Adriana
Publicat în 3 iulie 2013, 15:21 / 300 elite & idei

Cristian Socol: Efectul Ponta

Cristian Socol: Efectul Ponta
+ Observator

Astazi sunt cateva momente importante pentru stabilitatea macroeconomica si reluarea cresterii economice de recuperare in Romania. Asteptata decizie a CA al BNR privind relaxarea politicii monetare, vizita Premierului Ponta în China și raportul Comisiei Prezidentiale pentru Agricultura. Neintentionat aceste decizii/procese contribuie ca piese in puzzle ul ce se contureaza ca rezultanta a ceea ce putem numi efectul Ponta.

Momentul BNR (l-am numit astfel dupa momentul Volcker, chiar daca acesta a reprezentat o cruciada puternica impotriva inflatiei) se va manifesta /sper/ printr-o reducere a ratei dobanzii de politica monetara mai mare decat cea anticipata de experti. Astfel BNR va arata angajament reincarcat cu privire la intrarea intr-un nou ciclu de reducere a dobanzilor. Va demonstra astfel ca in acest moment acorda o importanta cuvenita reluarii cresterii economice, intr-un moment in care flexibilizarea regimului de tintire a inflatiei este necesar, fără a cauza daune obiectivului fundamental stabilitatea preturilor și a celui secundar – stabilitatea financiară. Decizia de azi a BNR – în sensul în care decizia va fi cea asteptata de mine, adica reducerea cu mai mult de 0,25 puncte procentuale a ratei dobânzii de politică monetară – va ancora anticipatii pozitive cu privire la termenul mediu in economia reala, alimentand rotile mecanismelor de intermediere financiara, cresterea inclinatiei spre consum si investire s.am.d În mixul de politici macroeconomice, Banca Centrală își va aduce astfel contribuția la recuperarea graduală și sustenabilă a potentialului de crestere economica distrus de criză. De ce sper la o reducere mai mare decat cea anticipată de experti? Pe langa explicatiile anterioare, vin cu o explicatie simplă din teorie: este vorba despre consistenta dinamica, stiindu-se clar că o politică monetară ce ar dori exclusiv sa stimuleze economia reală si ar avea miscări intuite perfect de agentii economici nu va avea ca rezultanta decat cresterea inflatiei. Cred ca BNR va urmari sa nu se intample acest efect si va face astfel un trade off corect între variabilitatea inflatiei si variabilitatea productiei.

Al doilea eveniment este vizita PM in China. După mulți ani de tatonări, România dă un semnal concret de refacere a relațiilor economice cu a doua mare economie a lumii (12 % din PIB mondial). Proiectele energetice si de infrastructură, dar și altele, pot fi sustinute din surse alternative de finantare, China avand rezerve rezerve record de peste 3,4 trilioane USD in martie 2013. Diversificarea relatiilor comerciale aduce valoare adăugată României mai ales in conditiile in care pietele europene stagnează pe termen mediu.

Al treilea eveniment este prezentarea Raportului Comisiei Prezidențiale pe Agricultură. Un efect pozitiv al coabitării, reincarcarea discutiilor publice pe un sector cu potential ridicat este binevenită. Cu siguranță intentiile propuse in Raport vor certifica angajamentul consensual al clasei politici pentru sustinerea acestui sector. Sunt convins că Planul de Relansare a Agriculturii și programele promovate până acum/ce vor fi promovate în viitor de către Guvern (unul dintre cei mai activi ministri fiind cel al agriculturii, Daniel Constantin) reprezintă un plus pentru modernizarea sectorului. Mă refer aici la Prima umplere a canalelor de irigații (tintind cca 400 mii ha irigate contractate in 2013 fata de 270.000 ha in 2012), Program National pentru refacerea sistemului de irigatii, Infiintarea de platforme de colectare pentru Legume si Fructe, Investitii in Zona Montana, Subprogram pentru sectorul Lapte, Investitii in ferme familiale (50 de milioane de euro pentru investitii in 1000 de ferme de familie), Fondul Mutual pentru sustinerea sectorului agricol, Programul de investitii in reconversia si plantarea vitei de vie (210 milioane de euro din fonduri europene vor fi disponibile in urmatorii patru ani pentru investitii in reconversia si replantarea vitei-de-vie) dar si Programul de microcredite pentru investitii in agricultura.

Sigur mai sunt câteva piese de asezat in puzzle ul care reprezintă viziunea guvernamentală, cele mai importante fiind Un program de atragere a investitiilor si creare de locuri de munca, un nou acord preventiv cu FMI, modificarea pozitivă a ratingului de tară și un Plan de ocupare in randul tinerilor.

Efectul Ponta, poate fi definit ca o rezultantă a unei schimbări de paradigmă, un proces de ancorare a unor anticipatii pozitive privind reluarea sustenabila a cresterii economice in Romania, pe fondul unei stabilitati macroeconomice consolidate și intarirea mecanismelor de imunizare impotriva socurilor (vezi aici bufferul din Trezorerie, rezerva valutara confortabila, incetinirea ritmului de crestere a ponderii datoriei publice in PIB s.a.). Efectul Ponta a inceput in 2012 cu transferul dinspre ajustarea cantitativa spre ajustarea fiscala calitativa si va continua in 2013 prin programe de atragere de investitii romanesti si straine cu scopul principal legat de crearea de locuri de munca. Efectul Ponta inseamna asezarea pieselor intr-un puzzle ce presupune viziune macroeconomica, strict necesara schimbarii paradigmei de dezvoltare a Romaniei. Efectul Ponta incumba stabilitatea si chiar coabitarea politica, refacerea credibilitatii externe (intr-o luna, vizite externe in capitale importante ale lumii cat alti prim ministri in 2-3 ani, consfintind, de fapt, iesirea din izolare a României) si schimbarea perceptiei privind potentialul macroeconomic al Romaniei.

Efectul Ponta trebuie să continue.

Update BNR a taiat doar cu 0,25 puncte procentuale rata dobanzii de politica monetară. Oricum, sunt sigur că reducerea ratei dobânzii de politica monetara a intrat pe o panta sustenabila si ca in curand, relaxarea graduala a politicii monetare va continua.

www.contrinutors.ro

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: TREI NUME PENTRU O ISTORIE ÎN CONSTRUCȚIE

PoliticMircea Geoană, despre riscul escaladării conflictului în Orientul Mijlociu: ”Există un risc autentic. Riscul de război este real”

EconomieAdrian-Cătălin Bulboacă, Bulboacă & Asociaţii: Există o mare provocare între lumea riguroasă a fondurilor de investiţii, a băncilor, şi antreprenorii care trebuie să producă bani, să asigure locuri de muncă, să plătească taxe şi impozite

ExternLuca Niculescu: România, prezentă la Conferința ministerială a OCDE dedicată științei și tehnologiei

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteNicoleta Munteanu, la Maratonul pentru Educație Antreprenorială

EditorialMarius Stoian: TREI NUME PENTRU O ISTORIE ÎN CONSTRUCȚIE

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune comună realizată împreună cu Statul Israel având un subiect inedit – Hora, punte culturală între România și Israel



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe