OraNoua.ro
Publicat în 19 februarie 2014, 16:35 / 197 elite & idei

Cristian Socol: Să facem totul… Ssst! Vorbeşte economia României

Cristian Socol: Să facem totul… Ssst! Vorbeşte economia României

de Cristian Socol

Să facem totul! Să spunem că este rău când este bine şi să iasă că a fost bine când de fapt era rău. Cum altfel putem interpreta încercările disperate ale unor „analişti independenţi”, profesori de ideologie şi şefi ai unor asociaţii de oameni de afaceri care nu ştiu nici cum se numeşte institutul de statistică din România? Până acum ţipau că România va stagna în 2013, erau preluaţi, vânduţi, promovaţi!

Dar vai, în ultimele luni, propaganda ideologică a primit lovitură dupa lovitură.

Starea de uimire a venit cand a fost anuntata cifra privind abosrbtia de fonduri europene: 34% in luna decembrie 2013, de 4 ori mai mare decat cea existenta la momentul investirii Guvernului Ponta. Detalii aici, submeniul Stadiul Absorbtiei.

Iluminarea a aparut atunci cand Comsia Europeana a publicat datele statistice privind cresterea productiei industriale pe 2013 la nivel European. Romania are a doua cea mai mare crestere a productiei industriale din UE 28. Plus 7%. Detalii aici.

Siderarea i-a coplesit atunci cand a aparut comunicatul Eurostat privind datoria guvernamentala si dinamica acesteia in ultimul an. Se asteptau ca problema modelului de functionare pe datorie din trecut sa produca efect de avalansa in present si datoria sa explodeze. Dar realitatea nu a fost asa. Romania are a 5 a cea mai mica datorie guvernamentala din UE28 si atentie, include si bufferul din Trezorerie care acopera cel putin 5 luni din nevoile curente de finantare ale Romaniei. Detalii despre datoria guvernamentala comparata la nivelul UE aici.

Dezamagirea a fost si mai mare cand propaganda se astepta sa gaseasca munitie in evolutia ratei somajului BIM. Comunicatul dat de Oficiul statistic al UE, legat de rata somajului in UE 28, le-a spulberat orice speranta. Romania se incapataneaza sa ramana a 8 a tara din UE cu o rata a somajului de 7,1%, mult mai mica decat media Zonei Euro de 12% si cea a UE 28 de 10,7%. Mai mica de 4 ori decat Grecia 28% si Spania 26%. Detalii aici http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-31012014-AP/EN/3-31012014-AP-EN.PDF

Disperarea a ajuns sa puna stapanire pe comportamentul ideologilor cand a aparut comunicatul de la Banca Nationala a Romaniei privind Balanta de plati si Datoria externa in anul 2013. Stupoare! Minus 2,3% la datoria externa pe termen mediu si lung, minus 6,8% la datorie externa pe termen scurt, uau!, exporturi record de 49,6 miliarde euro (+10% fata de 2012) si, tot in acelasi comunicat, Investitiile straine directe plus 27% fata de anul trecut, urcand la 2,7 miliarde euro. Detalii aici http://bnro.ro/page.aspx?prid=8636

Panica i-a cuprins atunci cand BNR a anuntat ca inflatia a ajuns la minimul istoric de 1,06% Detalii aici http://bnro.ro/Prezentari-si-interviuri–1332.aspx

Lovitura finala a fost data de comunicatul Eurostat privind cresterea economica in tarile UE 28 unde Romania a fost campioana detasata la dinamica pozitiva Q4 2013/Q4 2012 de 5,1%. Estimarile semnal indica o crestere de 3,5% de 2,2 ori mai mare decat estimarea initiala de 1,6%. Detalii aici http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-14022014-AP/EN/2-14022014-AP-EN.PDF

Sa mai vorbim despre cresterea record in ultimii 6 ani a volumului capitalizarii bursiere – plus 43% sau despre primul an postdecembrist cand Romania a exportat mai mult decat a importat produse agricole, deficitul de cont curent a ajuns la minime istorice, ceea ce inseamna ca nu mai traim pe banii strainilor cum am facut-o pana acum, sa mai spunem ca s-au reintregit salariile bugetarilor, au crescut pensiile si veniturl minim garantat, salariul minim si castigul salarial mediu au avut procente de crestere in 2013 de 14% si respectiv 4%…?

Calmul a aparut. Daca se vor adopta si masurile privind CAS si scutirea de impozit pe profitul reinvestit, munitia se cam termina! Si se vor implementa si acestea.

Ah, mai bine folosim vechile obsesii: Mint politicienii, minte statistica, minte Eurostat, a plouat si a fost crestere economica, ne vaitam un pic de taxe dar uitam sa le platim, mai aruncam vina pe stat ca nu face nimic pentru noi si spunem ca nu se vede in buzunarul nimanui nimic. Pentru ca da, stim un lucru simplu: am lasat o societate in care distribuirea bogăţiei este inegală, bogaţii iau prea mult, săracii prea puţin. Pentru că avem o societate de tipul 15 versus 85. Adică 15% din populaţie câştiga venituri băneşti cât 85% din populaţie. Normal că o mare parte din câştiguri se distribuie către cei 15%, restul se bat pe firimituri. Dar si aceasta se va schimba.

Cat despre chinul de a explica cum Romania nu indeplineste criteriile de convergenta nominala pentru aderarea la Zona Euro este greu de spus ceva. Puteti citi o prezentare lamuritoare aici, Prezentarea Domnului Guvernator al BNR Mugur Isarescu, din 11.12.2014. In 2014 Romania indeplineste toate criteriile de convergenta nominala pentru intrarea in Zona Euro. Mai este de lucrat la convergenta reala. 2019 este o tinta fezabila totusi.

P.S. Pe un blog asociat Financial Times apare ieri un articol A new Tiger? Romania hits 5,2 percent growth in last quarter. Cand am scris pe 25 noiembrie pe Blogurile Adevarul am fost acuzat de propaganda. Ce naiba, si strainii ne fac propaganda?

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteMireille Rădoi: Micul Paris la Biblioteca Centrală Universitară „CAROL I”  

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe