Matei Bogdan
Publicat în 20 februarie 2019, 16:07 / 219 elite & idei

Cristian Pîrvulescu: Cazul Kovesi, unul exemplar. Toată lumea este convinsă că asistăm la o mașinațiune politică

Cristian Pîrvulescu: Cazul Kovesi, unul exemplar. Toată lumea este convinsă că asistăm la o mașinațiune politică

Lupta anticorupție a primit o lovitură importantă în România. O spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu în contextul scandalului în care e prinsă fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, candidată la funcția de conducere a Parchetului European. Cercetată în 18 dosare penale, Kovesi se bucură de susținerea unor figuri importante din marile familii politice ale Europei. Acasă, însă, situația ei e de natură a le da de gândit magistraților care anchetează cazuri de corupție.

CSM a avizat favorabil OUG pentru procurorul european. Ordonanța stabilește baza juridică pentru selectarea a trei candidați dintre care va fi propus procurorul european din partea României. Plenul CSM a avizat proiectul cu 17 voturi pentru și unul împotrivă, cu mențiunea că și un judecator poate candida pentru funcția de procuror european, „context în care trebuie prevăzute condițiile de vechime și grad și cu referire la judecători”. Ordonanța nu va schimba cu nimic poziția Laurei Codruța Kovesi, explică la RFI politologul Cristian Pîrvulescu.

„Această ordonanță de urgență nu va schimba cu nimic situația doamnei Kovesi pentru că este o candidatură depusă după niște reguli care fuseseră deja stabilite.

Pe de altă parte, scandalul Kovesi este relevant în acest moment pentru reacția unei bune părți a clasei politice la lupta anti-corupție pentru că asistăm la o încercare de eliminare a unui candidat cu șanse la conducerea Parchetului European din motive politice domestice.

Vedem care sunt primejdiile politizării justiției, pentru că această secție de investigare a infracțiunilor magistraților este o instituție care timorează magistrații.

Cazul Kovesi este un caz exemplar. După această situație ce procuror, ce judecător din România va mai avea curajul să facă investigații aprofundate împotriva corupției, dacă cea care a fost de două ori procuror general al României și de două ori procuror șef DNA ajunge într-o asemenea situație, un magistrat obișnuit va rezista presiunilor?

Este un moment psihologic esențial acesta și oricare va fi sfârșitul afacerii Kovesi cred că deja o lovitură importantă luptei anti-corupție a fost dată în România”, e de părere politologul Cristian Pîrvulescu.

Întrebat dacă LCK mai poate ea să ajundă în fruntea Parchetului European, cu tot sprijinul declarat al PPE, al  liderului ALDE Guy Verhofstadt și prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans în contextul în care în România Kovesi este cercetată în 18 dosare penale, analistul politic Cristian Pîrvulescu apreciază că „în continuare există o șansă”.

„Ceea ce încearcă cei care au început mai ales ultimele anchete penale împotriva Laurei Codruța Kovesi este s-o compromită la nivel național și apoi european.

Și-n cazul PPE, și-n cazul ALDE și Timmermans reprezintă lideri politici care au mai degrabă relații în zona occidentală a Europei. Dar cum vor reacționa Ungaria, Polonia, Italia? Sunt lucruri mai puțin cunoscute în momentul de față.

Deci ceea ce se încearcă este să slăbească susținerea în interiorul Consiliului UE pentru această candidatură și vom vedea dacă occidentalii, dincolo de declarații pe care le fac, au și o strategie. Da, în continuare există o șansă. Toată lumea este convinsă că asistăm la o mașinațiune politică și dacă înțeleg acest lucru atunci vor încerca și să susțină candidatura. Altfel, dacă o vor abandona pe Laura Codruța Kovesi, va fi un semnal și pentru capacitatea Europei de a își respecta valorile”, mai spune politologul Cristian Pîrvulescu.

Kovesi se situează pe prima poziţie pe lista scurtă a candidaţilor pentru postul de procuror-şef european. Ea urmează să fie audiată în Comisia de Libertăţi Civile şi Justiţie a Parlamentului European în 26 februarie. Cuvântul final îl vor avea Consiliul şi Parlamentul European, de comun acord.

https://www.rfi.ro/asculta-la-rfi-ro-109309-cristian-pirvulescu-kovesi-caz-exemplar-lumea-convinsa-masinatiune-politica

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe