OraNoua.ro
Publicat în 8 ianuarie 2014, 01:58 / 453 elite & idei

Cristian Socol: CE a confirmat că România se află în topul performanței macroeconomice din UE în 2013

Cristian Socol: CE a confirmat că România se află în topul performanței macroeconomice din UE în 2013

Comisia Europeană a confirmat că România se află în topul performanței macroeconomice din UE în 2013, a declarat, pentru AGERPRES, Cristian Socol, consilierul pe probleme macroeconomice al premierului Victor Ponta, el făcând referire la rezultatele grilei de monitorizare a dezechilibrelor economice din statele membre și la mecanismul de alertă 2014 al organismului de la Bruxelles.

„După ce a ieșit din procedura de deficit excesiv în 2012, România confirmă rezultatele economice pozitive. Rezultatele grilei de monitorizare a dezechilibrelor economice din statele membre prezente în The Macroeconomic Imbalances Procedure MIP și Mecanismul de Alertă 2014 arată că economia românească este una dintre cele mai stabile țări din punct de vedere macroeconomic din Uniunea Europeană”, a afirmat Socol.

Potrivit consilierului primului-ministru, „având în vedere corecția în ceea ce privește deficitul de cont curent în PIB din 2013 (ținta de 2% din PIB), România va depăși pragul de sustenabilitate doar la unul din cei 11 indicatori luați în calcul (poziția investițională netă, un indicator la care performează doar țările puternic dezvoltate din UE — 12 țări)”.

„Tabloul macroeconomic din 2013 — consolidarea fiscală calitativă (deficit bugetar de maxim 2,5% din PIB, cel mai mic post-aderare), puternicul proces dezinflaționist (cea mai mică inflație de după 89), ajustarea dezechilibrului extern (deficit de cont curent de maxim 2% din PIB), creștere economică mult peste așteptări, mărirea de patru ori a gradului de absorbție a fondurilor europene și dinamicile record ale producției industriale, a celei agricole și a exporturilor — confirmă convergența sustenabilă către țările dezvoltate din Uniunea Europeană”, a explicat Socol.

Consilierul pe probleme macroeconomice al primului ministru a adăugat că anul viitor „România va îndeplini criteriile de convergență nominală privind aderarea la Zona Euro — condiționalități privind inflația, rata dobânzii pe termen lung, deficitul bugetar, datoria publică și fluctuația cursului de schimb—urmând să se concentreze pe creșterea standardelor de convergență reală”.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe