OraNoua.ro
Publicat în 27 aprilie 2016, 17:50 / 490 elite & idei

Cristian Pîrvulescu: PNL, într-o mare derivă ideologică. Predoiu trebuie să recupereze masiv

Cristian Pîrvulescu: PNL, într-o mare derivă ideologică. Predoiu trebuie să recupereze masiv

Retragerea lui Marian Munteanu este o victorie a societății civile atât de criticate de PNL în ultimele zile, dar și o dovadă de mare slăbiciune a Partidului Național Liberal. O spune la RFI politologul Cristian Pîrvulescu după rocada anunțată de liberali aseară. Întrebat ce șanse îi acordă lui Cătălin Predoiu în cursa pentru Primăria Capitalei, politologul se arată rezervat. Cât despre PNL este într-o mare derivă ideologică, mai spune politologul Cristian Pîrvulescu.
Reporter: Cum priviți rocada Munteanu – Predoiu pentru București?

Cristian Pîrvulescu: Era inevitabil. Candidatura lui Marian Munteanu punea foarte multe probleme. Este îngrijorător faptul că PNL a putut, cu atât de multă ușurință, să primească un personaj atât de controversat. Un politician care venea dinspre extrema dreaptă și care nu se ferea să își afirme aceste convingeri, a fost primit cu unanimitate în rândurile PNL. Un politician care reprezenta idei străine liberalismului, așa cum a fost el construit în România de fondatorii acestei mișcări politice, putea deveni unul dintre liderii PNL. Este o victorie a societății civile, a organizațiilor neguvernamentale, atât de criticate de PNL în ultimele zile. Retragerea lui Marian Munteanu este și o dovadă de mare slăbiciune a acestui partid.

Reporter: Ieri am văzut-o pe Alina Gorghiu, co-președinte PNL, criticând atacurile virulente care i-au fost aduse lui Marian Munteanu în ultima perioadă. A afirmat că aceste atacuri au fost făcute din dorința ca PNL să rămână fără candidat propriu. Este corectă percepția doamnei Gorghiu? Ați simțit la fel?

Cristian Pîrvulescu: Nu este deloc corectă această percepție. Este vorba despre o neînțelegere extraordinară. În primul rând, prezentarea domnului Munteanu ca reprezentant al societății civile este o eroare. Domnul Munteanu nu a fost niciodată un reprezentant al societății civile. În orice caz, nu s-a revendicat de la societatea civilă decât de curând. Pe de altă parte, este evident că o parte a clasei politice românești simte, așa cum se întâmplă în Europa Centrală în momentul de față, că se schimbă vântul, că direcția este în altă parte și merge spre democrația iliberală. Am văzut cum acest partid de centru dreapta, rezonabil, se îndreaptă, în mod deschis, spre extremă. Vedem prin declarații, prin modul în care își construiește mesajul politic, prin candidaturi. În urma presiunilor făcute de o parte a organizațiilor neguvernamentale au fost obligați să schimbe candidatul, în condițiile în care par să nu fi înțeles ce li s-a întâmplat. Acesta este lucrul grav. PNL, după fuziunea cu PDL din 2014, este într-o mare derivă ideologică. Este un partid pragmatic, care încearcă să fructifice curentele de opinie. Nu este nici pe departe un partid cu o ideologie clară, tranșantă, fie conservatoare, fie liberală.

Reporter: Alina Gorghiu spunea, de asemenea, că numărul candidaților pe care PNL i-a anunțat, până acum pentru primăria capitalei, nu este relevant și dacă „la sfârșit, când tragem linie, avem un vot peste PSD, obiectivul a fost atins”. Aici nu ar trebui să fie vorba despre bucureșteni și nu despre lupta cu PSD?

Cristian Pîrvulescu: În primul rând ar trebui să fie vorba despre politici publice în favoarea Bucureștiului și a bucureștenilor, evident. Calculele pragmatice despre care vă vorbeam arată că există un electorat, nu doar în București, ci în întreaga țară, naționalist, radicalizat, care este afectat de efectele crizei economice îndelungate, care votează spre extrema dreaptă. Acest electorat este orfan, nu are un lider.

Reporter: Cât de mare este acest bazin electoral?

Reporter: După unele cercetări, poate atinge până la 40%. Este enorm. Același lucru se întâmplă în Europa Centrală, în Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Ne-au dovedit-o în ultimii ani și mai ales în ultimele luni, că este o tendință puternică, ce duce la o contestare a democrației liberale. Pragmaticii din PNL nu realizează acest lucru și au căzut într-o capcană. O candidatură pregătită minuțios în afara PNL și vândută acestui partid, precum ce a lui Marian Munteanu, a arătat care sunt problemele acestui partid. A arătat că fuziunea nu le-a realizat și că partidul nu are o echipă de profesioniști care să poată să elaboreze politici publice și să vină în întâmpinarea problemelor reale. Încearcă doar să profite de existența unui electorat sau al altuia pentru a câștiga alegerile. Domana Gorghiu a și spus că au vrut să repete experiența din 2014, când un candidat salvator, Klaus Iohannis, a oferit partidului, nesperata victorie la alegerile prezidențiale. Se pare că mesajul democratic al votului din 2014 nu a fost înțeles.

Reporter: Cătălin Predoiu are șanse? Îl vedeți primar, în tandem sau nu cu Ciprian Ciucu?

Cristian Pîrvulescu: Probabil fără. De altfel, Ciprian Ciucu nu este foarte cunoscut. A devenit cunoscut, în special, datorită candidaturii sprijinite de M10. Cătălin Predoiu are un handicap, o candidatură anunțată târziu. Va trebui să recupereze masiv, bazându-se foarte mult pe experiența partidului și pe capacitatea de mobilizare a militanților. Ar putea recupera, dar va fi dificil pentru că PSD are o candidată care a fost de la început propusă și cunoscută, Gabriela Firea. Ea are avantajul de a veni din mass media. A fost jurnalist. În acest fel poate obține un vot satisfăcător. Nu trebuie să concluzionăm că Cătălin Predoiu nu are nicio șansă. Depinde foarte mult de campania pe care o va face.

Reporter: Să adune numărul necesar de semnături, până marți, 26 aprilie, când expiră termenul, vi se pare fiabil?

Cristian Pîrvulescu: Fiind un partid mare, primul sau al doilea din România, PNL poate să strângă semnăturile. Cum au reușit candidații independenți să strângă semnături, nu văd de ce ar avea PNL o dificultate. Din momentul în care au aunuțat schimbarea candidatului, până în momentul în care trebuie să depună candidatura, au cinci zile. Nu este imposibil pentru acest partid. Ar fi hilar ca PNL să nu fie capabil să strângă semnăturile pentru candidatura domnului Predoiu.

Reporter: Ar putea să complice lucrurile pentru București, în această cursă electorală, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, dacă se hotărăsc să anunțe pe ultima sută de metri că vor să candideze?

Cristian Pîrvulescu: Cu siguranță da. Pe acest fond foarte neclar, o candidatură a lui Traian Băsescu sau a lui Călin Popescu Tăriceanu ar putea complica lucrurile. Pe de altă parte, așa cum știm de la alegerile precedente, mașinăria de partid funcționează. Și în 2008 și în 2012, victoriile lui Sorin Oprescu nu au fost surprinzătoare. Ele au fost realizate cu ajutorul mașinăriei de partid a PSD. Acest partid nu a obținut niciodată un primar general folosind sigla PSD. Au folosit o variantă care a funcționat, cea a unui independent apropiat de PSD, care a oferit PSD-ului victoria scontată. În cazul lui Traian Băsescu sau al lui Călin Popescu Tăriceanu, mare probelmă este că nu au o mașinărie de partid care să le permită să fructifice notorietatea pe care o au.

rfi.ro

Ultima ora:

ObservatorRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale

PoliticNicolae Ciucă, întâlnire cu reprezentanții comunităților evreiești din mai multe țări: România trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor săi, indiferent de etnie, credinţă sau limbă

EconomieLucian Croitoru: Cum am pregătit noi viitoarea recesiune

ExternRobert Lupițu: Ursula von der Leyen și Keir Starmer au adoptat o declarație comună pentru întărirea cooperării strategice UE – Marea Britanie, inclusiv prin organizarea de summit-uri bilaterale

SocialLigia Deca promovează sportul în școli, cu ajutorul marilor campioni români

EvenimenteRadu Magdin va vorbi la Viitorul afacerilor de familie în România – Ediția a III-a, 03 octombrie 2024

EditorialAlexandru Grumaz: Europa, incapabilă să răspundă celor două crize – Ucraina și Orientul Mijlociu

CulturaCristina Popescu: Cultura. De la tradiție la societatea informațională



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe