OraNoua.ro
Publicat în 12 iunie 2013, 11:45 / 158 elite & idei

Cristian Pârvulescu: Lucrurile merg neaşteptat de bine în Comisia de revizuire a Constituţiei

Cristian Pârvulescu: Lucrurile merg neaşteptat de bine în Comisia de revizuire a Constituţiei

Analistul politic Cristian Pârvulescu este de părere că lucrările Comisiei comune a Parlamentului pentru revizuirea Constituţiei decurg ‘neaşteptat de bine’, cele mai multe dintre propunerile de modificare a Legii fundamentale adoptate de senatori şi deputaţi fiind iniţiate de Forumul Constituţional.

‘Din punctul nostru de vedere, lucrurile decurg cât se poate de bine, neaşteptat de bine în Comisia de revizuire a Constituţiei, în sensul că în care au fost adoptate un număr foarte mare de propuneri înaintate de către Forumul Constituţional. Au fost peste 80 de propuneri, cel mai mare număr de propuneri, făcute din partea Forumului, şi nu din partea partidelor. Sigur, dacă calculăm toate partidele, acestea au avut un număr mai mare de propuneri, dar dacă discutăm separat partidele, şi nu USL-ul ca bloc, cele mai multe propuneri au venit din partea Forumului Constituţional. Cele mai multe propuneri care au fost adoptate au fost din partea Forumului Constituţional, inclusiv dintre cele controversate. Mă rog, din nefericire, cel referitor la antidiscriminare a fost eliminat după o săptămână. Forumul a avut posibilitatea să se manifeste şi, de fiecare dată, la fiecare articol, să îşi spună punctul de vedere. Ba, mai mult, Forumul a putut veni de multe ori cu soluţia de compromis. (…) După aprecierea noastră, vorbim de peste 35 de articole la care am contribuit. Un număr mai mare decât în 2003’, a declarat Pârvulescu miercuri, pentru AGERPRES.

El a subliniat că una dintre priorităţile Forumului Constituţional a vizat clarificarea articolelor din capitolul referitor la drepturi şi libertăţi, precum şi întărirea acestor drepturi.

‘Sigur că existau foarte multe propuneri făcute în cadrul Forumului, dar având în vedere situaţia şi comparând cu ansamblul modificărilor, apreciem că la capitolul drepturi şi libertăţi au fost suficient de multe modificări care nu fac decât să îmbunătăţească cadrul social – demnitatea umană, drept la educaţie, interzicerea relelor tratamente asupra animalelor, drepturi de generaţia a treia au fost mai bine clarificate în Constituţie. Sunt progrese din punctul nostru de vedere. În principiu, din punctul de vedere al drepturilor omului, ar fi o evoluţie, cu atât mai mult cu cât definirea familiei ca relaţie contractuală a fost abandonată. Acela ar fi fost un serios pas înapoi’, a spus analistul politic.

Cristian Pârvulescu a adăugat că deşi Forumul ‘nu şi-a făcut o prioritate din capitolul privind instituţiile politice, şi acolo au fost suficient de multe schimbări.

‘De exemplu, propunerea Forumului Constituţional privind dizolvarea Parlamentului în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui nu este validat a fost acceptată’, a menţionat el. AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe