Matei Bogdan
Publicat în 13 mai 2020, 17:02 / 493 elite & idei

Cristian Socol: De ce scăderea inflației nu este neapărat un semn bun. Legătura dintre puterea de cumpărare și inflație

Cristian Socol: De ce scăderea inflației nu este neapărat un semn bun. Legătura dintre puterea de cumpărare și inflație

Coșul mediu de consum pentru un individ obișnuit, din mediul urban, pe care se estimează inflația, este format din 31% mărfuri alimentare, 48% nealimentare și 21% servicii. În ce măsură INS reflectă realitatea cu acest coș mediu de consum se poate vedea cel mai bine acum, pe perioada crizei cauzate de noul coronavirus.

Anunțul publicat miercuri de Institutul Național de Statitică în ceea ce privește evoluția descrescătoare a ratei anuale a inflației, în luna aprilie, pe fondul scumpirii alimentelor dar și a mărfurilor nealimentare și a serviciilor, a trezit comentarii acide din partea unor economiști importanți.

”Am dat inflaţia pe o criză.

Pentru că ăsta e semnalul scăderii inflaţiei: intrarea în criză!

”Suntem mai ieftini dar mai săraci!”

Numai că inflaţia scade cu mult mai puțin decât scade puterea de cumpărare nominală aşa cum putem observa în ultimele două luni.

Aşa că, oricum ai privi-o, ăsta nu e moment de bucurie decât pentru proşti!

În realitate suntem mai ieftini dar mai săraci!”, a scris economistul Adrian Câciu miercuri pe Facebook.

La rândul său, economistul Cristian Socol privește cu neîncredere datele oficiale.

”Zic datele oficiale că a scăzut inflația. Cum, nu ați simțit cu toții o scădere de prețuri la ceea ce nu ați consumat, adică la nealimentare și servicii (minus utilități)?

”Noi am văzut altceva”

Ah, pricepem acum. Coșul mediu de consum pentru un individ urban, obișnuit, pe care se estimează inflația, este format din 31% mărfuri alimentare, 48% nealimentare și 21% servicii.

Ați consumat mai mulți cartofi în ultimele luni? Ah, prețul a crescut cu 22% la patru luni. Mai multe legume și fructe? Plus 16%. Medicamente esențiale și măști de protecție, dezinfectanți? Plus 50-500%.

Ok, a scăzut inflația. Noi am văzut altceva. Ni s-a părut că au crescut prețurile la bunurile de strictă necesitate, nu?”, a scris și Cristian Socol pe Facebook.

Situație extraordinară

În comunicatul de presă publicat miercuri, INS a anunțat că rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna aprilie a acestui an, de la 3% în luna martie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,72%, serviciile cu 3,06%, iar mărfurile nealimentare cu 0,53%.

Astfel, INS România a precizat în comunicatul de presă că, dată fiind situația extraordinară prin care trece economia, pe fondul pandemiei de coronavirus, a respectat principiile menţionate în ghidul Eurostat, atunci când a stabilit evoluția prețurilor.

INS precizează că, în luna aprilie 2020, ca urmare a restricţiilor impuse prin ordonanţele militare, au existat dificultăți în colectarea prețurilor pentru anumite categorii de produse şi servicii incluse în calculul Indicelui Prețurilor de Consum.

www.capital.ro

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

PoliticKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

EconomieIonut Stanimir: Post inspired by Andreea Voinea who was instrumental in launching #Joblandia.ro

ExternAndrei Vlășceanu: Europa a votat. Cutremur politic în Franța. Republica Moldova, scandal de spionaj

SocialAndreea Paul: Ela și aventurile din Orașul Portofel

EvenimenteAndrei Stoian: Honored to be one of the 4 young innovators awarded at the Young Innovators “4 under 40 Gala”, organized by Rotary Club Bucuresti Nord

EditorialAlexandru Grumaz: Suntem sau nu în al Treilea Război Mondial?

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de mărci poștale înscrisă într-o apreciată tematică de colecție, cea a Faunei, cu titlul BuburuzeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe