OraNoua.ro
Publicat în 5 ianuarie 2012, 10:15 / 224 elite & idei

Cristian Preda: Am solicitat PDL organizarea de alegeri primare, dacă se va aproba nu m-aş da în lături să particip

Cristian Preda: Am solicitat PDL organizarea de alegeri primare, dacă se va aproba nu m-aş da în lături să particip
+ Politic

Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda a declarat, joi, pentru AGERPRES că a solicitat, în cadrul Partidului Democrat Liberal (PDL), organizarea unor alegeri primare pentru desemnarea celui mai bun candidat la Primăria Capitalei, adăugând că în cazul în care propunerea sa va fi acceptată, va participa la acest scrutin.

Întrebat de intenţia sa de a candida pentru fotoliul de primar general, Cristian Preda a amintit că a afirmat, în recentele sale apariţii publice, că a solicitat în interiorul PDL organizarea unor alegeri primare care să permită democrat-liberalilor desemnarea celui mai bun candidat.

„Nu m-aş da în lături să particip la o asemenea competiţie dacă ea ar fi făcută. (…) Aş vrea să consemnaţi aceste două părţi. Şi anume că am sugerat că o asemenea metodă de alegeri primare este o metodă bună pentru a desemna un candidat solid al PDL şi că, în condiţiile în care o asemenea metodă este adoptată, voi face acest exerciţiu de confruntare, mai întâi cu militanţii de partid, cu ceilalţi alegători din Bucureşti, pe care cred că-i putem implica, după modelul alegerilor primare organizate şi în alte părţi în Europa, în Statele Unite, să se pronunţe asupra celei mai bune candidaturi.
Deci ideea principală este ca PDL să recurgă în acest moment la această procedură, care e folosită şi în alte ţări din Europa şi în SUA pentru a avea o primă testare a capacităţii colegilor mei din PDL de a asuma o candidatură la Primărie”, a declarat pentru AGERPRES Cristian Preda.

El a adăugat că nu este cazul să i se facă ”un cadou” lui Sorin Oprescu şi PDL să nu desemneze un candidat, ”aşa cum au procedat cei de la USL”.

„În momentul acesta suntem în situaţia în care USL nu are niciun candidat şi nici nu pare să se gândească la aşa ceva. La rândul nostru, noi nu am stabilit un candidat. Nu cred că Sorin Oprescu este un erou care merită un asemenea cadou, să aibă contracandidaţi doar personaje de tipul Irinel Columbeanu. Dacă ar fi fost un erou care să fi schimbat faţa Bucureştiului şi ar fi meritat aplauzele noastre unanime poate că era o idee să nu depunem nicio candidatură cum fac cei de la USL”, a mai spus europarlamentarul PDL.

El a opinat că din acest punct de vedere USL a dezarmat complet.

„E absurd ca în Capitala unei ţări un partid care se consideră serios să nu aibă candidat. Adică e şi, dacă vreţi, şocul pe care l-am resimţit văzând că USL, care e compusă din două partide parlamentare care au jucat un rol în istoria noastră recentă, nu au candidat, este straniu. Un partid îşi măsoară forţa impunând candidaturi puternice prin diverse metode. Adică să nu pui un candidat în Capitală, înseamnă că ai abdicat de la lecţia primă a politicii”, a afirmat Cristian Preda.

El a adăugat că există o discuţie în interiorul partidului, pe această temă, precizând că susţine acest punct de vedere public.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe