OraNoua.ro
Publicat în 9 decembrie 2015, 17:04 / 285 elite & idei

Cristian Socol: Săracii competitivi şi alte poveşti de decembrie

Cristian Socol: Săracii competitivi şi alte poveşti de decembrie

de Cristian Socol

1.747.000 persoane ocupate din Romania se afla sub pragul se saracie. 427.000 de salariati merg la slujbe chiar daca veniturile obtinute nu ii ajuta sa depaseasca pragul de saracie. Peste 1.500.000 de persoane asteptau cresterea salariului minim la 1 ianuarie 2016. Asteaptă degeaba.

Li se va spune mereu ca trebuie sa fie competitivi dacă vor să-și păstreze locurile de muncă. Vor fi amenințați cu șomerii care sunt la ușă, “de-abia așteaptă să le ia locul”. Li se va vorbi despre eficiență, despre corelația dintre creșterea salariilor și creșterea productivității. Nu li se va spune nimic despre teoria salariului de eficiență – este corect să stimulezi munca deoarece costurile de inlocuire sunt mult mai mari. Nu li se va spune nimic despre corelatia mult mai puternică dintre productivitate și tehnologia folosita in productie. Tehnologie pe care multi nu o au in Romania, multe companii nu vor sa o aduca pentru ca de ce nu s-ar baza pe forta de munca ieftina?

Ni se va spune tuturor ca Romania merge pe avantajul competitiv al fortei de muncă calificate si ieftine. Se va merge la road show uri pentru investitori cu slideuri powerpoint in care avantajul fortei de munca ieftine este pus in capul listei.

Inghetarea salariului minim este una dintre greselile din fundamentarea bugetului pe 2016. Argumentul că erodează competitivitatea este unul firav in conditiile in care suntem la mare depărtare de celelalte tari din UE si nu numai, in afara de Bulgaria. Cu 235 de euro salariu minim intrecem Albania si Bulgaria dar sunt inaintea noastra  tari non UE precum Serbia, Muntenegru dar si fata de tari UE precum Lituania (325 euro), Ungaria (333 euro), Republica Ceha (338 euro) si Letonia (360 euro).  Sa mai vorbim despre Polonia (418 euro), Grecia (684 euro) sau … Germania (1473 euro) nu are rost.

As crede argumentul cu erodarea competitivitatii daca simpla comparatie intre productivitatea muncii pe ora lucrata si costul fortei de munca ar fi relativ apropiate. Dar statistica Eurostat si INSSE indica pentru 2013 (ultimele date) ca un lucrator din România a produs in medie pe ora 5,6 euro si a costat (e mult spus de fapt aici intrand toate ch angajatorului cu forta de munca salarii contributii premii, bunuri in natura…) 3,7 euro, deci diferenta mare. Tinand cont ca in 2013 s-au lucrat 11.156.449.100 (da, 11 miliarde ati citit bine) ore de munca inseamna un plus de valoare adus de munca de 21.197.253.290 euro. Poate aceasta este diferenta dintre Romania si tarile dezvoltate in ceea ce priveste impartirea PIB (va reamintesc ca in Romania doar 31% din PIB revine muncii pe cand in strainatate peste 50% din PIB). Eurostat arata ca in sectoarele industrie constructii si servicii (minus aparare, administratie publica si servicii de asistenta sociala) o ora de munca a costat in 2013 suma de 4,4 euro deci o diferenta intre productivitate si cost de 1,2 euro si deci un plus de valoare de  13.387.738.920 euro pe tot anul 2013. Erodare de competitivitate?!

Plus ca noi am incercat in ultimii ani iesirea – chiar daca uneori prin metode interventioniste, de genul cresterii salariului minim – din cercul vicios al salariilor mici, constienti fiind de nevoia trecerii spre un alt model de dezvoltare, cu valoare adaugata mai ridicata. Salariul minim a crescut cu 50% in 4 ani ajungand la 235 euro.  Inghetarea salariului minim va mentine Romania in capcana saraciei, intr-un model de dezvoltare bazat pe avantajul unei forte de munca relativ calificate si ieftine, va creste polarizarea economica si sociala si va mentine un capital uman scazut.

http://voxpublica.realitatea.net/

Ultima ora:

ObservatorMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

PoliticMihai Toader-Pasti: Nu m-am mai simțit așa pesimist politic de când cu OUG13

EconomieCosmin Ghiță: Avem în derulare investiţii de 9 miliarde de euro şi ne dorim să identificăm tineri pasionaţi şi dedicaţi pe care să îi sprijinim să ajungă experţii de mâine şi să îi păstrăm în ţară

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaMireille Rădoi, Flaviu George Predescu: Lansare de carte „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Gavrilă | Strada de C’Arte

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe