OraNoua.ro
Publicat în 7 mai 2013, 19:52 / 183 elite & idei

Cristian Pârvulescu/dezbatere CESE: Turismul pentru ajutoare sociale nu este decât un mit, dar unul periculos

Cristian Pârvulescu/dezbatere CESE: Turismul pentru ajutoare sociale nu este decât un mit, dar unul periculos

Migraţia aduce o importantă contribuţie economică la dezvoltarea societăţii occidentale, iar aşa-numitul turism pentru beneficii sociale, acuzat recent într-o scrisoare a patru state membre către preşedinţia irlandeză a Consiliului UE, este un mit – sunt două dintre ipotezele pe care participanţii la dezbaterea de marţi din cadrul Comitetului Economic şi Social European (CESE), moderată de politologul Cristian Pârvulescu, au încercat să le demonstreze cu argumente legale şi statistice.

‘Dezbaterea a fost foarte interesantă pentru că s-a centrat pe miturile legate de imigraţie, mituri care sunt puternice în Occident şi care sunt îndreptate nu numai împotriva maghrebienilor, ci şi împotriva europenilor din Est, cum este cazul românilor, bulgarilor sau polonezilor. S-a dovedit nu numai cu afirmaţii, ci şi cu date că nu există niciun fel de bază pentru fricile legate de imigraţie. Din contră, imigraţia aduce o importantă contribuţie la dezvoltarea societăţii occidentale, atât economic, cât şi cultural şi social. Iată de ce dezbaterea a fost interesantă, din păcate au fost doar reprezentanţi ai Comisiei Europene aici, nu au fost politicieni, or politicienii ar fi avut un rol important în transmiterea acestor informaţii. Politicienii sunt cei care mizează pe frică în momentul de faţă, pentru că criza a provocat deja importante consecinţe la nivel european’, a declarat Cristian Pârvulescu.

El a adăugat că politicienii care promovează un discurs antiimigraţie nu fac decât să acţioneze împotriva intereselor propriilor ţări, întrucât acestea au o mare problemă demografică, care nu poate fi rezolvată decât cu ajutorul muncitorilor străini. ‘Or primii care sunt accesibili şi care beneficiază de un nivel de instruire şi de o protecţie socială inclusiv în ţările lor sunt cei din Europa de Est, parte a UE, cum este cazul românilor. Toate aceste demonstraţii sunt false, răuvoitoare şi nu urmăresc altceva decât să creeze instabilitate politică în ţările respective pentru a produce căderea guvernelor. Care e urmarea, ce fel de programe politice au aceste partide, nimeni nu ştie’, a mai spus Pârvulescu, care este raportor CESE pentru azil şi migraţie.

În ceea ce priveşte scrisoarea celor patru state membre – Germania, Marea Britanie, Austria şi Olanda – în care se acuză printre altele aşa-numitul turism pentru beneficii sociale, politologul crede că răspunsul autorităţilor române poate fi unul foarte simplu, respectiv prezentarea de date care invalidează o astfel de ipoteză.

‘Cazurile romilor din România care ar fi abuzat în Marea Britanie de aceste situaţii nu au fost niciodată exemplificate. Nu este decât un mit, dar un mit periculos, pentru că alegerile din Marea Britanie au arătat până unde poate să se ajungă. Este un avertisment. Eu nu cred că trebuie să supralicităm. Rezultatul Partidului Independenţei din Marea Britanie nu este unul spectaculos, este spectaculos doar dacă ne raportăm la precedentele alegeri, dar el arată că populismul în momentul de faţă prinde la oamenii afectaţi de criză’, a conchis Cristian Pârvulescu.

Katharina Eisele, cercetător în cadrul Centrului pentru studii politice europene din Bruxelles, a vorbit în cadrul dezbaterii despre scrisoarea adresată de cele patru state preşedinţiei irlandeze a Consiliului UE, atrăgând atenţia că miniştrii de interne din statele semnatare au pus sub semnul întrebării libera mişcare a persoanelor în UE.

‘Când te uiţi la scrisoare, terminologia este izbitoare. Este vorba despre cetăţeni ai UE, dar este folosit termenul de migranţi, se vorbeşte despre ţări de origine, practic vedem, în această scrisoare, că anumite state membre pun sub semnul întrebării fundamentele liberei mişcări a persoanelor în UE’, a declarat Katharina Eisele.

În opinia ei, faptul că această scrisoare a fost întocmită este ‘o măsură puternică’, care arată că există puternice temeri legate de migraţie. De asemenea, cercetătoarea din Centrului pentru studii politice europene nu exclude varianta ca tema să fie din nou folosită pentru a bloca aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, chestiune care urmează să fie abordată în cadrul Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE cel mai probabil în decembrie.AGERPRES

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

PoliticSebastian Burduja propune o întâlnire cu părţile implicate în problema gunoiului şi constituirea unui grup de lucru

EconomieBogdan Chiriţoiu: 2020 a fost clar un an diferit; pe ansamblu economia noastră a mers surprinzător de bine

ExternMarco Badea: Moștenirea politică a lui Netanyahu nu va fi o națiune mai sigură, ci o societate israeliană profund fracturată, care trăiește în spatele zidurilor

SocialManuela Catrina: Ne luptam cu birocratia, iar unii cred ca hartia e mai safe

EvenimenteAndreea Paul: Digitalizarea administrației – România are nevoie de un plan coerent pe verticală

CulturaIonuț Vulpescu: Proiectul pe care l-am inițiat, prin care mi-am propus să rezolv una dintre problemele dificile cu care se confruntă în special muzeele, a devenit lege!

EditorialCorneliu Vișoianu: Voluntarul și Club România după 10 ani | Bogdan Gavrilă, Spiritul Voluntarului care dă, fară să aștepte răsplată ci doar construiește ”Zero-risk” societyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe