OraNoua.ro
Publicat în 29 octombrie 2014, 15:40 / 411 elite & idei

Cristian Socol: Raportul Băncii Mondiale arată că politicile promovate de Guvern au sprijinit mediul de afaceri și avem o economie stabilă

Cristian Socol: Raportul Băncii Mondiale arată că politicile promovate de Guvern au sprijinit mediul de afaceri și avem o economie stabilă

România a urcat în Top 50 al țărilor unde este cel mai ușor să derulezi afaceri, potrivit clasamentului alcătuit de Banca Mondială, iar modificarea metodologiei de punctaj, prin acordarea unei importanțe mai mari calității reglementării, demonstrează faptul că în România se fac afaceri mai ușor decât în Slovenia, Ungaria, Turcia sau Italia, a declarat pentru AGERPRES consilierul premierului, Cristian Socol.

‘Potrivit clasamentului alcătuit de Banca Mondială, țara noastră a urcat în Top 50 al țărilor unde este cel mai ușor să derulezi afaceri. Banca Mondială confirmă, astfel, calitatea eforturilor făcute de Guvernul Ponta pentru stimularea mediului privat. Raportul ne arată că politicile promovate de Guvern au sprijinit mediul de afaceri și că avem o economie stabilă, care se dezvoltă în mod eficient’, a arătat Cristian Socol.

Potrivit sursei citate, raportul Doing Business 2015 arată progresele României privind mediul stimulativ pentru antreprenoriat și ușurința plății taxelor iar modificarea metodologiei de punctaj prin acordarea unei importanțe mai mari calității reglementării scoate la iveală că în România se fac afaceri mai ușor decât în Slovenia, care se află pe locul 51, Ungaria locul 54, Turcia locul 55 și Italia locul 56.

‘Încasările la buget au crescut în ultima perioadă la mai multe capitole, iar acum putem spune că România stă bine pe propriile picioare. Promisiunile din Programul de Guvernare au fost în totalitate respectate. Timpul necesar pentru a deschide o afacere a scăzut de la 14 zile în perioada guvernării 2010-2011 la 8 zile în prezent, numărul de plăți pe an a scăzut de la 113 plăți în perioada 2010-2011 la 14 plăți în acest an iar numărul de ore pentru plata taxelor a scăzut de la 216 ore în 2011 la 159 în prezent’, a mai spus Cristian Socol.

El susține că Guvernul va continua relaxarea fiscală pentru a stimula investițiile și crearea de locuri de muncă de către mediul de afaceri. ‘Povara fiscală (procent din profit) a scăzut de la 44,2% la sfârșitul lui 2011 la 43,2% și cu siguranță a ajuns sub 40% dacă luăm în considerare și reducerea CAS, cu 5 puncte procentuale. Sunt în vigoare deja scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea CAS, reducerea TVA la pâine dar și scheme de ajutor de stat pentru investiții și creare de locuri de muncă și retehnologizare și încurajare start-up-uri. Vom continua să balansăm optim o consolidare fiscală calitativă cu stimularea mediului de afaceri și măsuri de dreptate socială, strict necesare pentru refacerea plasei de siguranță socială’, a subliniat consilierul premierului.

Cristian Socol afirmă, în context, că din 2012, Guvernul Ponta a reușit să redreseze situația economică a țării, să repare nedreptățile sociale și să implementeze măsurile de stimulare a creșterii economice pentru anii următori.

România ocupă, în 2014, locul 48 din 189 de țări în clasamentul ‘Doing Business 2015’ elaborat de Banca Mondială, cu un punctaj total de 70,22 puncte.

Raportul instituției financiare internaționale analizează 189 de economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obținerea unui credit, accesul la rețeaua de electricitate și tranzacțiile transfrontaliere. Raportul nu acoperă însă domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomică sau corupția. Banca Mondială precizează că raportul din acest an utilizează noi date și metodologii în trei domenii: soluționarea insolvenței, protecția acționarilor minoritari și obținerea de credit.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Viața noastră, credința noastră. Eveniment in memoriam

PoliticMircea Geoană: România ar putea fi prima ţară europeană care să se alăture Antantei pentru protecţia mediului

EconomieCosmin Ghiţă: Nuclearelectrica şi NuScale Power salută aprobarea de către CNCAN a Documentului Bază de Autorizare (DBA) pentru centrala nuclearoelectrică NuScale cu reactoare modulare mici

ExternTeodor Baconschi: 33 de ani de la reunificarea Germaniei. De ce Berlinul rămâne stindardul democrației europene

SocialRadu Carp, despre softurile anti-plagiat

EvenimenteMireille Rădoi: Viața noastră, credința noastră. Eveniment in memoriam

CulturaMireille Rădoi: Strada de C’Arte și un gând către generațiile tinere

EditorialAlexandru Grumaz: Mapa verde a generalului Mark MilleyClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe