OraNoua.ro
Publicat în 2 martie 2016, 17:15 / 228 elite & idei

Cristian Socol: Mixul de politici a fost bine gandit. Argumente

Cristian Socol: Mixul de politici a fost bine gandit. Argumente

de Cristian Socol

Au fost ingrijorari cu privire la derapajele de politici economice din cauza masurilor aplicate. Evolutiile economice actuale indica o combinatie de politici macroeconomice bine gandita, cu o secventialitate optima. România traversează cea mai bună perioadă economică si socială din perioada postdecembristă.

In toata perioada 2012-2015 au existat nenumarate opinii ce exprimau ingrijorarea cu privire la  derapajele de politici economice ce ar putea fi cauzate de masurile de politici fiscale si bugetare implementate (scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS, reducerea TVA dar si masuri de crestere a veniturilor bugetarilor si a pensiilor si minime masuri reparatorii pentru persoanele cu o situatie precară). De la temeri privind escaladarea deficitului bugetar la panica privind explozia deficitului de cont curent si la trecerea datoriei publice in PIB dincolo de nivelul sau sustenabil (peste 45% din PIB datorie neta calculata dupa metodologia UE).

Evolutiile bune arata ca in mare masura am avut dreptate. Viziunea macroeconomica aplicata a fost bine fundamentata, cu o secventialitate optima, cu o reducere a lag urilor de implementare a politicilor macroeconomice. Noul normal in economia romaneasca este acum caracterizat prin creştere economica ridicata, inflatie redusa (ce va reveni in a doua parte a anului), deficite gemene – bugetar si de cont curent reduse, finantate usor si sustenabil, rezerve valutare ok si buffere consistente in Trezorerie pentru evitarea golurilor de lichiditate si finantare in cazulunor turbulente financiare la nivel global. Noul normal inseamna o plasa de siguranta sociala consolidata, cu un nivel de convergenta nominala si reala cu Uniunea Europeana rezonabil. De departe vorbim de cea mai buna perioada economica si sociala traversata de România post Revolutia din 89.

Evolutiile macroeconomice ne arata ca am gandit o combinatie optimala de politici fiscale si bugetare iar potentarea cresterii economice si a PIB potential s-a facut cand trebuia. Constatam azi o situatie bugetara buna – 2015 a fost al treilea an consecutiv cand Romania se afla in topul cresterii economice si al doilea an consecutiv in care Romania a avut surplus bugetar primar, adica venituri bugetare mai mari decat cheltuielile bugetare, excluzand dobanzile. Aceasta inseamna ca Romania poate trai pe propriile picioare. Deficitul de cont curent in jur de 1% din PIB (mult sub pragul de sustenabilitate) şi scaderea datoriei externe totale sunt semne de crestere a competitivitatii si de îmbunatatire a valorii adaugate aduse de motoarele de crestere economica (sa nu uitam ca industria IT si comunicatii a depasit aportul in PIB adus de agricultura si se apropie de cel adus de sectorul Constructii). Rezervele valutare internationale sunt situate la un nivel confortabil, acoperind 98% din valoarea reziduala a datoriei externe pe termen scurt, cu un risc redus de fuga a capitalurilor. Romania si-a imbunatatit si pozitia geostrategica determinata de consolidarea economica, vorbindu-se de Tigrul din  Europa Centrala si de Est sau Noua Polonie.

Investitiile publice temporar mai mici isi au explicatia pe de o parte in supraprotectia functionarilor publici iar pe de alta parte in prioritizarea acestora in vederea cresterii efectului de multiplicare. In 2015 cheltuielile de capital au crescut cu 1 miliard de ron fata de 2014 (plus 5,9%) iar investitiile străine directe au crescut cu 25% in 2015 fata de 2014, ceea ce înseamnă cel mai ridicat nivel al acestora din ultimii 6 ani.

Bazandu-ne pe optimalitatea combinatiei de politici economice fundamentate stiintific de Taylor, Theil, Tinbergen si altii, am ales un mix care sa potenteze cresterea economica prin maximizarea externalitatilor pozitive dintre politica monetara expansionista promovata de BNR prin masurile din ultimii ani si o politica fiscal bugetara prudent stimulativa, concomitent cu reducerea risipei in banul public. Printr-o bună cooperare între decidenţii de politici fiscal bugetare si cei ai politicii monetare s-a reusit implementarea unui program macroeconomic care sa maximizeze castigurile de bunastare la nivel micro si macroeconomic. A obtine consolidare macroeconomica pe fondul unor castiguri medii de bunastare reale (in termeni de putere de cumparare) de 11,4% la castigul salarial mediu si 7% in cazul pensiei medii nu este un proces la indemana oricarei tari din UE. A obtine aceste performante in conditiile unui mediu macroeconomic european si mondial volatil, plin de incertitudine, este un lucru pozitiv.

In continuare se poate construi pe un fundament solid. Romania trebuie sa iasa din cercul stramt generat de avantajul exclusiv al fortei de munca ieftine, sa treaca de la modelulbazat pe imitatie la cel bazat pe inovare. Imbunatatirea guvernantei economice la nivelul companiilor de stat (nu neaparat prin lichidare sau privatizare), cresterea efectului de multiplicare al investitiilor publice, accelerarea luptei cu evaziunea fiscala si imbunatatirea colectarii precum si cresterea potentialului de absorbtie al fondurilor europene ne pot indreptati la speranta mentinerii Romaniei in topul economiilor UE. Raman probeme structurale grave la care trebuie continuat ceea ce s-a inceput – reducerea inegalitatilor, rata ridicata de deprivare materiala in randul populatiei, somajul ridicat in randul tinerilor s.a.

Mix-ul de politici economice a fost bun, adecvat. Chiar in acest moment la nivelul G20 se discuta despre potentarea efectelor relaxarii cantitative prin politici fiscal bugetare expansioniste, contracarandu-se astfel efectele negative ale caderii economiilor emergente si a asimetriei comportamentului FED si BCE. Este evident ca o coordonare a politicilor economice la nivel global este strict necesara.

adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorAnca Dragu: „Lucrurile se desfăşoară civilizat la USR PLUS”

PoliticAnca Dragu: „Lucrurile se desfăşoară civilizat la USR PLUS”

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternMaria-Manuela Catrina: Germania dupa 20 de ani #lacald

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteDoina Banciu: Carte despre documentul cheie al limbii române, lansată la BCU Carol I

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialBarbu Mateescu: Puneți-vă centurile, pilotează PNLClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe