OraNoua.ro
Publicat în 16 decembrie 2015, 12:51 / 161 elite & idei

Cristian Unteanu: Corespondenţă de la Bruxelles. Naţionaliştii europeni se reunesc la Bucureşti

Cristian Unteanu: Corespondenţă de la Bruxelles. Naţionaliştii europeni se reunesc la Bucureşti

de Cristian Unteanu

Un eveniment mai mult decât interesant va avea loc vineri la Palatul Parlamentului (sala Nicolae Bălcescu între orele 11-14): membrii partidelor naţionaliste din Europa – reuniţi, la nivelul Parlamentului European în grupul „Europa Naţiunilor şi Libertăţii“ co-prezidat de Marine Le Pen (Frontul Naţional, Franţa) şi Marcel De Graaff (Partij voor de Vrijheid, Olanda) –  îşi propun să discute pe tema «Despre patriotism în Uniunea Europeană».

O listă de participanţi şi ea semnificativă, atât la nivelul invitaţilor străini, unde regăsim personalităţi de forţă ale naţionalismului european precum Marcel De Graaff, Michael Marusik, Georg Mayer, Annemans Mayer sau Ludovic De Danne, cât şi o serie de români, unii nume foarte populare din zona societăţii civile şi nu numai.

Lista de participanţi, aici:

http://adevarul.ro/news/politica/corespondenta-bruxelles-nationalistii-europeni-reunesc-bucuresti-1_566fedef7d919ed50e3f595f/index.html#

„Întâlnirea – declara europarlamentarul Laurenţiu Rebega, vicepreşedinte al Grupului Europa Naţiunilor şi Libertăţii din Parlamentul European (din partea Partidului România Unită) – se doreşte un dialog între reprezentanţii ENF şi societatea românească pe tema perspectivelor pe care le au concepte politice precum suveranitatea naţională, naţiune, identitate şi tradiţie în actualul context al Uniunii Europene.

Totodată reprezentanţii Grupului politic Europa Naţiunilor şi a Libertăţilor vor încerca să explice faptul că dacă din punct de vedere politic ENL se opune centralismului administrativ al Bruxelles-ului, iar acest fapt nu înseamnă că automat doresc desfiinţarea Uniunii Europene.

În accepţiunea membrilor ENF, aşa cum este stipulat şi în statutul grupului politic, renegocierea relaţiei dintre organismele europene de la Bruxelles şi guvernele naţionale prin accentuarea puterii de decizie şi exercitarea suveranităţii statelor naţionale în componenţa Uniunii Europene reprezintă cheia unei Comunităţi Europene puternice şi prospere.

În conformitate cu statutul ENF, adoptat şi asumat de toţi membri săi „Opoziţia faţă de orice transfer al suveranităţii naţionale către organismele supranaţionale şi/sau instituţiile europene, este unul dintre principiile fundamentale care unesc membrii ENL”.

Un alt principiu politic al ENL ce se doreşte dezbătut şi explicat la întâlnirea de la Bucureşti este acela al păstrării identităţii popoarelor şi naţiunilor europene, conform caracteristicilor specifice fiecărui popor, a drepturilor şi îndatoririlor ce decurg din respectarea acestui principiu în cadrul Uniunii Europene, inclusiv dreptul fiecărei naţiuni de a controla şi reglementa imigraţia. Un subiect fierbinte având în vedere recentele dezbateri privind impunerea de către Uniunea Europeană a cotelor obligatorii de imigranţi pentru fiecare stat membru.”

Interesant, spuneam, că se organizează o asemenea dezbatere în România, mai ales în momentul în care ideile naţionaliste conţinute în programul politic al Frontului Naţional din Franţa au dus, până la urmă, la pierderea completă, cu totul imprevizibilă, a alegerilor regionale la al doilea tur, lovindu-se de un vot negativ extrem de important şi în condiţiile unei mobilizări fără precedent a restului clasei politice, unite sub mesajul “refuzului naţionalismului, xenofobiei şi extremismului”. De văzut, notează observatorii politici, dacă acest eveniment va avea repercusiuni majore asupra a ceea ce a însemnat, mai ales în ultimul an, creşterea spectaculoasă a acestor partide în Europa, în jurul lor existând încă o importantă zonă de vot sau intenţii de vot favorabile. Iată, pentru memorie, câteva dintre principalele linii ale programului lor politic:

Europa Naţiunilor şi Libertăţii (ENL)

Statut politic
Democracţie:  partidele şi membrii  Parlamentului European care fac parte din grupul „ENL“ îşi fundamentează  proiectul politic în conformitate cu principiile  democratice şi cu statutul drepturilor fundamentale, respingînd, astfel, orice fostă sau actuală afiliere, legătură sau înţelegere  faţă de orice proiect autoritarist sau totalitar.
Suveranitate: partidele şi membrii Parlamentului European care fac parte din grupul „ENL“ îşi fundamentează alianţele politice pe principiul suveranităţii statelor şi popoarelor, bazîndu-se pe cooperarea dintre naţiuni, respingînd orice politică proiectată să creeze un model  al unui supratat sau  un model supranaţional. Opoziţia faţă de orice transfer al suveranităţii naţionale către organismele supranţionale şi/sau instituţiile europene, este unul dintre principiile fundamentale care unesc membrii „ENL“
Identitate: partidele şi membrii  Parlamentului European care fac parte din grupul „ENL“ îşi fundamentează alianţele politice pe păstrarea identităţii popoarelor şi naţiunilor europene, conform caracteristicilor specifice fiecărui popor. Astfel, drreptul de a controla şi reglementa imigraţia este un principiu fundamental împărtăşit de membrii grupului „ENL“.
Specificitate: partidele şi membrii  Parlamentului European care fac parte din grupul „ENL“ recunosc dreptul  fiecăruia de a-şi apăra specificul unic al modelelor economice, sociale, culturale şi teritoriale. Grupul „ENL“  urmăreşte să păstreze diversitatea proiectelor politice ale membrilor săi.
Libertăţi: partidele şi membrii  Parlamentului European care fac parte din grupul „ENL“ îşi fundamentează alianţele pe apărarea libertăţilor individuale, punînd accent pe importanţa deosebită pe care o are protejarea libertăţii de exprimare,  printre care şi libertatea digitală care este, în prezent, în pericol.

Foarte de dificil de explicat va fi cum aceste principii nu sunt pe un curs de coliziune directă cu tot ceea ce înseamnă procesul central iniţiat odată cu Tratatul de la Roma, adică încercarea de constituire treptată a cât mai multe zone comune europene, cu legislaţia aferentă, cu prevederile privind cooperarea într-o construcţie comună reală ,cu beneficii şi obligaţii comune. În cazul în care nu s-ar fi operat deja, de mai mult timp, transferuri de suveranitate care sunt acum perfect funcţionale, atunci despre ce Uniune mai putem vorbi într-o lume în care existenţa autarhică a unui stat-naţiune poate fi chiar anihilată de uriaşa presiune a mondializării ? Cum pot rezista aceste state, singure şi fără acorduri de cooperare europene, în cazul acestei enorme crize a migranţilor care necesită un răspuns urgent pe care-l poate da numai o soluţie europeană comună ? Sunt doar câteva întrebări, dar mai sunt multe altele şi acesta este contextul în care, la Bucureşti, se vor auzi poate câteva răspunsuri. Prefaţând o viitoare foarte apropiată vizită în ţara noastră a doamnei Marine Le Pen, posibil în cadrul unui eveniment internaţional de amploare.

O discuţie care merităn urmărită deoarece, în esenţă, ceea ce stă acum în faţa electoratului european este, pentru viitorul nostru al tuturor, opţiunea fie în favoarea adâncirii procesului de construcţie comună, fie o «Europă a naţiunilor», cu fiecare stat liber să-şi deseneze propriul drum. O Europă care arată astfel:

Fiecare naţiune cu statul său şi libertăţile în consecinţă? Sigur, opţiunea finală va fi a electoratelor dar, în acest caz, discuţia nu este atât asupra alegerilor, cât despre inevitabilele lor consecinţe.

adevarul.ro

 

Ultima ora:

ObservatorBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieDaniel Dăianu: Chestiunea Energiei şi bugetul public

ExternBogdan Aurescu va participa la a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU

SocialGeorge Butunoiu: Asistentă de 47 de ani sau de 26?

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe