Adriana
Publicat în 20 noiembrie 2013, 17:14 / 306 elite & idei

Cristian Unteanu: Alertă severă de securitate: spovedania online!

Cristian Unteanu: Alertă severă de securitate: spovedania online!
+ Observator

Este o modă larg răspândită în ţările occidentale, proprie în special lumii catolice. Născută din dorinţa bisericii de a se moderniza, de a ţine pasul cu vremurile noi, de a putea intra într-un dialog cu tânăra generaţie prin intermediul platformelor sociale, de a răspunde unei certe modificări sociale care înseamnă însingurare şi refugiu în lumea virtuală.
Există sute şi sute de site-uri specializate în spovedanii online, fiecare cu un număr enorm de accesări, semn că soluţia prezintă ceva avantaje şi că este luată în serios. Mare atenţie la termeni pentru că, în spatele acestora, se pot ascunde poveşti dintre cele mai bizare. Trebuie făcută o diferenţă foarte clară între două tipuri majore de ofertă. Prima ofertă este cea religioasă clasică, rebrenduită în termenii lumii virtuale. Un exemplu printre foarte multe altele, acest Confesional virtual pentru IPhone şi IPad, cu o valoare de aproximativ 4 Euro, cu mare avantaj de a fi creat şi difuzat sub binecuvântarea oficială a episcopilor catolici “în scopul de a oferi posibilitatea unei analize personalizate a conştiinţei pentru fiecare utilizator”, rugându-i pe aceştia ca, în cazul în care nu găsesc pe listă păcatul specific pe care vor să-l mărturisească, să-l adauge la lista deja existentă…Foarte clasic în construcţie, “Confession: A Roman Catholic App” îţi cere să te înregistrezi cu numele, indicaţia sexului, statutul social (singur, căsătorit sau preot) şi să alegi o parolă pentru spovedanie. Ai la dispoziţie posibilitatea de a adăuga sau scoate păcate de pe lista standard, acolo unde, în final, sunt listate şi cele mai comune rugăciuni, cele pe care le preoţii le-ar indica pentru penitenţă. Apoi apeşi pe butonul de spovedanie, apar casetele cu indicaţia păcatelor care trebuie bifate în funcţie de persoanele în faţa cărora ai greşit (prieteni, părinţi, familie sau, dacă eşti copil, că nu ai făcut curat în cameră), apoi apeşi pe butonul care-ţi deschide pagina goală în care trebuie tu să-ţi scrii păcatele pentru care ceri iertare, apoi apare, în fine, butonul “Finish” după care accesezi rugăciunea finală şi apoi pa!

N-aveţi prea mult timp? Sunteţi pe grabă? A fost o zi grea şi vreţi să mai faceţi şi altceva dar vă mustră conştiinţa că nu v-aţi spovedit? Nimic mai simplu, avem ceva rapid, curat şi eficient, clasicul şi deliciosul site (absolution online) unde sunt listate toate păcatele general cunoscute şi practicate cu lista imediată a penitenţei date de preotul/computer, adică un şir de rugăciuni. Câteva zeci de secunde pentru a intra în Confesionalul virtual şi pentru alegerea păcatului, cu soluţia promtă şi finală. Dar acest tip de site-uri este dublat de altele, mult mai elaborate. Etapa a doua a evoluţiei a fost apariţia spovedaniei online cu ajutorul unui webcam, ceea ce presupune, de partea cealaltă, un confesor de serviciu, 24/24, ceva în genul site-urilor chat pornografice. Etapa a treia, destul de nouă, este dublarea site-ului de spovedanii/iertarea păcatelor de unul de întâlniri online. Foarte interesant, cu atât mai mult cu cât una dintre cele mai noi găselniţe în domeniu este că, după ce te înscrii şi devii utilizator agreat al site-ului respectiv, poţi urmări în timp real spovedaniile celorlalţi (sau le poţi accesa din arhivă), poţi alege o persoană al cărei profil te interesează şi poţi să intri în legătură cu ea, eventual pe baza unei pasiuni comune demonstrată de similaritatea păcatelor confesate. Există şi varianta siteurilor complexe, cele care te îndeamnă “eliberează-te, lasă să iasă demonii tăi interiori şi spovedeşte-ţi păcatele!” unde, pentru mai multă rapiditate, poţi intra direct pe tipul spovedaniei pe care doreşti s-o faci sau s-o vizualizezi (pe categorii: spovedanii despre sănătate, familie, sex, dragoste, locul de muncă, dirunţă de răzbunare, despre prieteni, despre şcoală, despre orice altceva…confesiuni vesele, triste, simpatetice, pline de furie): acesta este EXPERIENCE PROJECT unde, evident, după înscriere, poţi vizualiza toate celelalte spovedanii, dar, iarăşi o noutate, foloseşti şi Google Maps pentru a-ţi indica localizarea, de data asta nu în lumea virtuală, ci în cea reală. Numai pentru acest site sunt 34.281.130 de asemenea experienţe povestite, înregistrate şi accesibile. Avem şi noi ceva în genul acesta, site funcţional, anunţul fiind postat pe “Căluăza Ortodoxă On Line”:

www.adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

PoliticTheodor Paleologu: Devotio moderna | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Răzvan Ioan | EP 86

EconomieCorina Murafa: Ne-am chinuit capetele în secțiunea de Agricultură și Mediu din Comitetul Economic și Social European cu dezvoltarea sustenabilă a zonelor rurale, cu o tranziție justă în sistemele agro-alimentare și cu promovarea agriculturii ecologice

ExternAndrei Caramitru: Cei care speră ca vreodată Rusia să fie democratică sau sa avanseze economic sunt duși cu capul

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteAndrei Stoian: I had the pleasure of participating in the Romania – The Republic of Moldova Business Forum

EditorialAlexandru Grumaz: Cum va răspunde Iranul la lovitura Israelului de la Damasc

CulturaCristina Popescu: Astronomie. EvenimenteClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe