OraNoua.ro
Publicat în 28 ianuarie 2014, 22:02 / 470 elite & idei

Cristian Socol: Cu ochii pe România

Cristian Socol: Cu ochii pe România

de Cristian Socol

HG privind memorandumul cu Rompetrol a fost aprobată. Statul român va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare. Avem nevoie de investiţii în domenii competitive ca de aer.

Incertitudinea cauzata de criza pe pietele financiare internationale si caderea cererii agregate au fost poate printre principalii factori care au facut ca multi investitori sa fie precauti pe pietele emergente. Investitiile straine directe s-au redus dramatic, in Romania ajungandu-se ca acestea sa reprezinte un sfert fata de nivelul maxim din 2008, in numai doi ani de la izbucnirea crizei.

Orice decizie corecta privind atragerea de investitii straine este binevenita. Romania are nevoie de refacerea potentialului economic – la jumatate fata de cel din perioada precriza, de locuri de munca si investitii in tehnologie, know-how s.a.m.d

Schimbarea de paradigma inceputa in 2012 cu privire la atragerea de investitii straine directe incepe sa dea roade. In 2012, ISD au fost de 2,2 miliarde euro. Au crescut pentru prima data de la inceputul crizei, cu 19% fata de 2011. In 2013, ISD sunt la maximul ultimilor 4 ani. Investiţiile străine directe au totalizat aproape     2,4 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, în creştere cu 22% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, nivel care marchează un maxim al ultimilor patru ani arata BNR.

La nivel comparativ pe baza datelor statistice ale UNCTAD in 2012 fata de 2011 (ultimele date disponibile), in timp ce noi aveam plus 19% investitii nstraine directe in 2012 fata de 2011, UE in ansamblu avea minus 42%, Polonia minus 80%, Germania minus 87%, Italia minus 72%, Portugalia minus 20%. Ungaria si Cehia aveau plusuri semnificative.

Calitatea investitiilor straine directe este una decenta. Imbucurator este ca in 2013 participatiile la capital reprezinta 60% din ISD iar creditele intragroup doar 40% (fata de 37% participatii din ISD in 2012. Daca doar 40% din investitiile străine directe precriză erau în domenii cu valoare adăugată mare, in 2013 circa 60% din ISD sunt in domenii cu valoare adaugata ridicata (industrie, financiar, IT si telecomunicatii).

Trebuie apasate cateva pedale pentru a accelera investitiile straine directe in Romania.

In primul rand, un mediu macroeconomic credibil. Crestere economica ridicata, inflatie mica, deficite mici, datorie mica, forta de munca calificata, cresterea absorbtiei europene inseamna plus in ochii investitorilor.

In al doilea rand, consolidarea unei diplomatii economice „agresive”. PM a efectuat vizite externe in tari ce reprezintă peste 50% din PIB ul global si 50% din ponderea ISD sursă la nivel global. Esalonul tehnic trebuie sa concretizeze redeschiderea relatiilor comerciale.

In al treilea rand, diversificarea relatiilor comerciale spre China si alte tari non UE. Semnarea memorandumului cu China privind investitii de peste 5 mld euro si cresterea puternica a exporturilor Romaniei spre tari non UE in 2012 si 2013 sunt semnale bune.

In al patrulea rand, miza prioritara pe cele 5 domenii strategice definite in Planul National de Investitii Strategice si Creare de Locuri de munca. Investitii in industrie, infrastructura, energie, agricultura si resurse, domenii cu valoare adaugata ridicata. Sunt eforturi care să multiplice crearea de locuri de muncă şi valoarea socială adăugată în zonele unde acestea se localizează. Suplimentar, miza este legată de investiţii greenfield cât mai mult cu putinţă.

Nu in ultimul rand, concentrarea pe domeniile ce reprezintă clustere de competitivitate. Tintim ca Romania sa devina hub tehnologic si industrial in Europa de Est. Efectele se vor vedea in cresterea ponderii domeniilor medium tech si high tech in total productie industrial si in total exporturi.

De maxima importanta pentru atragerea ISD in 2014 este o veste buna privind ratingul de tara – iesirea Romaniei din categoria junk nerecomandata investitiilor. Romania are conditiile economice indeplinite pentru o astfel de modificare favorabila.

 

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe