OraNoua.ro
Publicat în 30 aprilie 2014, 18:19 / 239 elite & idei

Cristian Pârvulescu: Aș dori, înaintea alegerilor, acces la date privind copilăria politicienilor

Cristian Pârvulescu: Aș dori, înaintea alegerilor, acces la date privind copilăria politicienilor

Accesul la date despre copilăria politicienilor înaintea alegerilor ar putea fi benefic pentru a avea lideri de calitate când ajung în funcții publice de orice rang, a declarat pentru AGERPRES politologul Cristian Pârvulescu.

„Aș dori ca, de exemplu, înaintea alegerilor să avem acces și la date privind copilăria politicienilor pentru a ști la ce să ne așteptăm din partea lor odată ce ajung în funcții de decizie. Sunt psihologi care spun că majoritatea oamenilor politici sunt foști copii frustrați care nu au reușit să-și rezolve problemele în copilărie, care au avut părinți agresivi și care ajung în politică să își rezolve problemele acumulate. Și asta poate fi o problemă pentru societățile noastre”, a afirmat analistul politic.

Cristian Pârvulescu a evitat să nominalizeze politicieni care ar putea fi modele de onoare în politica românească prezentă, dar a precizat că onoarea este o valoare aristocratică, ce are importanță doar într-o societate care valorizează onoarea, într-o societate tradițională, care pune accentul pe zona militară.

„O societate burgheză și capitalistă nu apreciază morala. Într-o societate capitalistă, inteligența și șiretenia sunt apreciate ca valori importante și nici pe departe onoarea. Dar, atunci când la începutul reflecției asupra politicii Aristotel a gândit asupra caracteristicilor omului politic, onoarea era la loc de cinste. Ceea ce-l deosebea pe omul politic de ceilalți era onoarea și pentru că doar astfel își dovedea calitatea de aristocrat”, a spus Cristian Pârvulescu.

El a subliniat că rămâne în continuare problema calității, pentru că oamenii politici trebuie să aibă alte calități decât ceilalți, întrucât liderii politici pot fi considerați personaje extraordinare care schimbă istoria, nu doar care asigură dezvoltarea anumitor tendințe naturale ale societății.

„În politica românească vedem foarte clar că acele calități (onoare, responsabilitate, sinceritate, profesionalism și competență — n.r.) nu există, că o carieră politică de succes se bazează pe altceva decât pe competență și profesionalism. De la Machiavelli încoace, ideea că omul politic trebuie să manipuleze este destul de puternică, dar să manipuleze într-o direcție bună. Să-i manipuleze pe cei care nu sunt conștienți de interesul lor pentru a-și realiza interesul. Asta era, de fapt, ideea lui Machiavelli, el nu era un individ imoral. El spunea că unii nu-și înțeleg interesul, iar politicianul are responsabilitatea să înțeleagă interesele superioare și să împingă societatea în acea direcție, nu doar să o maltrateze. Însă azi, oamenii politici seamănă în foarte mare măsură oamenilor obișnuiți, doar că sunt ceva mai determinați”, a explicat Cristian Pârvulescu.

În opinia sa, nu poți ajunge într-o funcție importantă — șef de partid, premier, președinte — fără să ai niște calități, dar important este ca acele calități care te-au ajutat în cariera politică să se regăsească și în acțiunea publică.

„Politica este foarte dură, în România este competițională și violentă, dar o societate violentă este o societate care nu creează nici bunăstare, nici fericire. De aceea, ar fi de dorit ca politicienii, odată ce și-au atins țintele lor personale, devin lideri, în interiorul organizației sau la nivel național, într-o instituție, să poată înțelege interesul superior al societății, să poată depăși interesul restrâns al grupului pe care-l reprezintă. De cele mai multe ori constatăm că în România nu sunt capabili să facă acest lucru. Problema este că nu suportă ei, ci noi, cetățenii”, a concluzionat politologul Cristian Pârvulescu.

Ultima ora:

ObservatorMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

PoliticCristian Diaconescu, în vizită de lucru în județul Alba

EconomieTraian Halalai: Focus pe identificarea de soluții pentru sprijinirea militarilor veterani din teatrele de operații

ExternTeodor Baconschi: Regimurile din China și Rusia joacă pe ideea că indivizii preferă prosperitatea înaintea drepturilor

SocialMarian Staș: În România vor funcționa 60 de școli-pilot unde elevii își vor putea alege o parte din materiile de studiu

EvenimenteAdrian Hatos, la evenimentul DEVISE – The 3rd Digital Session of EYP Romania – intitulat „Democracy as our sole future”

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialBarbu Mateescu: O dispută din care câștigă o singură persoană și un singur partidClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe