publicat în 24 ianuarie 2018, 13:21 / 175 elite & idei

Cristian Grosu: Turnesolul economiei și societății: formularul 600 – un lucru bun stricat de niște răi

Cristian Grosu: Turnesolul economiei și societății: formularul 600 – un lucru bun stricat de niște răi
+ Observator

utea ieși chiar un lucru deștept – esențial pentru românul care câștigă bani în mod transparent. De fapt, putea fi excepțional pentru întreaga economie și societate:

Dar, mai întâi, adevărurile (6 la număr) basic/cheie/ de-o violentă evidență/ temelie a fiscalității aici și orinde aiurea :

1, Nu există exemplu școală mai elocvent și mai necesar pentru fiscalizarea veniturilor unei persoane cu cetățenie, CNP și adresă, așa cum ar fi trebuit să fie așa numitul formular 600

2, Formularul 600 arată cât de ”de rahat” sau de pozitiv conștient e contribuabilul (român, sau de aiurea) și cât de ”de rahat” e guvernantul României momentului:

600-tele e improvizația desăvârșită, e incompetența care manipulează o bună parte din sursele de venit ale bugetului național, e testul în urma căruia cei din economia privată l-ar da afară pe autor în șuturi, la propriu, și ar mai și cștiga procesul cu acesta.

3, Haosul de la Finanțele României a fost acceptat oficial luni, 22 ianuarie 2018 – iar ce am văzut în această zi e, din nefericire, doar începutul :

4, Dl. Liviu Dragnea NU e – așa cum sunt sigur că speră să pară – salvatorul nației de haosul creat de formularul 600:

Această mizerie fiscală (care ar fi trebuit să fie o bijuterie pentru România fiscală) a fost produsă de maniera de-a guverna cu 3-4 miniștri de Finanțe concomitent, prin care Liviu Dragnea controlează țara exact ca Nicolae Ceaușescu:

Cei 4 ministri de finanțe sunt Ionuț Mișa, Darius Vâlcov, Florin Georgescu și – acolo unde cei trei nu se înțeleg (și nici nu au cum să se înțeleagă, de vreme ce nu lucrează în echipă), intervine guru-ul guvernării, dl. Dragnea, care se pricepe la toate.

Ceaușescu: ieșirea la rampă a dlui Liviu Dragnea ca să anunțe că salvează nația de formularul 600 e asemănătoare cu ieșirea lui Ceaușescu când fostul dictator a anunțat că scoate perdelele de la restaurante, ca să vadă poporul cât ”fură” chelnerii:

Chelnerii sunt cele 3 nume de mai sus, în afară de cel al dictatorului. (Care, acum și atunci, n-aveau ce fura, de vreme ce nu se aduna).

5, Ne aflăm azi, 22 ianuarie 2018 doar la începutul haosului fiscal provocat de dictator și de chelnerii săi – adică la ”desfășurarea acțiunii” (după ”intriga” din luna decembrie – ca să fim în acord cu fostul premier Tudose care, am înțeles, s-a intors la lectură și la îndeletniciri umaniste) : punctul culminant va veni undeva prin aprilie:

6, Maniera de gestionare a formularului 600 COMPROMITE PE TERMEN LUNG ȘI NEDEFINIT încercarea de-a crea, întreține și dezvolta mentalitatea de contribuabil a românului. Și lasă, concomintent, și România fără surse basic și legitime de venituri la buget.

Explicații pentru combinația ruinătoare a adevărurilor de mai sus :

A), Formularul 600 – turnesolul contribuabilului conștient, pe care incompetența guvernantului îl compromite și aruncă la gunoi

Înainte de-a aborda perspectiva guvernantului incompetent, inconștient, iresponsabil și rău, să-i batem puțin obrazul contribuabilului și să-l dezmeticim puțin:

Formularul 600, deși nu e nou, putea deveni piatra de temelie a mentalității de contribuabil în România.

Da:

De la Nădlac și până la Londra, totul se impozitează – iar bugetul rezultat astfel se folosește la dezvoltarea indispensabilă a societății și economiei:

1, Formulare gen 600-tele românesc se completează oriunde în economia capitalistă pentru veniturile neimpozitate la sursă, nu există venituri din activitate ”vie” netaxate, e responsabilitatea contribuabilului individual să și le inventarieze și la taxare, nu numai la cheltuiala proprie.

2, ”Legea” de mai sus e ”sfântă”: formularul 600 putea să devină momentul zero, declarația de responsabilitate și maturitate a contribuabilului independent în munca sa, care trebuie, după 28 de ani de la căderea lui Ceaușescu, să conștientizeze că, dacă vrea autostrăzi, sistem de educație, de sănătate, mecanism de formare a forței de muncă și conditia necesară a unui drum spre viitor trebuie să plătească impozite pentru tot ce câștigă.

3, Formularul mai are un atu – e un fel de oglindă : nu doar că forțează maturizarea mentalității de contribuabil, dar și silește contribuabilul să vadă exact cât anume pune la dispoziția guvernantului pentru dezvoltarea României. Dacă la asta se adaugă și transferul contribuțiilor către salariat – omul, ”românul” vede, în premieră pentru majoritatea pălmașilor de orice fel din țară, și aportul personal la sumele din care se fură în mod general.

4, Formularul 600, coroborat cu facilitățile fiscale prevăzute de lege prin raportarea la suma de 22.800 lei, poate produce avantaje fiscale, dacă e implementat corect: iar un contribuabil nestrivit de implementare, poate vedea, aprecia și folosi la justa valoare aceste avantaje.

5, numai sub comunism contribuabilul trăia aproape exclusiv din salariu: a completa un formular de venituri independente și a plăti impozite pentru asta e demnitatea fiecărui cetățean care stă drept și pe picioarele lui într-o societate în care varsă bani concreți, și are și pretenții pentru asta:

În România actuală, însă, mă tem că cel puțin 3 sferturi dintre contribuabili habar nu au că plătesc impozite, pentru ei societatea, dezvoltarea, viața se petrec numai ”la net”.

Așa cum a fost conceput, implementat și ”vândut” de către cei 4 miniștri simultani de Finanțe, formularul 600 compromite absolut toate avantajele de mai sus.

Astfel :

B), Cum e folosit formularul 600 ca instrument de bătaie de joc al Fiscului față de contribuabil

1, Formularul 600 așa cum l-au gândit și desenat cei 4 miniștri simultani de Finante e distrugător (nu nociv, ci distrugător) pentru că NU ține cont de mersul legal și firesc din economie :

-,un contribuabil NU are de unde să afle înainte de un minim 25 ianuarie: el are de primit adeverințe de venit independent de la cei pentru care a prestat.

Atentie – luna e importantă: când toată administrația centrală și locală a plecat în vacanță în 22 decembrie și obligă mediul privat să producă bilanțurile cu 4 zile mai devreme, lăsând boii din privat să muncească și între Crăciun și Anul Nou ca să le plătească lor salariile, plus:

când România însăși e scoasă din priză până în 15 ianuarie numai pentru că așa e în Balcani (fiică-mea s-a întors în Germania rapid, pentru că la ea ziua de 3 ianuarie era zi de lucru plină),

a pune termen 31 ianuarie pentru depunerea formularului e incompetență și iresponsabilitate urâtă – de la Ionuț Mișa la ultimul golan din ANAF, de la Liviu Dragnea și până la ultimul hoț din PSD. Astfel că decidentul – de la cel tehnic la cel politic – arată că este incompetent, iresponsabil și rău.

2, Decidentul sancționează munca suplimentară – și, în genere, orice sursă suplimentară de venit (of, ce ne-ar face dl. Florin Georgescu dacă n-am fi în UE…) – căci pentru el orice privat e ”hoț”.
Am întâlnit această mentalitate – șocant de explicită – nu doar la PSD, ci și la ”liberalii” din ALDE; și cred că numai întâmplarea face că n-am întâlnit-o și la vreunul din guvernanții de la PNL (deși a făcut-o dl. Emil Boc, de la PDL…).

Maniera în care a fost conceput și implementat formularul 600 arată această ură a guvernantului față de ”creatura” care, în loc să se plângă de salariul mic, se apucă și face ore suplimentare cine stie pe unde și-și ia un al doilea job.

3, Decidentul nu doar că NU își face datoria față de contribuabil, ci decontează pe spatele contribuabilului toată incompetența și diversiunea sa:

ANAF NU e în stare la ora asta să proceseze sutele de mii de formulare 600 și vin si cu exemplu și cu o explicație:

-, Exemplul: deși noi plătim în avans dările pe care le avem către bugete, tot ni se întâmplă din când în când să primim somații și titluri executorii pe bani care ne-au plecat din conturi demult: numai contabilii știu ce înseamnă să umble apoi pe la ghișee și să se certe cu funcționarii de la fisc care la ora 16,00 rup poarta instituțiilor și te lasă încă o zi dator pe o datorie pe care nu o datorezi.

Și dacă eu, în piață de ani buni, pățesc în mod constant asta, cum o să găsească ANAF resurse să se mai încarce cu câteva sute de mii de inși care trebuie luați la mână?

-, ”la mână”, ca la CAP: ANAF nu a implementat în ultimii 4 ani (din 5!) nici 20% din programul de informatizare pe creditul (cu dobânzi!!) de la Banca Mondială.

Nici nu are nimeni interes să-l implementeze pentru că nimeni nu are nevoie de transparentizarea pe care ar conferi-o implementarea digitalizării: e nevoie de inși care să fie amânați sau scutiți, e nevoie de inși de pe care să se ia pielea la cea mai mică și involuntară eroare.

4, Aberația de-a lua banii, pe un an întreg, în avans:
Decidentul folosește profund anormal, greșit și cu rea credință formularul 600: se pleacă nu de la o estimare realistă a conformării la plată: ci de la suma de care guvernantul are nevoie pentru a acoperi atât găurile provocate de populism, cât și marile furturi din buget de care nu înfrăznește să se atingă.

Așa se și explică marea aberație a formularului 600: aceea de a lua banii în avans, chiar si pentru prestatii care nu e sigur că vor fi efectuate vreodată.

Să mai spunem că ANAF ar avea de recuperat la această oră de la cei condamnați pentru corupție, delapidare, mare evaziune, spălare de bani etc etc o sumă (gata poprită de Justiție!) comparabilă ca ordin de mărime cu tot ce poate stoarce din formularul 600 …

C), Cum folosește partidul și dictatorul grăunțele formularului 600: suma populismelor

Domnul Liviu Dragnea a ieșit luni, cu aerul de salvator al nației, să anunțe că nu se mai poate cu formularul 600 – după ce acesta a fost implementat de el însuși împreună cu ceilalți 3 miniștri simultani de Finanțe.

1, Așa cum era de așteptat, Liviu Dragnea a spulberat pur și simplu caracterul igienic, logic, rațional și de bun simț pe care formularul l-ar fi putut avea :

zice făptuitorul: nu e vorba doar de PFA-uri, sau drepturi de autor, sau activități independente, sau chirii: ci e vorba și de cei care și-au dat pământul în arendă.

I-auzi? Păi de ce ăia ar fi scutiți de declararea veniturilor? 45% din teritoriul României aparține străinilor, jumate din ăsta e dat în arendă, jumate din ce-a rămas e pârloagă cu impozite aproape de zero (”că doar nu cere de mâncare” – zice țăranul de la gurile Dunării…) , iar România își permite să nu impoziteze veniturile din agricultură?

2, Se pregătește intruducerea impozitului progresiv, pe venitul global – asta e în mintea celor 4 ministri simultani – ăsta e deja secretul lui Polichinelle (că doar nu o să ia de la marile scurgeri prin marea evaziune, ci de la boii care fac contracte și muncesc transparent) – iar formularul 600 ar fi fost o sursă clară de venituri extrasalariale.

Ei bine – impozitul progresiv se va aplica mai ales pe veniturile salariale: e mai simplu, mai ca pe vremea lui Ceaușescu, mai direct, mai pe gustul votanților PSD.

Chestiunea și marea problemă este că, după 4-5 ani de muncă reală în ce privește creșterea gradului de conformare, lucrurile să se întoarcă la nivelul anilor 2013-2014:

niciunul din furioșii cu care am vorbit în ultima săptămână nu spunea ”nu le dau bani la șmecherii ăștia de la ANAF” și ”doar n-o să-i dau bani lu hoțu ăsta de Dragnea”.

***

Din formularul 600 putea ieși un lucru deștept – dar n-a fost să fie, pentru că la acest eșec au contribuit prea mulți factori: reaua credință (acum formularul a devenit armă deluptă între Liviu Dragnea și Mihai Tudose, cel în guvernul căruia cei 4 miniștri simultani de Finanțe au produs această mizerie fiscală) , incompetența tenace și implacabilă a celor de la Finanțe, populismul și ura guvernantului față de cei care muncesc pe lângă salariu.

Doamna Ecaterina Andronescu (care va veni ministru la Educație – O, Doamne..!!..) spunea duminică seară la televizor că protestele arată că România e neguvernabilă:

Mentalitatea dnei. Andronescu nu-i va permite niciodată să-și dea seama că – da, România pare neguvernabilă: dar asta numai din cauză că banda PSD-ALDE e la al treilea guvern în numai un an în condițiile în care famigliile din PSD nu reușesc să-și împartă echitabil prada, și că niște comuniști întârziați s-au rătăcit într-o țară europeană pe care nu mai știu în ce poziție s-o pună.

Inversarea sensului economiei de către cei 4 miniștri simultani de la Finanțe

Ăsta e astăzi doar PS:

Dincolo de acest detaliu relevant: ”Miniștrii simultani de finanțe” – niciunul din ei nu pare să constientizeze fundătura macroeconomică în care împing România, fracturile pe care le crează între buget și economie, între economia de azi și economia fundamental diferită de peste 10 ani, diferența uriașă între ce cred ei despre economie, lume și viață și ceea ce există, realmente, în ”teren”. Pentru ei e un lucru bun – dacă chiar și-ar da vreunul seama probabil că s-ar sinucide.

Dar dacă vreunul ar face-o, cine și-ar asuma inversarea sensului economiei – această economie mică, strămbă, urâțită de populism și incompetență și pe care n-o iubește nimeni :

Cristian Grosu / Turnesolul economiei și societății: formularul 600 – un lucru bun stricat de niște răi

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

PoliticAnca Dragu: O nouă etapă restauratoare pentru democraţia americană începe azi. O nouă şansă apărută în lupta împotriva schimbărilor climatice şi pentu promovarea creşterii economice sustenabile şi incluzive

EconomieCosmin Ghiță: Nuclearelectrica primește finanțare americană nerambursabilă pentru a găsi locuri potrivite construirii de mini-reactoare

ExternCristian Bușoi: Discuții cu ministrul sloven al educației despre dosarele legislative din timpul președinței Sloveniei la Consiliul UE, care va începe la 1 iulie 2021

SocialDaniela Vișoianu: În educație e nevoie de o vacanță. Adevărată.

EvenimenteAlexandru Lazescu: Curs gratuit de jurnalism online

CulturaFlaviu George Predescu: De Ce Citim – Despre poezia lui Marin Sorescu

EditorialGeorge Butunoiu: Clasificarea şi ierarhizarea managerilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe